Aydın Doğan Teker Teker Satıyor

Aydın Doğan Teker Teker Satıyor

Aydın Doğan Teker Teker Satıyor
Aydın Doğan Teker Teker Satıyor

OVM tarafından yapılan açıklamada Doğan Grubu hisselerinin 1 milyar euro bedelle satın alındığı duyu

 Hafta içinde Petrol Ofisi hisselerinin satışı için OMV ile görüşmelere yeniden başlandığını açıklayan Doğan Grubu, Petrol Ofisi'nde sahibi olduğu şirketin yüzde 54.17 oranındaki hisse senedinin Avusturyalı Gruba satışını gerçekleştirdi.
22 Ekim 2010 Cuma günü geç saatte Avusturyalı Grup OMV tarafında yapılan açıklamada Doğan Grubu'nun elinde bulunan Petrol Ofisi'nin yüzde 54.17 oranındaki hisse senedinin 1 milyar Euro bedelle satın alındığı belirtildi. Böylece Petrol Ofisi'nin yüzde 95.75 oranındaki hissesiyle tüm yönetim kontrolü OMV'ye geçmiş oldu.

BORSA FİYATINDAN UCUZA SATILDI
Böylece yüzde 41.58 oranındaki hisse senedi 1 milyar Euro bedelle satılan Petrol Ofisi'nin tamamı için biçilen toplam piyasa değeri 1 milyar 846 milyon 40 bin 244 Euro oldu. 22 Ekim 2010 tarihli Merkez Bankası Euro satış kuru baz alındığında Petrol Ofisi'nin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndaki son kapanış fiyatı ititbariyle piyasa değeri ise 1 milyar 961 milyon 222 bin 76 Euro'ydu. Yani Petrol Ofisi, borsa değerinden 115 milyon Euro daha ucuz bir piyasa değeriyle satılmış oldu. Satışa konu hisse senetleri ise borsa değerine göre 47.8 milyon Euro ucuza gitmiş oldu.
22 Ekim 2010 Cuma günkü borsa seansını hisse başına 6.75 TL'den kapatan Petrol Ofisi için biçilen hisse başına fiyat ise 6.35 TL oldu. Yani hisselere böylece OMV tarafından borsa fiyatından yüzde 5.87 daha ucuz bir fiyat biçildi.


OMV Türkiye'yi, Avusturya ve Romanya'nın ardından 3. ana pazar olarak konumlandırmayı hedeflediğini ve Petrol Ofisi hisse senetlerinin satın alınmasının da bu büyüme stratejisinde atılmış önemli bir adım olduğunu duyurdu.

YATIRIMCIYA 21 MİLYON DOLAR KÂR PAYI YOLDA
OMV'den yapılan açıklamada, “OMV Doğan Holding'in Petrol Ofisi'ndeki yüzde 54.17'lik hissesini 1 milyar Euro karşılığında satın almıştır. Devrin tamamlanması Rekabet Kurumu da dahil olmak üzere ilgili resmi izinlerin alınması şartına bağlı olup bunun üç ay içinde tamamlanması beklenmektedir. OMV ve Doğan Holding arasında satış işlemi tamamlanmadan önce, Petrol Ofisi'ndeki hissedarlara kar payı dağıtılması konusunda uzlaşma sağlanmıştır. Şirketteki pay oranlarına göre OMV 203 milyon dolar, Doğan Holding 265 milyon dolar ve halka açık kısmındaki yatırımcılar ise toplamda 21 milyon dolar alacaklardır” denildi.


FİNANSMAN SERMAYE ARTIRIMIYLA SAĞLANABİLİR

OMV, bu satın almayı sağlam bir likiditeye ve güçlü bilançoya sahip olduğu bir dönemde gerçekleştirdiğini açıklasa da Petrol Ofisi hisse senetlerinin satın alınması için sağlayacağı finansmanla ilgili de ipuçları verdi. 1 milyar Euro'luk satın alma için mevcut finansman seçenekleri arasında OMV sermaye arttırımına giderek finansman sağlamyı da seçeneklerden biri olarak gösterdi.

OMV AKTİENGESELLSCHAFT KİMDİR?

OMV Aktiengesellschaft, 2009 yılında gerçekleştirdiği 17.92 milyar Avro grup satışı ve 34.676 çalışanıyla Avusturya'nın en büyük halka açık sanayi şirketlerinden biri. OMV, Orta ve Doğu Avrupa'nın önde gelen enerji grubu olarak 12 ülkede rafineri ve pazarlama (R&M), dört kıta ve 16 ülkede ise arama ve üretim (E&P) faaliyetlerinde bulunuyor.
 
 
Kaynak: Habertürk

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109