AVM Ciro Endeksi Ocak 2017’de yüzde 1,4 oranında düştü…

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Ocak ayı sonuçları açıklandı.

AVM Ciro Endeksi Ocak 2017’de yüzde 1,4 oranında düştü…
 AVM Ciro Endeksi Ocak 2017’de yüzde 1,4 oranında düştü
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Ocak ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi, 2017 Ocak döneminde bir önceki yılın Ocak ayı ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 1,4 oranında düşüş kaydetti.

Sektöre ait ciro endeksi, Anadolu ve İstanbul'un GLA büyüklükleri ağırlıklandırarak hesaplanmıştır.
AVM’lerde kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar Ocak 2017’de İstanbul’da 854 TL, Anadolu’da 696 TL olarak gerçekleşmiştir. Türkiye geneli metre kare verimliliği ise Ocak 2017’de 719 TL’ye ulaştı.

Ocak ayında ciro artışı ayakkabı-çanta kategorisinde yaşandı…
Kategori bazında karşılaştırmada, en çok ciro artışının yaşandığı kategori yüzde 9’luk artışla ayakkabı-çanta kategorisi oldu. Geçtiğimiz yılın Ocak ayı ile karşılaştırıldığında Ocak 2017’de yiyecek kategori cirolarında değişim yaşanmazken giyim ve AVM’lerdeki diğer* alanlar kategorileri cirolarında yüzde 1, teknoloji kategori cirolarında yüzde 2 ve hipermarket cirolarında yüzde 5 oranında düşüş yaşandı.

Ziyaret Sayısı Endeksi
Ocak 2017 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 5,4’lük azalma yaşandığı gözlemlenmiştir.
AVM Endeksi Ocak 2017 sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü: “2016 yılı boyunca yaşadığımız hem siyasi hem de ekonomik çalkantılar, gerek perakendecilerimizi gerekse AVM müşterilerini 2017 yılında daha temkinli bir başlangıç yapmaya sevk etti. Ocak ayı ciro endeksimize ve ziyaret sayımıza da yansıdığını gördüğümüz değişimin, yılın ilk ayından sonra sağlanan ekonomik istikrar ve döviz kurlarındaki dalgalanmanın durulması ile yeniden yükselen bir grafiğe sabitlenmesini bekliyoruz. Kategori bazında incelediğimizde ise son aylarda düzenli bir ivme yakalayan ayakkabı çanta kategorisi yükselişini sürdürmeye devam ediyor” dedi.

Prof. Dr. Emre Alkin, rapora ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu; “Ocak ayı AVM Endeksi bizi gösteriyor ki, yılbaşından 30 Ocak’a kadar devam eden kur yükselişini tüketiciler üzerinde olumsuz bir etki bırakmış. Türkiye’de hem yatırımlar hem de tüketim tarafında kararları etkileyen faktörlerin başında kur hareketleri görülüyor.

Döviz kurlarının enflasyon üzerindeki geçişkenliği biliniyor. Fiyat artışlarının belli ürünlerde daha şiddetli olacağını tahmin eden tüketicilerin, AVM’lerden Ocak ayında fiyatları fazla yükselmemiş hatta fiyatları gerilemiş ürünleri tercih ettikleri de gözüküyor. Buradan hareketle AVM ziyaretçilerin giderek çözüm odaklı oldukları ve ‘rasyonel’ olarak tarif ettikleri fiyatlardan alış veriş ettikleri rahatlıkla söylenebilir. Dolayısıyla AVM dahilindeki markaların kampanyalarını diğer mecralara göre daha etkin şekilde yürüttüklerini de belirtebiliriz.

Sonuç olarak, geçirdiğimiz zor zamanların ardından da 4.00 TL’ye doğru yükselişe geçen Dolar’ın gölgesinde devam eden Ocak ayına ait AVM Endeksi’ndeki mütevazı gerileme şaşırtmıyor. Ziyaretçi sayısının Ocak ayındaki şartlar altında gerilmesini doğal karşılarken, metre kare verimliliğindeki yükselişin sevindirici bir gelişme olduğunu düşünüyorum.”

AVM ADRES VE TELEFONLARI


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109