Dünyada üçüncü Türkiye'de birinci

Dünyada üçüncü Türkiye'de birinci

Dünyada üçüncü Türkiye'de birinci
Dünyada üçüncü Türkiye'de birinci
Hak ettiği ilgiyi görmeye başladı.

Antalya'nın İbradı ilçesine bağlı Ürünlü köyü sınırları içinde bulunan, dünyanın üçüncü, Türkiye'nin ise en büyük yeraltı gölüne sahip Altınbeşik Mağarası, hak ettiği ilgiyi görmeye başladı.

2 bin 500 metre uzunluğundaki Altınbeşik mağarası, milyonlarca yıllık sürecin izlerini taşıyor. İbradı ilçesine 7, Ürünlü köyüne 4 kilometre uzaklıktaki Altınbeşik Mağarası'nın içindeki sarkıt ve dikitler görülmeye değer manzaralar sunarken, beyaz renkli kalın traverten oluşumlar, mağaranın görsel açıdan en güzel bölümünü oluşturuyor. Mağara, içindeki gölet oluşumlarıyla da dikkati çekiyor.

Bölgeyi yaz aylarında ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler, mağara girişindeki 3 kayıkla muhteşem doğa oluşumunu yakından görme imkanı buluyor. Eskiden yolunun dar ve bozuk olması nedeniyle mağaraya zor şartlarda ulaşan ziyaretçiler, İl Özel İdaresi'nin Ürünlü köyü ile Altınbeşik Mağarası arasındaki 4 bin 200 metre yolu yapmasıyla artık bölgeye daha rahat ulaşabiliyor.

Mağarada rehberlik yapan Zeki Cengiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mağaranın oluşumunun 130 milyon yıla dayandığına dikkati çekti. 40 metreye varan derinlikteki mağaranın üç katlı olduğunu kaydeden Zeki Cengiz, ''Mağaramız herkesin görmesi gereken bir doğa harikasıdır. Daha önce yolumuz bozuk olduğu için ziyaretçi sayısı azdı. Yolumuz yapıldıktan sonra ziyaretçiler rahatlıkla gelmeye başladı. Tuğba Özay burada klip çektikten sonra ziyaretçi sayısı daha da arttı'' dedi.

ODTÜ ile yürütülen Ürünlü Kültür Köyü Projesi'nin devam ettiğini kaydeden Cengiz, ''Mağaraya gelen misafirlerimizi Ürünlü köyünde misafir edebiliriz. Köyümüzde şu anda 100 yatak kapasitemiz var'' diye konuştu.

Bölgeye günübirlik ziyarete gelenlerden Tufan Turgay da, ilk kez geldiği mağaranın güzelliğiyle cezbedici olduğunu ifade etti. Mağaranın görünüşü ve içerideki havanın ''muhteşem'' olduğunu belirten Turgay, ''Herkesin gelip görmesi gereken bir yer. Buraya yaklaşık 10 metre merdivenden iniyorsunuz. Yukarıdaki sıcaklıkla aşağıdaki sıcaklık arasında 10 derece fark var'' dedi.

Olcay Deprem de ilk kez geldiği mağaradan çok etkilendiğini anlatarak, mağaranın çok iyi korunduğunu ve herkesin Altınbeşik'i görmesi gerektiğini söyledi.

-''MASTER PLANI BEKLİYORUZ''-

İbradı Belediye Başkanı Muharrem Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Altınbeşik Mağarası'na ulaşımın bozuk yol nedeniyle zor olduğunu, İl Özel İdaresi tarafından yolun yeniden yapıldığını anlattı.

Yolda halen bazı çalışmalar yapılması gerektiğine dikkati çeken Kaya, Altınbeşik Mağarası'nın master planının gelecek yıl turizm sezonuna kadar hazırlanmasını beklediklerini bildirdi.

Manken-şarkıcı Tuğba Özay'ın klip çekimini burada yapmasının ardından mağarayı ziyaret edenlerin sayısında da artış olduğuna dikkati çeken Muharrem Kaya, ''Mağaramız turizme tamamen açılınca, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır'' diye konuştu.

AA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER