Beyaz altını' satan yok!

Beyaz altını' satan yok!

Beyaz altını' satan yok!
Beyaz altını' satan yok!
Fiyatların aşırı yükselmesi ve daha da yükseleceği yönündeki beklenti pamuk satışlarını erteletiyor


Dünya borsalarında fiyatı son yılların rekor seviyelerine kadar çıkan ve Çukurova yöresinde de kilogramı 2,10 lirayı bulan kütlü pamuk uzun bir aradan sonra üreticisinin yüzünü güldürdü.

Çukurova'nın ''beyaz gelinliği'' üreticilerin ise ''beyaz altını'' olarak nitelendirilen pamuğun Ağustos ayının sonlarına doğru başlanan hasadı geçtiğimiz günlerde tamamlandı.

Yıllardır girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle ekim alanları daralan ve üreticisinin yüzünü güldürmeyen ''beyaz altın'' pamuğun, bu yıl değeri yeniden eski günlerine döndü. Üreticiler, kütlü pamuk fiyatının 2,10 liraya kadar çıkmasının ardından uzun yıllardan sonra ilk kez bu yıl güldü.
Yörede borcu bulunmayan üreticiler, fiyatının daha da artacağı beklentisi içerisine girerek ürününü satmayıp deposunda ve veya çırçır fabrikalarına emanete vererek bekletmeye başladı.
Adana'nın Yumurtalık ilçesi Tarım Müdürü Cihangir Çay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, borcu olmayan, nakit sıkıntısı çekmeyen pamuk üreticilerinin ürünlerini satmamayı tercih ettiklerini ifade etti.
Şu anda pamuğun kilosunun 2,10 lira civarında olduğunu anlatan Çay, şöyle konuştu:
''Fiyatın daha da artacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle çiftçiler pamuğu satmak yerine bekletmeyi tercih ediyor. Bayram öncesine kadar pamuğunu bekleten çiftçilerin bir kısmı ürününü sattı ama hala birçok kişi ürünü depoda tutuyor. Fiyatların artacağı yönünde çıkan söylentiler de çiftçilerin pamuğunu bekletmesine neden oluyor.''

AA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER