10 soruda Bitcoin

Bitcoin’in ne olduğu, ne gibi yararlar sunduğu merak ediliyor.

10 soruda Bitcoin

 10 soruda Bitcoin 

Bitcoin’in ne olduğu, ne gibi yararlar sunduğu merak ediliyor.

Dijital para birimi Bitcoin’e talep artıyor. Talebe uyumlu olarak para birimi rekora gidiyor. Dün itibari ile 1 Bitcoin 6 bin 500 doları, 25 bin lirayı geçti.


İşte 10 soruda Bitcoin:

1.Bitcoin nedir?

Bitcoin, kripto para veya dijital ödeme sistemidir. Bitcoin’in sembolü ?, kodu BTC‘dir.

2. Bitcoin’in öyküsü nedir?

Bitcoin, Satoshi Nakamoto takma adlı Avustralyalı girişimci Craig Wright tarafından üretildi. 2010’lara gelindiğinde kimi ülkeler Bitcoin’e geçti. Ama belli başlı sorunlarla karşılaşıldı ve dijital ödeme yöntemi şirketlere kapatıldı. Ardından Craig Wright kimliğini paylaştı. İlk Bitcoin deneyimine dair dijital belgeleri ortaya koyarak tartışmaları kapattı.

3. Bitcoin ile ilk alım satım kim tarafından yapıldı?

2010 Mayıs ayında Floridalı yazılımcı Laszlo Hanyecz 10 bin BTC ile pizza talep etti. O aralar 1 BTC 0,003 dolara denk geliyordu.

4. Bitcoin’in değeri ne şekilde belirleniyor?

Bitcoin’in değeri talebe göre belirleniyor. Araştırmalara göre alım satımlarda nakdin yerini online ödeme yöntemleri alıyor. Dijital para birimlerine, bunun başında da Bitcoin geliyor, ilgi artıyor.

5. Bitcoin nasıl üretiliyor?

Bitcoin üretimine madencilik veya mining gibi adlar veriliyor. Çünkü Bitcoin üretimi madenciliği andırır. Çünkü madenciliğin amacı üretimin yanında sistemi korumak, uyumlu hale getirmektir. Bitcoin üretimi için güçlü donanım şarttır. Üretim 50 – 100 kat daha süratli ekran kartları ile yapılabilir.

6. Bitcoin’den nasıl faydalanılabilir?

Bitcoin için sanal cüzdan edinilmeli. Birey başına cüzdan sınırı bulunmuyor. Cüzdan ile para nakli, ürün ve hizmet alım satımı yapılabiliyor. Bitcoin sisteminde yapılan ödemelerin teyidi için asimetrik şifreleme, uçtan uca ağ bağlantısı ve proof-of-work gibi öğelerden yararlanılıyor. Bitcoinler ödemeyi yapan adresten alıcı adrese şifrelenmiş olarak gönderilir. Her şeyin ağa duyurulumu yapılır. Böylece eklenen Bitcoinler birden çok kullanılamaz. Bitcoinler internet yardımıyla kullanılabilir. Dünyada Bitcoin kullanan satış alanları ve restoranlar bulunuyor ve bu yerlere Bitcoin Travel ve Bitcoin Navigator’dan erişim mümkün.

7. Bitcoin yatırım enstrümanı mı?

Bitcoin, bir yatırım enstrümanı olarak kullanılabilir. Ona değer katan şey talep miktarı ve dalgalanmalardır.

8. Bitcoin Güvenli midir?

Bitcoin’ın bağlı bulunduğu protokoller bulunmaktadır. Bir kere her adımda şifre vardır. Bitcoin’in belleği güçlüdür. Şifre çalınması ve hacklenme gibi durumlar dışında sistemin güvenlik sorunu bulunmamaktadır. Bitcoin kriptosu gereği aynı paranın iki defa mümkün değildir.

9. Dileyen dijital para üretebilir mi?

Her birey dijital ödeme yöntemi üretebilir. Hatta Bitcoin gibi kripto para birimleri de vardır, bunlara örnek olarak Litecoin ve Dogecoin örnek verilebilir.

10. Bitcoin’in artıları ve eksileri nelerdir?

Bitcoin’de bir forma ve detaylara yer yoktur. Bitcoin’de doğrudan gönderim yapmak mümkündür. Ancak Bitcoin naklinde gönderenin ve alıcının kimlik bilgileri saklı tutulabildiği için her türlü illegal durumlar söz konusudur.



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109