10 yıl önce söyleseler inanmazdık

10 yıl önce söyleseler inanmazdık

10 yıl önce söyleseler inanmazdık

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, 'İspanya'da BBVA'nın genel kurulunda yönetim kurulu toplantıya Türkiye'yi anlatarak başladı, Türkiye'yle bitirdi. 10 yıl önce bir Türk kurumunun buralarda konuşulacağını söyleseyerdi, bir çoğumuz buna inanmazdık' dedi.

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Değişim Liderleri Zirvesi'nde bir konuşma yaptı.

Şahenk şunları söyledi: "8 sene önceki zor durumu yaşayan bir Türk vatandaşı, bir işadamı olarak bugünkü toplantının konu başlıklarındaki liderlik, değişim kavramlarının hem siyasi dünyada hem de iş dünyasında aynı şeyleri paylaştığını görüyorum.

Liderlik bir vizyon, ileri görüş istiyor. Kimi zaman sizi yalnız kalmaya mecbur ediyor. Değişimde iletişim çok önemli. Türkiye son 8 yılda bu kavramları yaşadı, gördü ve şimdi de bu zorlu reform süreçlerinden geçerek bunun meyvelerini almaya başladı.

2001-2002 yıllarında alie şirketlerinin konumu değişikti. Türkiye çok derin bir finansal çöküşü yaşadı. 2001 krizinden sonra kamu otoriteleri müthiş bir finansal yeniden yapılandırma paketini sundular.

Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, devleti, iş dünyası, halkı zorluklara göğüs gererek ülkenin krizde rahat yüzmesini sağlayan kararları aldı. Benim için değişim bu. 80'li 90'lı yıllarda yüksek enflasyonla yaşayan bir memleket düşünün, şimdi şirketleri bölgede bülyük ortaklıklara imza atan bir ülke olarak karşımıza çıkıyor.

Birkaç gün önce ortağımız olan dünyanın yedinci büyük bankasının toplantısındaydım. Bin küsür kişinin katıldığı genel kurulda yönetim kurulu Türkiye'yi anlatmaya başladı, sonucunda Türkiye'yle noktaladı. Bundan 10 sene önce bir Türk kurumunun buralarda konuşulacağını söyleseyerdi, bir çoğumuz buna inanmazdık.

KRİZİ KAMU YARDIMI ALMADAN GEÇTİK

Türkiye bu dünya krizini tek bir kamu yardımı olmadan geçti. Daha da önemlisi Türkiye'nin iş dünyası belirli platformlarda daha fazla görülmeye başlandı. G20'de yazılan bazı raporlarda Türkiye'nin ne çözümleri getirdiği konuşulmaya başlandı.

Değişimden geçen Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri içinde girişimcilik ruhuyla dünyaca anlaşılan iş yapma tekniklerine sahip Türk kurumları da elinden geldiği sürece işadamlarının girişimcilik ruhununu bu bölgelere götürebilir.
 
Türk iş dünyası kendi başına hatta öbür büyük şirketlerle o yörenin kalkınmasında ön planda olabilir. Bizler de Gümrük Birliği'ne katıldığımızda tekstil ve otomotiv öldü deniyordu. Şu an en çok ihracat yapan sektör otomotivdir. Türkiye birçok kurumun üretim merkezi olarak gördüğü ülke konumuna geldi. Türkiye bölgesindeki değişime katkıda bulunacağı gibi biz de iş dünyası olarak katkıda bulunabiliriz."

AB DEĞİŞİME AYAK UYDURMALI

Bizim grup olarak da birkaç tane şirketimiz var Avrupa’da. Biz, iş dünyası olarak Avrupa’da kabul görüyorsak, 73 milyon kişi neden kabul göremiyoruz, benim aklımdaki soru bu. Kuzey Afrika’daki ülkelerde Türkiye’nin AB’ye alınıp alınmayacağı soruluyor. Ümit ederim ki dünya değişimine AB’de ayak uydurur.


ntvmsnbc

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER