Dolara rest! Rusya Merkez Bankası, Kanada Doları almaya başladı, Avustralya doları alımına da hazırlanıyor.

Dolara rest! Rusya Merkez Bankası, Kanada Doları almaya başladı, Avustralya doları alımına da hazırlanıyor.

Dolara rest! Rusya Merkez Bankası, Kanada Doları almaya başladı, Avustralya doları alımına da hazırlanıyor.
Dolara rest!
Rusya Merkez Bankası, Kanada Doları almaya başladı, Avustralya doları alımına da hazırlanıyor.


Rusya yabancı para sepetini çeşitlendiriyor ve son olarak Kanada dolarını da buna ekledi. Uluslararası yabancı para rezervi olarak Kanada dolarını da kullanmaya başlayan Rusya, bu sepete Avustralya dolarını da eklemeye hazırlanıyor. Rusya'nın Kanada Doları alacağı bir yıldır konuşulan bir konuydu ve sonunda beklenen hareket gerçekleşti.

Rusya Merkez Bankası bu kapsamda küçük miktarda Kanada doları alımı gerçekleştirdi. Rusya ayrıca bu alımları artırıp Kanada Doları'nın rezervlerdeki ağırlığını artırmak istiyor. Hatta bu oranı ABD Doları, Euro ve Pound kadar artırmayı hedefliyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, ülke, Avustralya doları alımlarını da gözden geçiriyor, henüz sonuçlanmış bir yatırım bulunmuyor.

Öte yandan, bu haberle birlikte Kanada dolarının Asya piyasalarındaki işlemlerinde bir artış gözlemlendi. Dünkü artışla birlikte Kanada Doları New York'ta haftanın ek yüksek seviyesinden kapandı. ABD Doları/Kanada Doları paritesi şu sıralar 1.0093 seviyesinde bulunuyor. Önceki kapanışı ise 0.9892 seviyelerinde gerçekleşmişti.

Avustralya Doları/ABD Doları paritesi de 0.9805 düzeyinde bulunuyor. Bu paritenin önceki kapanışı da yaklaşık 0.982 olarak gerçekleşmişti.

DOLARI ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Gelişmeyi sorduğumuz Ata Yatırım Baş Ekonomisti Nurhan Toğuç ise "dolardan kaçışın" başlamış olabileceğine dikkat çekiyor. "Dolar önümüzdeki yıllardan itibaren rezerv para birimi olmaktan çıkabilir" diyen Toğuç, Çin para birimi Yuan'ın Rusya para birimi Ruble karşısında dalgalanmaya bırakmasını manidar buluyor. Çin'in ticari ilişkilerde bulunduğu ülkelerle bu uygulamayı genişletebileceğine işaret eden Toğuç, bunun da doların seviyesini daha aşağıya çekebileceğini hatta Amerika'nın borçlanmada zorlanabileceğine işaret ediyor.

Sonuçta büyük alıcılar hazine bankaları. Bunlar rezerv para ağırlıklarını dolar aleyhine değiştirirse dolara olan talep de düşüş gösterecektir. Bu da dolardaki değer kaybını hızlandırabilir.
habertürk

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER