İzlandanaki Yanardağ Fizik kanunlarına ters hareket etmiş

İzlandanaki Yanardağ Fizik kanunlarına ters hareket etmiş

İzlandanaki Yanardağ Fizik kanunlarına ters hareket etmiş
Fizik kanunlarına ters hareket etmiş Eyjafjallajokull yanardağı fizik kanunlarını da alt üst etmiş. Geçtiğimiz Mart ayında patlayan İzlanda'daki Eyjafjallajokull yanardağının sadece Avrupa'daki hava trafiğini felç etmediği aynı zamanda fizik kanunlarını da alt üst ettiği ortaya çıktı.

Alman araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırmaya göre patlamadan sonra havaya saçılan partiküller fizik kanunlarına ters bir şekilde hareket etmiş.

Sofppedia.com isimli sitenin haberine göre uzun süreden beri volkanik patlamadan sonra yaşananları analiz etmekle uğraşan bir grup Alman bilim adamı, patlamadan sonra partiküllerin fizik kanunlarına göre gidebileceklerinden çok daha uzak noktalara ulaştığını açıkladı.

Ünlü Leibzig Üniversitesi'nin Fizik Araştırma Enstitüsünde görev yapan bilim adamları küllerin Grönland'a kadar ulaştığını ifade ediyor.

Grönlad'ın İzlanda'dan yaklaşık olarak 2400 km uzakta olduğunun altını çizen araştırmacılar, bilinen fizik kanunlarına göre küllerin o kadar uzağa gitmesinin imkansız olduğunu ifade ediyor.

Volkandan yükselen partiküllerin yarı çaplarının yaklaşık olarak 10 mikrometre olduğunu ifade eden araştırmacılar söz konusu hacim ve ağırlıklarıyla 2400 km boyunca havada kalmalarının imkansız olduğunu ifade etti.

Hesaplamalara göre kül bulutlarının en fazla 800 kilometre uzağa gitmesi gerekiyordu.

Söz konusu araştırma iklim değişikliğiyle mücadelede oldukça önemli olduğu ifade ediliyor. Birçok bilim adamı hava partiküllerinin hareket kabiliyetlerinin hesaplanmasıyla iklim değişikliğiyle mücadelede kullanılacak ileri teknoloji yöntemlerinin önünün açılacağına inanıyor.

CİHAN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER