2012 Yılında Türk enerji sektörü Çin malı elektrik getiriyor

2012 Yılında Türk enerji sektörü Çin malı elektrik getiriyor

2012 Yılında Türk enerji sektörü Çin malı elektrik getiriyor
Dünya devlerinin ilgisini çeken Türk enerji sektörü, Çinli firmaların da iştahını kabarttı. Zaman'ın haberine göre, Türk sanayiini rekabette zorlayan Çinliler, oyuncaktan sonra "Çin malı elektriği" de Türkiye'ye vermeye hazırlanıyor. Çinli elektrik üreticileri Gürcistan'da kurdukları hidroelektrik santrallerden elde ettikleri elektriği Türkiye'ye satmak için Enerji Bakanlığı'nın kapısını çaldı. Bakanlık yetkilileri ile görüşmek için önceki gün Türkiye'ye gelen yetkililer, elektrik satışı için teklifte bulundu. Firma ismi vermeyen yetkililer, Çinlilerin teklifini değerlendirdiklerini söyledi.

Türkiye ile Gürcistan hükümeti arasında geçen yıl yapılan anlaşma uyarınca iki ülke arasında bin megavatlık elektrik ticaretine imkan sağlayacak nakil hattı inşaatı sürüyor. İletim hattının 2012 yılında tamamlanması bekleniyor. Gürcistan, dünyanın en önemli 2. su rezervine sahip ülkesi. Bu nedenle enerji üretiminde dünya şirketlerinin ilgisini çeken Gürcistan'da Çinli şirketlerin önemli yatırımları bulunuyor. 6 Türk şirketi de Gürcistan'da hidroelektrik yatırımı için çalışma yürütüyor. Bunlar EnerjiSa, Anadolu Grubu, Nurol, Limak, Ağaoğlu Grubu ve Kolin İnşaat.

Ilısu Barajı'na 300 milyon dolarlık finans desteği sağlayan Çin şirketleri, Türkiye'de enerji alanındaki yatırımlarını artırmak istiyor. Elektrik Üretim AŞ'ye ait 16 bin megavatlık elektrik özelleştirmeleriyle yakından ilgilenen Çinli şirketler, Türkiye'de ortaklık geliştirmek için çaba harcıyor. Gürcistan, yabancı yatırımcıları çekmek için teşvik uyguluyor. Ülkenin enerji piyasasını yeniden yapılandırmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) eski Başkanı Yusuf Günay'ı danışman alan Gürcistan, Türk şirketlerine enerji yatırımları yapma çağrısında bulunmuştu. Yunanistan, Bulgaristan, Irak, İran ve Gürcistan'dan elektrik alışverişi için elektrik iletim hattı bağlantısı olan Türkiye, elektrik ithalat ve ihracatı yapabiliyor.

HT EKONOMİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109