Economist: Türk ekonomisi ucuz petrolle kısmen toparlandı

Economist: Türkiye ekonomisinin gidişatını değerlendirdi. Dergi, zor durumdaki Türk ekonomisinin ucuz petrol sayesinde kısmen toparlandığını yazdı.

Economist: Türk ekonomisi ucuz petrolle kısmen toparlandı
Economist: Türk ekonomisi ucuz petrolle kısmen toparlandı

Economist: Türkiye ekonomisinin gidişatını değerlendirdi. Dergi, zor durumdaki Türk ekonomisinin ucuz petrol sayesinde kısmen toparlandığını yazdı.

Economist'in Finans ve Ekonomi sayfalarındaki yazı şu tespitle başlıyor:

"Türkiye'de muhalefet partilerinin ne kadar zayıf olduklarının bir ölçüsü de, bu partilerin bir ekonomik krizi, muhafazakar Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetini iktidardan uzaklaştırmak için tek umut olarak görmeleri."

Dergi Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) 2013 yazında yakında para politikasını sıkılaştırma sinyali verdiğini, yatırımcıların gelişmekte olan piyasalardan çıktığını belirtiyor. 2013'te cari açığının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya oranı yüzde 7,9 olan Türkiye'nin de, yabancı sermayeye fazlasıyla bağlı olduğunu ve bir felaketin kapıda göründüğünü de ekliyor.

Economist o dönem Türk Lirası'nın değer kaybettiğini, enflasyonun arttığını, Suriye ve Irak'taki şiddet olayları yüzünden Türkiye'nin Irak'la ticaretinin yüzde 40 azaldığını, Kürtlerle barış sürecinin çökmek üzere olduğunu, AK Parti'nin son 12 yıldaki ayırıcı özelliği olan ekonomik istikrarın risk altında göründüğünü hatırlatmış okurlarına.

Dergideki yazı şöyle devam ediyor:

"Daha sonra petrol fiyatları birdenbire düştü. Bu hemen cari açık ve enflasyon üzerindeki baskıyı azalttı. Zira Türkiye'nin çok büyük miktardaki enerji ithali, her yıl Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın yüzde 6'sına tekabül ediyor. Büyük oranda akaryakıt masraflarının da azalması sonucu bu yıl cari açığın Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya oranının yaklaşık yüzde 5'e düşmesi bekleniyor. Aynı nedenle enflasyon da yüzde 6,8'e düşecek. Bankacıların çoğu ekonominin bu yıl yaklaşık yüzde 3,5 büyüyeceğini söylüyor. Hükümet ise yüzde 4'ten fazla bir büyümeden söz ediyor."
'Yapısal reformlar hızlanacak mı?'

Economist'e konuşan İş Bankası'ndan Serhat Gürleyen, IMF'ye benzer şekilde, "Türkiye bu fırsatı değerlendirerek yapısal reformları hızlandıracak mı, yoksa seçimler öncesi büyümeyi teşvik etme yoluna mı gidecek?" diye sormuş.

Dergi bu noktada IMF'nin Türkiye'den emek piyasasını liberalleştirmesini istediğini, kadınların bu piyasadaki oranının sadece yüzde 30 olduğunu belirtiyor. Economist'e göre Türkiye ekonomisi ile ilgili kaygı yaratan konulardan biri de eğitim. "Türk öğrencilerin sadece yüzde 1'i ileri seviyede bilgisayar kullanma becerisine sahip. Polonya'da bu oran yüzde 33" demiş Economist.i ucuz petrolle kısmen toparlandı

Güncelleme Tarihi: 16 Ocak 2015, 12:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109