2011 Piyasalarda bahar havası

2011 Piyasalarda bahar havası

2011  Piyasalarda bahar havası
Piyasalarda bahar havası
        
2011 yılı Ocak ayına hızlı bir giriş yapmıştı dünya piyasaları, ancak Şubat ayına giriş tabir caiz ise göz kamaştırıcı oldu

2011 yılı Ocak ayına hızlı bir giriş yapmıştı dünya piyasaları, ancak Şubat ayına giriş tabir caiz ise göz kamaştırıcı oldu. Buna erken bahar mı yalancı bahar mı demek gerekir; bu bir soru işareti. Ocak ayında Euro bölgesi finansman problemlerinin piyasa tarafından karşılanabileceği anlaşılınca bir rahatlama gelmiş ve Euro bu gelişmeden oldukça faydalanmıştı. Şimdi rüştünü ispatlama sırası ABD dolarında. Yılın ilk yarısında ABD eyalet belediyeleri fonlama problemleri ne ölçüde dolar’ı etkileyecek onu takip edeceğiz. Ancak piyasadaki risk algılaması bunun bir problem olmayacağı yönünde. ABD ekonomisinden gelen sinyaller genelde olumlu ve bu rakamlar ABD ekonomisinde büyüme ivmesinin devam etmekte olduğunu gösteriyor. Tabii bu büyümenin kalitesi herzaman için tartışmaya açık, zira ABD ekonomisinin optimum büyüme rakamlarına ulaşabilmesi için kendi iç ekonomisinde kapatılması gereken üretim boşluğu oldukça fazla. Yine de büyüme ivmesinin olması belediye borçlarının finansmanında bir problem çıkmayacağı konusunda piyasaların rahat olduğunu gösteriyor.

VIX endeksinde gerileme..

Piyasalardaki genel dengeye baktiğimizda çarpıcı bir şekilde volatilite ve risk algılamasının endeksi sayabileceğimiz VIX endeksinde bir gerileme, bununla birlikte ABD S&P500 endesinde de yukarı doğru bir hareketlilik görmekteyiz. Gerek VIXs risk algılaması gerekse S&P’deki bu hareketlilik dünya geneline pek de yansımıyor. Gelişmiş piyasalar bu risk iştahının artışından faydalanırken, gelişmekte olan piyasalarda aynı ivme gözlenmemekte. Bunu geçen haftalarda İMKB’de canlı bir şekilde izledik ve bu durum diğer gelişmekte olan piyasalarda da çok farklı değil.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülke piyasalarında ayrışma...

Piyasaların büyüme ivmesi ile hareket ettiği varsayımı gelişmekte olan ülke endekslerinde pek etkili olmaz iken, emtia piyasalarının da yukarı doğru ciddi bir hareketlenme gözlenmekte. Son üç aylık fiyat hareketlerine baktığımızda gelişmekte olan borsalar açık bir fark ile piyasaların gerisinde kalırken, gelişmiş ülke borsaları %8 ila %10 arasında hareketlendiğini, bunların yanı sıra gerek buğday olsun gerekse petrol ve bakır olsun son üç ayda fiyatlarının %20 seviyelerinde arttığını görmekteyiz. Dünyadaki gerçeklerden kendimizi soyutlar ve bu fiyat hareketlerine bir fanus içinde baktığımızda Şubat ayındaki bahar havasını genel bir trend olarak değerlendirebiliriz. Ancak işin detaylarına bir miktar baktığımızda piyasalar açısından riskin halen var olduğu ve ekonomilerden gelen mutlu büyüme haberlerinin ne derece sürdürülebilir olduğu konusunda bir miktar soru işaretleri olduğu da ortaya çıkmakta.

Kuru yük endeksi...

Bu değerlendirmede şeytanın avukatlığını yapabilmek için bakacağımız bir diğer gösterge ise dünya ticaretindeki hareketlilik konusunda bize bir fikir veren kuru yük gemi ticareti endeksi olan Baltic Exchange Dry Index. Bu endesin 1988 yılından itibaren fiyat hareketliliğine baktığımızda aslında petrol fiyatlarının 2008 yıllarında ulaşmış olduğu 140 dolar seviyesi dünya ticaretindeki canlılık ile de teyit edilmekte olduğu anlaşılıyor.

Petrol fiyatları...

Burada problemli durum ise son aylarda petrol fiyatlarında yaşanan hareketliliğin aynı şekilde bu endeks tarafından teyit edilmemesi. Bundan çıkartılacak sonuç petrol fiyatlarındaki hareketliliğin spekülatif olduğu, bunun yanında da Kuzey Afrika’da yaşanan olayların getirdiği risk algılamasından kaynaklandığı. Fakat piyasalarda fiyatları yukarı çeken bu hareketin ardında da ekonomik büyümenin olduğu iddaları bulunmakta. Denklemin en zor kısmı da bu. Dünya ticareti eski günlerini ararken ve petrol fiyatları spekülasyon haricinde bir riski de fiyatlarken VIXs ve de S&P’deki bu hareket sanki giderek temelini kaybediyor gibi. Piyasalar giderek bir düzeltme hareketine hazırlanıyorlar. Ancak bu düzeltme S&P 1300’de mi 1350’de mi başlar, Euro 1.39’da mı yoksa 1.42’de mi başlar, onu kestirmek bir sanat. Ancak bilinen bir şey var; o da piyasalar temel göstergelerden ne derece uzaklaşırlarsa bunun düzeltmesi de o kadar sert olur.

HALK YATIRIM HAFTALIK DEĞERLEME RAPORU
finansgündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER