Ayedaş ( İstanbul Anadolu Yakası) - Toros ve Akdeniz Elektrik Dağıtım Özeleşiyor

Ayedaş ( İstanbul Anadolu Yakası) - Toros ve Akdeniz Elektrik Dağıtım Özeleşiyor

Ayedaş ( İstanbul Anadolu Yakası) - Toros ve Akdeniz Elektrik Dağıtım Özeleşiyor
Özelleştirme İdaresi, Uzanlar'ın Libananco davasına konu olan Toroslar ve Akdeniz ile İstanbul Anadolu Yakası elektrik dağıtım özelleştirmelerini bu ay vitrine çıkarıyor.

Boğaziçi, Dicle, Trakya ve Gediz elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesinden 5.8 milyar dolar rekor gelir elde eden Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), "Özelleştirme maratonuna jet hızı ile devam" dedi. İdare, Türkiye'nin elektrik tüketiminin yüzde 20'sini oluşturan, Toroslar, Akdeniz ve İstanbul Anadolu Yakası elektrik dağıtım bölgesi ihalesi için düğmeye hemen bastı. 3 dağıtım bölgesi için bu ay sonuna kadar özelleştirme ilanına çıkılmaası, sürecin 2010 yılı sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

Önceki gün ihalede çıkan rekor fiyatlar, elektrik dağıtım özelleştirmelerinde "son tren" olan 3 bölge için şirketlerin rekabeti artıracağı izlenimini uyandırdı. Bu durum da fiyatların yine rekor seviyede gerçekleşeceği izlenimi uyandırdı. Vitrine çıkacak İstanbul Anadolu Yakası imaj ile Toroslar, Türkiye elektrik tüketiminden aldığı yüzde 10.3'lük pay ile dikkat çekiyor.

Ağustos ayında ilana çıkacak 3 dağıtım bölgesi içinde İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ yaklaşık 8.6 milyar kilovat saat tüketimi ile göz kamaştırıyor. Daha önce Aktaş'a devredilen ancak imtiyaz sözleşmesi fesih edilen Ayedaş, Türkiye'nin son büyük dağıtım özelleştirmesi olacak.

YABANCI FONLAR DEVREDE

Akdeniz bölgesini elektrik dağıtan Akdeniz ve Toroslar bölgeleri de yaklaşık 20 milyar kilovat tüketim ile Türkiye tüketiminin yüzde 13'ünü kapsıyor. Yetkililer, Başbakanlık Yatırım Ajansı aracılığı ile bir çok yabancı fonların elektrik üretim özelleştirmeleri ile ilgilendiğini belirterek "Özellikle Çin fonları üretim özelleştirmelerini yakın markaja aldı" diye konuştu. Dağıtım bölgelerinin ardından 9 portföye bölünen 16 bin megavat kapasiteli elektrik üretim özelleştirmelerine geçilecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109