Yüksek Lisans ve doktora bursu başvuruları başladı

MEB yurtdışı yüksek lisans ve doktora bursu başvuruları başladı. Başvurular 6 Kasım Perşembe gecesine kadar devam edecek.

Yüksek Lisans ve doktora bursu başvuruları başladı
Yüksek Lisans ve doktora bursu başvuruları başladı

MEB yurtdışı yüksek lisans ve doktora bursu başvuruları başladı. Başvurular 6 Kasım Perşembe gecesine kadar devam edecek.

BURS BAŞVURUSU İÇİN TIKLA

 Milli Eğitim Bakanlığı,  Üniversiteler ve farklı kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmek amacıyla  1416 sayılı Kanun kapsamında 2014 yılında resmi burslu statüde yüksek lisans ve doktora yapmak üzere yurt dışına toplam 1391 kişi gönderilecektir. Bu öğrenciler yerleştikleri tercihlerine göre dönüşlerinde üniversitelerde öğretim üyesi, MEB’de uzman ve diğer kamu kurumlarında kılavuzda ilan edilen kadrolarına uygun bir göreve atanacaklardır.


Yurt dışında lisansüstü öğrenimi görmek üzere tercih yapacak adaylar, tercihlerini     31 Ekim - 6 Kasım 2014 tarihleri arasında ÖSYM’nin  https://ais.osym.gov.tr   internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile yapacaklardır. 2014-YLSY Kılavuzuna göre yapılacak yerleştirmeye başvuracak adayların kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

 Kılavuz, Genel Müdürlüğümüzün internet sayfasındaki Kılavuz Duyuruları Bölümünde yayımlanmıştır.


 31 Ekim- 6 Kasım 2014 tarihlerinde yapılacak 2014 yılı bursları başvuru şartları şunlardır:


a) Başvuru tarihi bitimine kadar ilgili lisans alanlarından mezun olmak,

b) 2011 Sonbahar, 2012 İlkbahar-Sonbahar, 2013 İlkbahar-Sonbahar ve 2014 İlkbahar dönemlerinde yapılan ALES’te, tercih edilebilecek programın kabul ettiği puan türünden en az 70 almış olmak,

c) Lisans öğrenimi ile ilgili genel akademik not ortalaması“4 üzerinden 2.50”,  “100 üzerinden 65,00" veya daha yukarı olmak;

d) 1984 ve daha sonraki yıllarda doğmuş olmak,

Bu şartları taşıyan adayların lisans mezuniyet alanlarına göre başvuruları ve öğrenim görülecek alan tercihleri ÖSYM tarafından alınarak, ilan edilen kontenjan sayısının üç katı aday ALES puan üstünlüğüne göre sözlü sınava çağrılmaya hak kazanacaktır. Bakanlıkça yapılacak sözlü sınavdan sonra, ALES puanının %40’ı, sözlü sınav puanının %40’ı ile mezuniyet notunun %20’si dikkate alınarak hesaplanan yerleştirme puanı 70 ve üzeri olan adaylar, ÖSYM sistemi üzerinden adına öğrenim görecekleri kurum tercihlerini yapacaklardır.

Burslara başvuru için ilk aşamada dil şartı istenmemekte ancak bursa hak kazanıldıktan sonra öğrencilerden Bakanlığın düzenleyeceği dil kurslarına katılmaları istenmektedir.


2014 YLSY çalışmalarında; ÖSYM’nin Lisans Programları Tablosundaki 935 lisans alanı taranmış ve ilan edilen burslara 423 farklı lisans alanından mezun olan öğrencilerin başvurabilmesi sağlanmıştır.

1416 sayılı Kanun kapsamında 1929 yılından itibaren yurt dışına öğrenci gönderilmektedir. Başlangıcından bugüne kadar bu burslardan toplam 13.453 kişi yararlanmıştır. 2006 yılında Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla uygulanmaya başlanan “5 Yılda 5 Bin Öğrenci Projesi” kapsamında burs sayısı artırılmış ve 2007-2013 yılları arasında 3747 öğrenci bu burslardan yararlanmaya hak kazanmıştır.  Şu anda 21 farklı ülkede 2629 öğrenci Milli Eğitim bakanlığı burslusu olarak yüksek lisans ve doktora eğitimini sürdürmektedir.

2013 yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı’nda uzman olarak çalışmak üzere de yurt dışına öğrenci gönderilmeye başlanmıştır. 2014 yılında Bakanlığımızın yetişmiş insan kaynağı ihtiyacı doğrultusunda, doktora eğitimi sonrasında Milli Eğitim Bakanlığında uzman olarak çalışmak üzere, 149 öğrenciye burs sağlanacaktır. Bu kapsamda Dil ve edebiyat eğitimi, Eğitim psikolojisi, Eğitim Sosyolojisi, Eğitim Teknolojileri, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, İşitme Engelliler Eğitimi, Zihinsel Engelliler Eğitimi gibi alanlarda yurtdışına doktora amacıyla öğrenci gönderilecektir. MEB yanında Eğitim Fakülteleri’nde görev yapmak üzere gönderilecekler de dahil olmak üzere bu yıl Eğitim Fakültesi mezunlarının başvurabileceği 275 kontenjan bulunmaktadır.


Ülke/Bölge Çalışmaları:
Bakanlığımızca ülkemizin uluslararası vizyonu ışığında stratejik öneme sahip ülke/bölge çalışma alanları belirlenerek öğrencilerin bu alanlarda da öğrenim görmeleri amaçlanmaktadır. Bu kapsamda bu yıl Çin, Hindistan, Japonya, Kanada, İran, Ermenistan, Gürcistan, Rusya, Balkan Orta Asya, Orta Doğu,  Uzak Doğu, Afrika, Latin Amerika, Asya-Pasifik, Avrupa Birliği, Avrasya çalışmaları alanlarında toplam 106 burs sağlanacaktır. 

Öğrenci Gönderilecek Ülkelerin Çeşitlendirilmesi:
 
2014 yılında öğrenci gönderilecek ülkelerin öğrenim alanlarına göre çeşitlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda daha önceki yıllar öğrenci gönderilen ABD, AB Ülkeleri, Orta Doğu Ülkeleri, Kanada, Japonya ve Güney Kore’ye ek olarak 2014 yılı planlamasına aşağıdaki ülkeler dâhil edilmiştir: Hindistan, Singapur, Pakistan, Güney Afrika, Etiyopya, Fas, Kazakistan, Bosna Hersek, Sırbistan, Brezilya, Arjantin, Meksika, İsrail, İran, Hırvatistan, Arnavutluk, Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Tunus, Cezayir.

EĞİTİM, ÖĞRENİM, BURS VEREN KURULUŞLAR



Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2014, 16:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109