Nükleer eğitim için sınava girdiler

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde çalışmak üzere Rusya'da eğitim almak isteyen 600 öğrenci için sınav yapıldı.

Nükleer eğitim için sınava girdiler
Nükleer eğitim için sınava girdiler

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde çalışmak üzere Rusya'da eğitim almak isteyen 600 öğrenci için sınav yapıldı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesindeki sınavda, temel matematik ve fizik soruları ağırlıklı yer aldı. 6 bin 100 kişilik başvuru içerisinden seçilen 600 öğrenci, sınav sorularını yanıtladı.

Soruları hazırlayan Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Dmitry Samarchenko, eğitim sistemi farklılıklarından kaynaklanabilecek problemleri engellemek için Türkiye'deki uzmanlarla birlikte çalıştıklarını söyledi.

Türk hocalar ve uzmanların soruları hem dil bilgisi hem de eğitim sistemi açısından incelediğini anlatan Samarchenko, "Nükleer fizik ve termo dinamik soruları öğrenciler için zor gelebilir çünkü Türkiye'deki eğitim sisteminde nükleer fizik ve termo dinamik konusu çok fazla işlenmiyor fakat bu sorular çoğunluğu kapsamıyor" diye konuştu.

Hacettepe Nükleer Fizik Mühendisliği bölümü öğrencisi Tuğba Erdoğan, nükleer mühendisliği bölümünde okuduğu için Rusya'ya gitmek istediğini belirterek, "Sınavdan iyi bir derece alırsak St. Petersburg Politeknik Devlet Üniversitesi ve Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsünden birisini kendimiz tercih edebileceğiz ama ben daha köklü olduğu için Moskova'yı tercih etmek istiyorum" dedi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi Fizik Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Melis Seke, sınavda bazı soruların kendisini zorladığını fakat genel itibarıyla soruların müfredat konularını kapsadığını ifade etti.

İŞ GARANTİLİ, BURSLU EĞİTİM

Sınava giren 600 öğrenciden başarılı olan ilk 300'ü mülakat listesine alınacak. Mülakattan sonra 80 öğrenci Rusya'ya eğitime gönderilmek üzere seçilecek. 2015 sonbahar döneminde başlayacak eğitime giden 80 öğrencinin 50'si Moskova'daki Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Fizik Mühendisliği Enstitüsünde, kalan 30 öğrenci ise Saint Petersburg'daki Politeknik Devlet Üniversitesinde eğitim alacak.

Rusya'da ücretsiz nükleer mühendislik ve eğitim süresince aylık 500 dolar burs alacak öğrenciler, eğitim programlarına göre Rusya'da nükleer güç santrallerinde staj yapma şansı da elde edecek. Öğrenciler, eğitimlerini tamamladıktan sonra ise Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde eğitim sürelerinin iki katı kadar mecburi hizmet yapacaklar.


Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2015, 15:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109