ÇELİK İHRACATI 9 AYLIK DÖNEMDE 13,1 MİLYON TONA ULAŞTI

Yılın başından bu yana başarılı ihracat performansı ile dikkat çeken çelik ihracatçıları dokuz aylık dönemi yükselişle tamamladı.

ÇELİK İHRACATI 9 AYLIK DÖNEMDE 13,1 MİLYON TONA ULAŞTI
 ÇELİK İHRACATI 9 AYLIK DÖNEMDE 13,1 MİLYON TONA ULAŞTI
Yılın başından bu yana başarılı ihracat performansı ile dikkat çeken çelik ihracatçıları dokuz aylık dönemi yükselişle tamamladı.

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2017 yılı Ocak-Eylül döneminde sektörün ihracatı geçen yılın aynı dönemine oranla miktar bazında yüzde 7 artışla 13,1 milyon tona, değer bazında yüzde 23,4 artışla 8,2 milyar dolara ulaştı. 9 aylık dönemde en fazla ihracat artışı yaşanan ülkeler Singapur, İtalya, İspanya, Hong Kong ve Kanada oldu. Sektör temsilcileri İtalya ve İspanya’ya en fazla yassı sıcak; Singapur, Hong Kong ve Kanada’ya ise en fazla inşaat çeliği ihraç etti.

Avrupa’ya yassı sıcak Uzak Doğu’ya inşaat çeliği ihraç ettik

Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2017 yılı Ocak-Eylül dönemi verilerine göre; Türkiye’nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artışla 13,1 milyon tona ulaşırken, sektörün değer bazındaki ihracatı yüzde 23,4 artışla 8,2 milyar dolara yükseldi.

Çelik sektörünün direkt ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2017 yılının 9 aylık dönemindeki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 13,7 milyon ton, değer bazında ise 9,7 milyar dolar oldu.

Orta ve Güney Amerika ülkeleri yükselişte…


2017 yılının Ocak-Eylül dönemi rakamlarına göre; bölgeler bazında ihracatta liderliğini sürdüren Avrupa Birliği’ne ihracat yüzde 53 artış ile 4 milyon tona ulaştı. Avrupa Birliği’ni 3 milyon tonla Ortadoğu, 1,8 milyon tonla Kuzey Amerika ülkeleri ve 1,1 milyon tonla Kuzey Afrika ülkeleri izledi.

Dokuz aylık dönemde Şili, Kolombiya, Panama ve Haiti gibi ülkelerin başı çektiği Orta ve Güney Amerika bölgesine ihracat yüzde 40 artış göstererek 937 bin tona ulaştı. Çelik İhracatçıları Birliği tarafından Orta Amerika ve Karayipler Bölgesi’ne düzenlenen ticaret heyetinin önümüzdeki aylarda ihracattaki artışı desteklemesi bekleniyor. Ocak-Eylül döneminde çelik ihracatında Uzak Doğu ülkelerine gerçekleştirilen ihracat ise geçen yıla kıyasla yüzde 525 artarak 872 bin tona yükseldi.

İnşaat çeliği ihracatındaki gerileme devam ediyor…


Ocak-Eylül döneminde miktar bazında en fazla ihraç edilen çelik ürünleri sıralamasında inşaat çeliği yüzde 23 düşüşe karşın 4,1 milyon tonluk ihracatla ilk sırada yer aldı. İnşaat çeliği ihracatını 1,9 milyon tonla yassı sıcak izlerken hemen ardından 1,4 milyon tonla dikişli boru, 1 milyon tonla profil ve 968 bin tonla filmaşin geldi.

Eylül’de çelik ihracatı miktarda yüzde 19 azaldı…


Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2017 yılı Eylül ayı ihracatı geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla miktar bazında yüzde 19 azalışla 1 milyon tona; değerde ise yüzde 4,1 artışla 746 milyon dolara geriledi.

2017 yılı Ocak-Eylül dönemi ihracat rakamlarını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Küresel piyasalarda yaşanan siyasi ve ekonomik olumsuzluklara rağmen ihracatımızı artırmak için yoğun bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Söz konusu dönemde en fazla ihracat artışı yaşadığımız ülkeler sırasıyla, Singapur, İtalya, İspanya, Hong Kong ve Kanada oldu. İtalya ve İspanya’ya yassı sıcak; Singapur, Hong Kong ve Kanada’ya ise inşaat çeliği ihracatında dikkat çekici artışlar yakaladık. Aynı dönemde en büyük düşüşleri ise BAE, Mısır, Umman, ABD ve Irak’ta gördük. Bu durumun nedenini özellikle geleneksel pazarlarımız olan Ortadoğu ülkelerinin yavaş yavaş kendi sanayilerini kurmaları ve yerel üretimi desteklemek için çelik ithalatını zorlaştırmaları olarak açıklayabiliriz” dedi.

Namık Ekinci, “Dokuz aylık dönemde en fazla ihracatını gerçekleştirdiğimiz ilk beş ürün sıralamasında inşaat çeliği halen başı çekiyor. Ancak geçen seneye göre özellikle Türkiye iç piyasasındaki talep sebebiyle inşaat çeliği ihracatında yaklaşık 1,3 milyon tona ulaşan dikkat çekici bir düşüş yaşıyoruz. İç piyasanın talebini karşılıyor olmaktan yana memnunuz. Her ne kadar bu üründe düşüş yaşıyor olsak da diğer birçok çelik ürünümüzün ihracatında artış kaydediyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109