En zengin madenimiz!, Bor konusunda efsane üretmeyin!

Yıldırım, bor madeninin her yıl bir milyar dolara yakın net girdi sağladığını belirterek, "Bu yıllar boyu devam edecek bir kaynağımız ama bor konusunda bir efsane üretmenin anlamı yok” dedi.

En zengin madenimiz!, Bor konusunda  efsane üretmeyin!
Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, bor madeninin her yıl bir milyar dolara yakın net girdi sağladığını belirterek, "Bu yıllar boyu devam edecek bir kaynağımız ama bor konusunda bir efsane üretmenin anlamı yok” dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Geleneksel Perşembe Toplantısı'nın bu haftaki konuşmacısı Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım oldu.

Yıldırım, Yeni Maden Kanuna ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Madencilik konusunda üç temel alanda yatırım yapılmasının mümkün olduğunu ifade eden Yıldırım, bunların ‘Arama, İşletme ve Uç Ürün Üretimi’ olduğunun altını çizerek, burada teknolojinin kullanılmasının ve akreditasyon sisteminin kurulmasının hayati önem taşıdığını belirtti.

Yıldırım konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye’de derin saha aramalarının henüz başındayız. Bu çalışmalar aslında Türkiye’de madenciliğin gelişmesi ve bilahare firmalarımızın uluslararası alanda madencilik yapabilmeleri için bir zemin oluşturuyor. Bu yeni kanunla birlikte biz bunlara imkan tanıyoruz. İşi aslen kim yapacaksa, onun ruhsat almasına imkan vererek, gerekli arama faaliyetlerinin başlatılmasını, belirli bir süreç içinde onların desteklenmesini ve nihayetinde arzu edilen madenin bulunmasının sağlanarak ekonomiye kazandırılmasını amaçlıyoruz.”

Bor konusunda boşuna efsane üretmeyin

Konuşmasında Türkiye’nin önemli maden kaynaklarına da değinen Yıldırım, bunların başında bor, mermer, altın, gümüş, krom ve endüstriyel minarelerin geldiğini söyledi. "Bor, rezerv olarak bilinen Türkiye’de en fazla bulunan madendir. Dünya rezervinin yaklaşık yüzde 70’i Türkiye’dedir. Devlet tarafından üretilen bir madenimizdir. Devlet bor konusunda üzerine düşeni yapmış ve birincil bor üretim faaliyetini gerçekleştirmiştir ve bunun sonucu olarak bütün dünya ülkelerine bor satıyoruz. Çok önemli bir kaynak, her yıl bir milyar dolara yakın net girdi sağlıyor. Bu yıllar boyu devam edecek bir kaynağımız ama bor konusunda bir efsane üretmenin anlamı yok” dedi.   (Hürriyet)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER