GELECEĞİN YAKITI: LPG

GELECEĞİN YAKITI: LPG

GELECEĞİN YAKITI: LPG
Avrupa Komisyonu’nun “Gelecekte Ulaşım Yakıtları Raporu”  LPG’yi petrole alternatif 5 ana yakıt arasında sıraladı:

GELECEĞİN YAKITI: LPG

 Avrupa Komisyonu, bir uzmanlar grubuna hazırlatarak geçtiğimiz günlerde yayınladığı “Gelecekte Ulaşım Yakıtları Raporu” ile 2050 yılına kadar petrole alternatif yakıtlar üzerine öngörülerini kamuoyuyla paylaştı. Çeşitli sektörlerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve AB Komisyonu yetkililerinin işbirliği ile hazırlanan rapor, kanıtlanmış kaynaklara göre 40 yıllık ömrü kalan petrole karşı, sürdürülebilir alternatifleri, nedenleriyle sıralıyor. Kara, demiryolu, deniz ve hava ulaşımının ayrıntılı olarak incelendiği rapor, karbon emisyonlarını 2050 yılına kadar %80 ila %95 oranında azaltmayı hedefleyen Avrupa ülkeleri için bir yol haritası niteliğini taşıyor.

LPG giderek daha fazla önem kazanacak...

Düşük karbonlu ve karbonsuz alternatif yakıt türlerinin kısa, orta ve uzun vadede daha fazla kullanılması için inisiyatif alınması çağrısında bulunan rapora göre, LPG karayolu yolcu ve yük taşımacılığı ile kısa mesafeli deniz taşımacılığında etkili bir alternatif yakıt olarak tanımlanıyor.  Hali hazırda dünyada en fazla kullanılan alternatif yakıt olan LPG’nin, geleceğin ulaşım yakıtları arasında, iklim değişikliği ile mücadele de dahil olmak üzere pekçok avantaj sunduğu dile getiriliyor. Avrupa Komisyonu’nun hazırlattığı rapor, elektrik, hidrojen, metan, bio ve sentetik yakıtlar gibi LPG’nin de geleceğin yakıt alternatifleri içinde giderek daha önem kazanacağını vurguluyor.

Avrupa Komisyonu’nun raporuna göre, petrole alternatif olacak yakıtların kolay ulaşılır, hesaplı ve güvenilir olması gerekiyor. Alternatif yakıtlar ayrıca mevcut yakıt ve araç teknolojilerine uyum sağlamalı, geleneksel yakıtlardan alternatif yakıtlara geçiş dönemini kolaylaştırmalı ve sistemsel maliyetleri optimize ederek tüketicilere cazip olanaklar sunmalı... LPG’nin belirtilen bütün koşulları sağlaması nedeniyle gün geçtikçe kullanımı artıyor, LPG dağıtım şirketleri gibi, araç ve dönüşüm kiti üreticileri de sektörün gelişimi ve tüketici faydalarının arttırılması için sürekli yatırım yapıyor.

Avrupa Komisyonu Raporu, karbon salımlarının azaltılmasıyla ilgili hedeflere ulaşabilmek için, hem siyasi, hem de düzenleyici kurumların alternatif yakıtların geliştirilmesi ve piyasaya sunulmalarında  destek ve yönlendirmesinin önemini vurguluyor. Gelecek on yılda, sıvı hidrokarbon yakıtların piyasalarda ağırlığını koruyacağı öngörüsüne yer veren rapor, elektrik, hidrojen, metan, bio ve sentetik yakıtlar ile LPG kullanımının istikrarlı bir şekilde artacağını belirtiyor. Diğer alternatif yakıtların yüksek yatırım maliyetlerine kıyasla, LPG’nin otogaz olarak kullanımı yeni ve büyük yatırımlar gerektirmiyor. Hali hazırda kurulu tesisler, LPG’nin pekçok alanda kullanımının yanı sıra ulaşım alanında da enerji sağlıyor.

Türkiye, Avrupa’nın otogaz tüketim hedeflerinin ötesinde...

Rapora ilişkin değerlendirmede bulunan Türkiye LPG Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu, alternatif yakıtların pekçoğunun halen geleneksel yakıtlara kıyasla pahalı olduğunu, ancak maliyet hesaplamalarına çevresel etkilerden doğan kayıpların da eklenerek bir kıyaslama yapılması gerektiğini

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER