Meslek Lisesi Mezunlarına Artık Ek Puan kalktı

ÖSYM, meslek liselilerin kendi alanlarında bir bölümü tercih ettiğinde aldıkları ek puan uygulamasına son verdi.

Meslek Lisesi Mezunlarına Artık Ek Puan kalktı

  Meslek Lisesi Mezunlarına Artık Ek Puan kalktı

ÖSYM, meslek liselilerin kendi alanlarında bir bölümü tercih ettiğinde aldıkları ek puan uygulamasına son verdi.
Meslek liselilerin kendi alanlarındaki mühendislik bölümlerine girmesi yine hayal oldu. ÖSYM'nin hazırladığı 2016 ÖSYS kılavuzunda meslek liselerini şoke eden değişiklikler var. Artık meslek lisesi, öğretmen lisesi, güzel sanatlar ve spor lisesi mezunlarının üniversiteye girişte kendi alanlarındaki bir bölümü tercih ettiklerinde aldıkları ek puan uygulaması sona erdi. Meslek liselilerin üniversiteye girmesini teşvik eden uygulamanın iptali yüz binlerce öğrenciyi mağdur edecek.

EK PUANDA MART 2012 SINIRI

Meydan gazetesinde Burak Kılıç imzasıyla yayınlanan habere göre; Ek puan hakkından sadece Mart 2012'den önce mezun olan öğrenciler yararlanabilecek. Eylül 2012 ve sonraki yıllarda mezun olanlar üniversiteye girişteki ek puan hakkını kaybetti. Örneğin İmam Hatip Lisesi mezunu bir öğrencinin ilahiyat fakültesine yerleştirilirken puanı 0.18 katsayıdan çarpılırken bu oran 0,12 katsayı oranına sabitlendi. Böylece başka bir lise mezunuyla imam hatip mezununun ilahiyat fakültesine girme katsayıları 0,12'de eşitlenmiş oldu. Böylece öğrenciler diploma notuna göre 30 puana kadar çıkan ek puandan mahrum kalacak.

MESLEK LİSESİNE BÜYÜK DARBE

28 Şubat döneminde uygulanan katsayı sebebiyle üniversiteye girişte önlerine engeller çıkarılan ve yıllar süren kan kaybı sonrası başarılı öğrenciler tarafından tercih edilmeyen meslek liseleri, katsayının 2009'da kaldırılmasıyla rahat bir nefes almıştı. Ancak hâlâ eğitim kalitesi olarak diğer liselerle yarışacak durumda değiller. Makine, elektrik-elektronik, uçak bakımı gibi bölümlerde okuyan öğrenciler üniversiteye girişte artık makine mühendisliği elektrik-elektronik mühendisliği ve uçak mühendisliği gibi bölümlere girişte ek puan alamayacak. Meslek liselilerin fen ve Anadolu liselilerle ortak tercih ettiği bölümlerde okuması yine zorlaşacak.

İMAM HATİPLERİN EK PUAN HAKKINI KAYBETTİĞİ BÖLÜMLER

Arap Dili ve Edebiyatı (DİL-3)
Arapça Öğretmenliği (DİL-3)
Dini İlimler (YGS-4)
İlahiyat (YGS-4)
İslam Bilimleri (YGS-4)
İslam ve Din Bilimleri (YGS-4)
İslami İlimler (YGS-4)

ÖĞRETMEN, SANAT VE SPOR LİSELERİNE ŞOK!

Anadolu Öğretmen Liseleri tüm öğretmenlik branşlarında tercihlerinde aldıkları ek puanı kaybederken Güzel Sanatlar ve spor liseleri mezunları da rekreasyon, rekreasyon yöneticiliği ve spor yöneticiliği bölümlerine girişteki ek puanı artık alamayacak.

EK PUAN HAKKINI KAYBEDEN DİĞER LİSELER

Sağlık Meslek liseleri
Ticaret Meslek Liseleri
Turizm ve Otelcilik Liseleri
Denizcilik Meslek Liseleri
Lojistik Meslek Liseleri
İletişim Meslek Liseleri


Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2016, 18:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109