Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten Emekliyi üzecek haber!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Destek Primi’nin kaldırılması konusunda bir çalışmanın bulunmadığını bildirirken, emeklilere promosyon ödenmesi konusunda ise bir sonuç alınamadığını açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı,Faruk Çelik,Sosyal Güvenlik Destek Primi,kaldırılması,emeklilere promosyon ödenmesi,CHPZonguldak Milletvekili,Ali İhsan Köktürk,emekli,bankası PTT

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten Emekliyi üzecek haber!

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk’ün soru önergesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in verdiği yanıt, emeklileri üzecek.
Emekliyi üzecek haber!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Destek Primi’nin kaldırılması konusunda bir çalışmanın bulunmadığını bildirirken, emeklilere promosyon ödenmesi konusunda ise bir sonuç alınamadığını açıkladı.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e, "Çalışmak zorunda kalan emeklilerden alınan Sosyal Güvenlik Destek Priminin kaldırılması yönünde herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz" diye sordu.

Soru önergesine yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Sosyal Güvenlik Kurumundan yaşlılık veya malullük aylığı alanlar için Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) uygulamasına devam edilmektedir. Sosyal Güvenlik Destek Priminin kaldırılması konusunda herhangi bir çalışma bulunmamaktadır" dedi.

10 MİLYON EMEKLİ VE HAK SAHİBİNE 21 BANKA VE PTT ARACILIĞIYLA ÖDEME YAPILIYOR

Bakan Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından her ay yaklaşık 9 milyon 800 bin emekli ve hak sahibine 3’ü kamu bankası olmak üzere 21 banka ve PTT aracılığı ile ödeme yapıldığını kaydetti. Çalışma Bakanı aylık ödemelerinin yüzde 95’inin 3 kamu bankası ile PTT şubelerinden gerçekleştiğini ifade etti.

PROTOKOLLERDE PROMOSYON YOK, HABERLER EMEKLİYİ BEKLENTİ İÇERİSİNE SOKTU

Bankalar ile yapılan emekli maaşlarının ödenmesi ilişkin protokollerde promosyon ödeneceğine dair bir hüküm bulunmadığını belirten Bakan Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumundan aylık alanlar ile bunların hak sahiplerinin promosyon alabileceklerine dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hiçbir açıklama yapılmamışken, yazılı ve görsel basında emeklilere promosyon ödeneceğine dair yoğun haberler yer aldığını ifade etti.

-EMEKLİYE PROMOSYON ÖDEMESİ YOK- Bu haberlerin emeklilerin Sosyal Güvenlik Kurumundan bir beklenti içerisine girmesine neden olduğunu kaydeden Çelik, bunun üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerinin, sosyal sorumluluğun gereği olarak bankaların genel müdür yardımcılarıyla 23 Haziran 2010 tarihinde, genel müdürleriyle ise 7 Temmuz 2010 tarihinde toplantılar yapıldığını belirtti. Çelik, bu toplantılarda banka yetkililerinin, emeklilere promosyon verilmesine dair bir düzenlemenin olmadığını, bankaların bu konuda bir promosyon bütçesinin bulunmadığını, emekli aylığı ödemelerinden çok cüzi kazanç sağladıklarını, hiçbir şekilde emeklilere promosyon ödenmesinin mümkün olmadığını ifade ettiklerini kaydetti.

TALEP EDİLDİ, SONUÇ ALINAMADI

Bakan Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerinin ize, kurumun bankalar üzerinden yüksek miktarlarda işlem gerçekleştirdiğini, bu kadar yüksek tutarların bankacılık sistemi açısından muhakkak bir getirisinin bulunduğunu ifade ederek emeklilere promosyon ödemesi konusunun tekrar değerlendirilmesini talep ettiklerini, ancak bir sonuç alınamadığını bildirdi.

HANGİ EMEKLİLERE ÖDEME YOK

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk’ün, emekli ikramiyelerine yönelik sorusuna yanıt veren Bakan Çelik, Anayasa Mahkemesi’nin 12 Mayıs 2011 tarihli iptal kararının yürürlüğe girdiği 9 Temmuz 2011 tarihinden önce kendilerine Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre birleştirilmiş hizmet süreleri üzerinden aylık bağlanmış olanlara, Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümezliği ilkesi dikkate alınarak, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanuna tabi olarak geçen hizmetlerine ilişkin olarak herhangi bir ödeme yapılamadığını söyledi.

KİMLERE EMEKLİ İKRAMİYESİ ÖDENECEK

Anayasa Mahkemesinin 12 Mayıs 2011 tarihli kararını hatırlatan Bakan Çelik, aylık bağlanacak kamu görevlilerine, emekli ikramiyesine esas her tam fiili hizmet yılına karşılık ve emekli aylığı bağlandığı tarihteki katsayılar esas alınmak suretiyle, son defa 5434 sayılı Kanun veya 5510 sayılı Kanunun geçici 4. maddesi hükümlerinin uygulanmasını gerektiren görevlerde çalışmakta iken emekliye ayrılıp ayrılmadıklarına bakılmaksızın emekli ikramiyesi ödenmekte olduğunu söyledi.

"AKP EMEKLİYİ SEÇİM DÖNEMİNDE HATIRLIYOR"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in soru önergesine verdiği yanıtı ANKA’ya değerlendiren Köktürk, "AKP iktidarının emeklilerimizi sadece seçim döneminde hatırladığını ortaya koymaktadır" dedi.

AKP’yi emeklilere karşı duyarsız olmakla suçlayan Köktürk, "Ancak, CHP gerek Aile Sigortası, gerek İntibak Yasa Tasarısı, gerekse çalışan emeklilerimizden yapılan kesintilerin kaldırılması konusundaki söylemlerinin kararlı takipçisi olacaktır" dedi.    (Milliyet)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109