Pendik’te “ballı” emeklilik

Pendik Belediyesi, emekli vatandaşlara yönelik arıcılık kursu başlattı.

Pendik’te “ballı” emeklilik
 Pendik’te “ballı” emeklilik
Pendik Belediyesi, emekli vatandaşlara yönelik  arıcılık kursu başlattı. Ekonomiye, üretime ve aile bütçesine katkı sağlamayı hedefleyen 80 saatlik eğitimi başarıyla tamamlayan katılımcılara  hem sertifika, hem de kovan verilecek. 

Emekliler için Pendik’te “ballı” dönem başlıyor. Pendik Belediyesi tarafından  emekli vatandaşları ekonomiye kazandırmak üzere  “Arıcılık ” öğretilecek.   Arif Nihat Asya Kültür Merkezi’nde ilk dersin verildiği kursa emekliler akın etti. Belediye Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Tarım Danışmanı Ülkü Ergüt tarafından verilen eğitim,  13 Mayıs’a kadar sürecek. Kurs,  haftada  3 gün  5’er saat olmak üzere toplamda 80 saat eğitimi kapsıyor.

Eğitim, teorik ve pratik uygulamalı olacak

Emeklilere yönelik öncü bir hizmet olan kurs,  arıcılık mesleği konusunda uzmanlaştıran teorik ve pratik uygulamalı iki bölümden oluşuyor. Öncelikle teorik eğitimden geçirilen katılımcılar; Arı Irkları, Türkiye ve Dünyada Arıcılık, Arı Hastalıkları, Arıcılıkta Mevsimsel Çalışmalar,  Ana Arı, Arı Popülasyonu, Sabit ve Gezginci Arıcılık, Arıcılıkta Kullanılan Ekipmanlar, Ballı Bitkiler, Arı Ürünleri gibi konuları içeriyor. Daha sonrasında ise kurs katılımcıları arazide uygulamalı arıcılık dersleri  alacak. Eğitimlere devamlı katılan ve gerçekleştirilen testlerden başarıyla geçen kursiyerlere  sertifikaların yanı sıra, arıcılık yapmaları için gerekli sayıda kovan verilecek.

Her kovanda 750 TL ile 1250 TL arasında gelir elde edilebilir

Arıcılık mesleği, cazip bir ekonomik gelir düzeyini emektarlarına sunuyor.  Bir kovandan yılda elde edilen bal,  15-25 kg arasında değişebiliyor. Kilosu en az 50 TL olan baldan, böylece her kovanda yılda 750 TL ile 1250 TL arasında bir gelir elde ediliyor. Bu gelir balın çeşidine ve fiyatına göre de değişiyor.

Emeklilere yeni kazanç kapısı

Arıcılık kursunun kendilerine yeni bir meslek öğrenme fırsatı sunduğunu belirten katılımcılar görüşlerini şöyle ifade ettiler:

Abdussamet Bayoğlu(55): Türkiye’de arıcılığı doğal şekliyle yapmak ve sahte arıcılığa meydan vermemek için çok güzel bir proje. Belediyemize teşekkür ediyoruz. Ekonomiye ve istihdama katkı sağlayacak bir kurs.

Mükerrem Zorlugil(47): Yıllardır yapmak istediğim bir meslek, arıcılık mesleği. Çok sevdiğim fakat hiç yapamadığım bir hayali gerçekleştireceğim. Biz emekliler için bu kursu düzenleyen Belediyemize ve Başkanımız Dr. Kenan Şahin’e teşekkür ediyoruz.

İsmail Yavuz(56): Ev ekonomisine ve üretime destek olması açısından çok cazip bir meslek. Tabi ki bu mesleği her ayrıntısıyla öğrenmek gerekiyor. Onu da bu kurs aracılığıyla öğreneceğiz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER