Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan Dört KOBİ'den biri müşterimiz

Türkiye ekonomisinin krizde gösterdiği başarı, banka kârlılıklarına da yansıyor. Geçen yılı 2 milyar 10 milyon lira net kârla tamamlayan Halkbank, bu yılın ilk dokuz ayını 1 milyar 541 milyon lira kârla kapattı.

Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan Dört KOBİ'den biri müşterimiz

 Yıl sonu hedefi ise 2010 rakamlarını aşmak. Kârlılıklarında KOBİ'lerin önemli rolünün olduğunu söyleyen Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan, krizde 1 milyon 150 bin yeni müşteri kazandıklarını ve Türkiye'deki her 4 KOBİ'den birinin kendi bankalarıyla çalıştığını kaydetti.Küresel krizde birçok yerli ve yabancı banka kredi musluklarını kısarken o dönemde reel sektöre kucak açan Halkbank, ektiğini biçiyor. Yağmurlu havada müşterilerine şemsiye kapatmadıklarını söyleyen Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, kriz döneminde 1 milyon 150 bin yeni müşteri kazandıklarını söyledi. Bankanın bu yıl gösterdiği performansı ve 2012 hedeflerini paylaşmak için gazetelerin ekonomi müdürleriyle sohbet toplantısında bir araya gelen Aslan, kriz sürecinde verilen kredilerin yüzde 40'ını kendi bankalarının verdiğini belirtti. Geçen yılı 2 milyar 10 milyon lira net kârla tamamlayan Halkbank, bu yılın ilk dokuz ayını 1 milyar 541 milyon lira kârla kapattı. Yıl sonu hedefi ise 2010 rakamlarını aşmak. Kârlılıklarında KOBİ'lerin önemli rolünün olduğunu söyleyen Aslan, 2012'de yüzde 10 civarında bir büyüme hedeflediklerini anlattı.

Türkiye'deki her 4 KOBİ'den birisinin kendi müşterileri olduğu bilgisini veren Aslan, "Bu pazarda yüzde 12,5 piyasaya sahibiz. KOBİ kredilerinin kredilerimiz içindeki payı yüzde 36. 2002 yılında 1 milyar 100 milyon lira olan KOBİ kredileri 2010'da 15 milyar 600 milyon lira ve bu yılın ilk 9 ayında 19,5 milyar lira seviyesine çıktı. Bu alandaki krediler 9 yılda 17 kat arttı." dedi. Reel sektöre zor günlerinde şemsiye açmanın semerelerini topladıklarına dikkat çeken Genel Müdür, vefalı davranan birçok şirketin çalışanlarının maaşlarını kendi bankaları üzerinde ödemeye başladığını söyledi. Şu anda 7 milyonun üzerinde aktif müşterileri olduğu bilgisini veren Aslan, asıl amaçlarının bir o kadar olan kaydı olup aktif olmayan müşteriyi kazanmak olduğunu ifade etti. Avrupa'da devam eden krizin 2008 yılındaki küresel krizden kaynaklandığı bilgisini veren Aslan, AB ülkelerinin süreci çözmede yavaş davrandığını belirterek, "AB'deki kriz durumu yavaş çekim tren kazası gibi. Gökyüzünde kara bulutlar olsa bile gökyüzünün mavi olduğunu unutmamak gerekir. Avrupa merkez bankalarının bu ay başında piyasalara verdiği 490 milyar Euro'luk destek çok önemli. Piyasalar ilk başta olumlu tepki verdi ancak daha sonra 2012'ye yönelik belirsizlikler büyük olduğu için bu etki sınırlı kaldı. Ama bu para piyasalara eninde sonunda olumlu yansıyacak. Türkiye cazibesini koruduğu için bu paradan pay alacaktır." şeklinde konuştu. Türkiye'nin 2001 krizinden sonra aldığı yapısal reformların bugünkü başarılarında önemli rol oynadığını ifade eden Aslan, bankacılık otoritesinin aldığı kararlara saygılı olduklarını belirtti. Kredi ağırlıklı bir büyüme gerçekleştirdiklerini anlatan Aslan, "2002'lerde yüzde 80'lerde olan Hazine kağıtları bilançomuzda bugün itibarıyla yüzde 24'e inmiş durumda. Aynı zaman zarfında kredilerde yüzde 7'lerden yüzde 60'lara geldik. Bugün sermayemizin 10 katı kredi çevirme kabiliyetine sahibiz. Sorunlu kredilerden yüzde 48'den yüzde 2'ye geldik." Aslan, 2012 yılı için enflasyonda yüzde 5,5 ve büyümede yüzde 4'ün üstünde bir rakam beklediklerini dile getirdi.

Bankanın genel müdürlük merkezinin İstanbul'a taşınmasıyla ilgili soruya, "Biz aslında İstanbul'dayız." şeklinde cevap veren Aslan, İstanbul'da 5 noktada genel müdürlük birimlerinin olduğunu belirtti. Aslan, "Genel müdürlük çalışanlarımızın 1.480'i İstanbul'da, 1.056'sı Ankara'da. Önceliğimiz İstanbul'daki operasyonları tek çatı altına toplamak, ardından da Ankara'yı buraya taşımak. 2.500'den fazla çalışanın olacağı bir binadan söz ediyoruz. Bunun için finans merkezi olması hedeflenen Ataşehir'e modern bir bina yapacağız." diye konuştu. Engelli vatandaşların bankacılık işlemlerini rahatlıkla yapabilmelerini sağlayan "erişilebilir ATM"lerle; 18 noktada görme, 12 noktada bedensel engelli müşterilere hizmet verildiğini, 2012 yılında bu sayıyı 120'ye çıkarmayı planladıklarını ifade etti.

Hem taksi durağı hem ATM

2012 yılında da şube açmaya devam edeceklerini ifade eden Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, Anadolu'da şube açmanın daha kârlı olduğunu dile getirdi. Aslan, tasarımı kendilerine ait olan taksi durakları projesiyle hem taksi şoförlerine uygun çalışma ortamları sağladıklarını hem de şehirlerin estetiğine katkı sunduklarını belirtti. Bugüne kadar Antalya, Çorum, Aksaray, Tokat, İstanbul, Diyarbakır, Karabük illerinde toplam 48 adet, ATM'li ve ATM'siz taksi durağı projesini hayata geçirdiklerini anlatan Aslan, 2012 yılında da bu projeye devam edeceklerini ifade etti. Aslan, ortalama 19 bin liraya mal olan durakların büyük beğeni topladığını söyledi.



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109