7 milyarlık yatırım TOKİ 2011 de yapacak

7 milyarlık yatırım TOKİ 2011 de yapacak

7 milyarlık yatırım TOKİ 2011 de yapacak
7 milyarlık yatırım TOKİ 2011 de yapacak Geçtiğimiz yıl yoksul konutlarına ağırlık vererek 475 bin konut çizgisini geçen TOKİ, bu yıl 500 binin üzerine taşıyacağı konut sayısı için 7 milyar TL’lik yatırım yapacağı bildirildi.

2010 yılında aylık ortalama 6 bin konut üreterek toplamda 475 bin rakamına ulaşan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 2011 yılında çıtayı 500 binin üzerine taşımayı hedefliyor. Bunun için 7 milyar TL’lik yatırım yapacak olan TOKİ, başta İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Diyarbakır olmak üzere kentsel dönüşüm projeleri kapsamında uydu kentler inşa edecek. Yerel yönetimlerle kapsamlı kentsel yenileme programı doğrultusunda 243 proje başlatan TOKİ’nin gecekondu dönüşüm çalışmaları kapsamında inşa edeceği konut sayısı ise 188 bin 261.

Deprem kuşağı, stratejileri oldu

Stratejilerini deprem fay hatları haritasına göre belirlediklerini belirterek konuşmasına başlayan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, 2011 yılında deprem kuşağında yer alan yerleşim birimlerinin tahliyesine ağırlık vereceklerini dile getirdi. Bu doğrultuda kentsel yenilemenin kendileri için ağırlık taşıyacağının altını çizen Bayraktar, “Gecekondu dönüşümu ve alt gelir grupları için konut üretimini hızlandıracağız. Hiç peşinatsız, 100 lira taksitli, 45 metrekarelik 1+1’lik konutların yapımı da sürecek” dedi.

14 bölgede yapımı tamamlanan sosyal yardımlaşma konutlarının (1+1) kuralarını çekeceklerini belirten Bayraktar, TOKİ’nin 2011 yılı içerisinde 100 TL taksitli konutlarda 55 bin rakamını yakalayacağını vurguladı.
Kentsel dönüşüm ve alt gelir grupları için konut üretimine ek olarak sanayi kesimi için alt yapısı tamamlanmış arsa üreteceklerini söyleyen Bayraktar, “Tarımköy projelerine de devam edeceğiz. TOKİ ayrıca eğitim tesisleri, sosyal donatılar, ağaçlandırma ve çevre düzenlemelerine ağırlık verecek” diye konuştu.

Yoksul kesimin umudu oldu
Geçen yıl performanslarının gayet ili olduğunu vurgulayan Bayraktar, 70 bin konut üretimine ek olarak farklı kulvarlarda hizmet veren sektörlere destek olduklarını belirtti. “Eğitim altyapısının güçlendirilmesi için aynı yıl içerisinde 66 okul, sağlık altyapısının güçlendirilmesi için 29 hastane ve 3 sağlık ocağı ile 75 spor salonunun yapımını gerçekleştirdik” diyen Bayraktar, 2010 yılını yoksul grubu konut üretimine ayırdıklarını belirtti.

Yaptığını hemen satıyor

2010’da 81 il 800 ilçe kurulan bin 843 şantiyede faaliyet gösterdiklerini belirten Bayraktar, “Sektörün lokomotifi bir kurum haline geldik. Yıl içerisinde 46 bin konutun satışını gerçekleştirirken ürettiğimiz 475 bin konuttan 370 bininin satışını tamamladık” diye ifade etti.

Ekonomik öngörü
Lokomotif sektörün lokomotifi oldu

Ülke genelinde yaptığı yatırımlarla inşaat sektörüne kriz dönemlerinde bile ciddi destek sağlayan TOKİ, 2010 yılında 6 milyar TL’lik hakediş ödemesi yaptı. Son 8 yılda 19 milyar TL’lik ödeme ile piyasalara para pompalayan TOKİ, 22 milyar TL’lik yatırım hacmiyle de Türkiye’nin ekonomisinin geleceğine destek oldu.

Özel binada üretebiliyor

Konut çalışmalarının yanı sıra kamunun ihtiyaç duyduğu ‘özellikli hizmet binaları’ konusunda da proje üreten TOKİ, bu kapsamda; Tarım ve Köyişleri hizmet binası, Atom Enerjisi Kurumu Proton Çarpıştırıcı binası, PTT posta ve kargo işleme tesisleri, Osmanlı Arşivleri binası, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu binası, Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü, Gelir İdaresi’nin Ankara ve İstanbul binaları, Gümrük Müsteşarlığı Hizmet binası gibi binalara da imza atabiliyor.
TOKİ’nin gerçekleştirdiği ve Galatasaray’ın maçlarını oynayacağı Seyrantepe Spor Kompleksi’nin sporseverlerin hizmetine açılırken Trabzonspor’un maçlarını oynayacağı Akyazı Spor Kompleksi’nin çalışmaları da sürüyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER