2 bin liraya çalışacak masör bulunamıyor

500 milyon dolarlık ciroya sahip SPA sektöründe masaj ve güzellik elemanı sıkıntısı yaşanıyor. Sektörde 2 bin lira maaşla çalışacak nitelikli eleman bulunamıyor

2 bin liraya çalışacak masör bulunamıyor
Yeni yönetmelikle köklü bir değişime uğrayan SPA ve güzellik merkezleri eleman sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) ile ortaklaşa düzenledikleri bilgilendirme toplantısında konuşan Türkiye Masaj Enstitüsü Başkanı Sertaç Ak, 20 bin kişinin istihdam edildiği ve 500 milyon dolarlık ciroya sahip SPA sektöründe çalışanların büyük bir kısmının yönetmeliğe uygun sertifikaya sahip olmadığını söyledi.

"Sektörde zaten eğitimli eleman sıkıntısı vardı. Bu yönetmelikle açık iki katına çıktı. Her gün en az 2 işletme arayarak yeni kayıt yaptıran öğrencileri bile işe almak için sıraya giriyor. Milyon dolarlık yatırımlar var fakat bu işi hakkıyla yapan eğitimli eleman bulmak zor" diyen Ak, bugüne kadar 4 binden fazla mezun verdiklerini hâlâ taleplere yetişmekte zorlandıklarını ifade etti.

4 BİN LİRA ALAN VAR

SPA ve güzellik salonlarında çalışanların ortalama 2 bin ile 4 bin TL arasında gelir elde ettiğini vurgulayan Ak, "Eskiden birkaç isletme ve hamamlarda istihdam edilen masaj uzmanları, şimdilerde otel, SPA merkezleri ve hastanelerin vazgeçilmez elemanları arasına girdi. Doğal olarak da sektörün eğitim ihtiyacına yetişmek çok zor. Açığı kapatmak için elimizden geleni yapmaya hazırız" dedi.

MEVZUAT ZORA SOKTU

Masaj alanında bugüne kadar hazırlanmış bir yönetmelik olmadığını, bunun da sektörün kimi zaman kötü örneklerle anılmasına yol açtığını ifade eden Ak, "Yönetmelik sayesinde işletme müdürü de dahil masaj yapacak personelin Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika veya bu alanda ustalık belgesi alması zorunlu hale geliyor. Yabancı uyruklu masaj elemanlarının ise sertifikalarının MEB veya YÖK tarafından denkliği kabul edilmiş olması gerekiyor. 25.07.2011 tarihine kadar uyum sağlayamayan işletmelerin kapısına kilit vurulacak" dedi.

18 yaşından küçük olan masaj yapamayacak

Çikolata masajı, şampanya bakımı gibi uygulamalar tarihe karışacak  Solaryum biriminde, bronzlaştırıcı solaryum uygulamaları dışındaki işlemler uygulanamayacak.

Güzellik salonlarında, masaj uygulamaları yapılamayacak. Masaj salonlarında on sekiz yaş (18) altındakiler çalıştırılamayacak ve bu yaşın altında bulunan kişilere hizmet verilemeyecek.
 Girişte sekretaryada en az 15 metrekarelik bir bekleme salonu ve ayrı personel odası bulunacak. Uygulama odaları asgari 6 metrekare olacak ve içerisinde devamlı akar sıcak su, duş kabini, tuvalet ve saç kurutma makinesi olacak.
 İşletmelerde,yönetmeliğe uygun belgelere sahip Sorumlu Müdür bulunacak.

Yaşanan sağlık ihlalleri mevzuatı da değiştirdi

Özellikle daha önce SPA ve güzellik salonlarında yanlış uygulamalardan doğan sağlık ihlalleri dolayısıyla yaşanan zararın önüne geçmek için çıkarılan yönetmelik ile tıbbi işlemler tamamen klinik ve hastanelere bırakılıyor. Yeni yönetmeliğe göre salonlarda tıp fakültesi mezunu yetkili biri çalışsa da tabip yetkisinde olan tıbbi işlemlere izin verilmiyor.

Bu yüzden de salonlarda deriye veya deri altına enjeksiyonla müdahalede bulunmak da yasaklandı. Sektör oyuncuları daha önce izni verilen yani verilmiş haklarının ellerinden alınmasıyla ilgili tepkili olsa da bakanlık yönetmeliği çoktan uygulamaya başladı. Şimdi salonlar bir yandan ellerinde kalan makineleri nasıl değerlendireceğini düşünürken bir yandan da salonlarını mevzuata uygun hale getirmeye çalışıyor.

Sabah

ATAŞEHİR GÜZELLİK VE MASAJ SALONLARI, ADRES VE TELEFONLARI İÇİN TIKLA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER