Bağdat ve Erbil Petrol Gelirinde Anlaştı

Bağdat ve Erbil, aralarındaki petrol ihracatı gelirleri ve ödenekler konusundaki anlaşmazlığı giderecek adımları attı.

Bağdat ve Erbil Petrol Gelirinde Anlaştı
Bağdat ve Erbil Petrol Gelirinde Anlaştı


Bağdat ve Erbil, aralarındaki petrol ihracatı gelirleri ve ödenekler konusundaki anlaşmazlığı giderecek adımları attı.

Irak Maliye Bakanı Hoşyar Zebari, merkezi hükümet ve özerk Kürt Bölgesel Yönetimi arasındaki anlaşma uyarınca Kerkük’ten günlük 300 bin ve Kürt bölgelerindense 250 bin varil petrolün Türkiye üzerinden ihraç edileceğini açıkladı. Anlaşma 2015’te yürürlüğe girecek.

Zebari, her iki tarafın çıkaracağı petrolün özerk Kürt hükümetinin boru hattından geçerek Türkiye’ye gönderileceğini bildirdi.

Reuters’e göre, gönderilecek bu ham petrol Irak devletine ait petrol pazarlama dairesince (SOMO) satılacak. Uzun süredir Irak anayasasının kendilerine bölgelerinden çıkan petrolü istedikleri gibi pazarlayabilecekleri hakkını verdiğini savunan Kürtler, bu anlaşmayla Irak hükümetiyle birlikte çalışmak istediklerinin de işaretini vermiş oldu.

Zebari, varılan bu anlaşmayla Irak’ın daha fazla petrol üretebileceğini ve her iki tarafında kazanç sağladığını söyledi.

Irak ekonomisi düşen petrol fiyatlarıyla sarsılmış durumda. Bununla beraber her iki tarafın IŞİD’le savaşması da Irak ekonomisini kötü yönde etkilemeye devam ediyor.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, petrol anlaşmasına Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile yaptılan kabine toplantısı sırasında varıldı.

Anlaşmanın bir bölümüne göre, merkezi hükümet, özerk Kürt bölgesine devlet bütçesinden yüzde 17 pay vermeye devam edecek. Bağdat bir yılı aşkın bir süredir petrolü tek taraflı çıkaran ve satan Kürtler’e herhangi bir ödeme yapmıyordu.

Irak devleti ek olarak, IŞİD militanlarına karşı Irak ordusuyla beraber savaşan Peşmerge güçlerine maaş ve askeri mühimmat alımı maksatıyla 1 milyar dolar vereceğini açıkladı.

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2014, 19:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109