Bu sektörlere vergi indirimi geliyor

Maliye Bakanı Naci Ağbal, kritik ve stratejik sektörlerde kurumlar vergisi indirimi üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Bu sektörlere vergi indirimi geliyor
 Bu sektörlere vergi indirimi geliyor
Maliye Bakanı Naci Ağbal, kritik ve stratejik sektörlerde kurumlar vergisi indirimi üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, stratejik ve kritik sektörlere kurumlar vergisi indirimine yönelik bir çalışma yaptıklarını belirterek, “Oran indirimi tek başına sağlanan bir avantaj değil. Türkiye’nin büyümesine, kalkınmasına katkı yapacak radikal bir düzenleme” dedi. Kurumlar vergisi indiriminin yıl sonuna yetişip yetişmeyeceğine ilişkin olarak ise Ağbal, “Biz bütün senaryoları çalışıyoruz, maliyeti ne olur ona bakıyoruz. Bize zaman zaman ‘başkalarına verecek para bulamıyorsunuz, oran indirimi yapıyorsunuz’ diyorlar. Hayır bu ülkeyi büyütecek bir adım. Çalışanı da kazanacak, üreteni de kazanacak” diye konuştu.

Ağbal bir grup gazeteciyle sohbet toplantısında, uluslararası firmaların ülke tercihlerini yaparken vergi oranlarını çok önemsediklerini belirterek, yakın zamanda birçok ülkenin kurumlar vergisinde indirime gittiğini söyledi. İrlanda’da bazı sektörlerde yüzde 12 kurumlar vergisi oranı uygulandığını, Macaristan’da yüzde 17 olduğunu hatırlatan Ağbal, İngiltere ve ABD’nin de kurumlar vergisi de indirim yapacağını açıkladığını kaydetti. Türkiye’nin 2006 yılında yüzde 33’lük kurumlar vergisi oranını yüzde 20’ye çektiğini ifade eden Ağbal, o dönemde yapılan oran indiriminin Türkiye’ye gelen yabancı sermayeyi ciddi oranda artırdığını ifade etti.

VERGİ İNDİRİMİ UYGULANACAK SEKTÖRLER, ENERJİ, SAĞLIK, SAVUNMA

Bankacılık ve finans sektöründe indirim yapılmasının asla söz konusu olmayacağını vurgulayan Ağbal, “Ama reel sektörde özellikle de Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu kritik sektörlerde Türkiye’nin rekabetçiliğini artıracak daha fazla reel sektör yatırımını gelmesini sağlayacak şekilde kurumlar vergisi oranlarında indirim çalışması yapılabilir mi diye teknik düzeyde birtakım çalışmaları yürütüyoruz” dedi. “İndirim yapılabilir mi?” sorusuna, “Bence yapılabilir” karşılığını veren Ağbal, bütün senaryoları çalıştıklarını kaydetti.

Sektörel stratejik sektörlerde yatırıma bağlı olmaksızın genel bir oran düzenlemesinden bahsettiğini anlatan Ağbal, “Yatırım teşvikine bağlı olmaksızın halen Türkiye’de yatırımını yapmış, yatırımlarını tamamlamış firmalar var. Kritik sektörlerde üretim yapanlar için bir nevi teşvik” dedi. Hangi alanlarda indirim olabileceğine yönelik ise Ağbal, “Bizim için önemli bir faktör yüksek teknoloji seviyesinde üretim yapan şirketler, ithal ikamesi sağlayan yerli üretimin artırılması da bizim için öncelik. Bir de stratejik sektörler var. Enerji, savunma- güvenlik, sağlık sektörü gibi. Arkadaşlar sektör sektör çalışıp etkisine bakıyor. Tabii ki vergi hasılasına ilk başta etki yapacak ama kanatimce bu getirdiğimiz teşvik yatırımları artıracağı için toplamda vergi gelirlerini orta ve uzun vadede olumlu katkı sağlayacak” diye konuştu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109