Hurdalıktan topladığı malzemelerle küçük buluşlara imza atıyor

Hurdalıktan topladığı malzemelerle küçük buluşlara imza atıyor

Hurdalıktan topladığı malzemelerle küçük buluşlara imza atıyor
Ahmet'in bir de bilgisayarı olsa...
Hurdalıktan topladığı malzemelerle küçük buluşlara imza atıyor
Van'ın Muradiye ilçesinde maddi durumu iyi olmayan 14 yaşındaki Ahmet Bilben, hurdalıktan topladığı malzemelerle küçük buluşlara imza atıyor.

Muradiye ilçesinde 2 odalı evde, 8 nüfuslu ailesiyle yaşayan Ahmet Bilben, küçük yaşlarda ev aletlerinin çalışma sistemine büyük ilgi duyduğunu, bozulan aletlerin motorlarını inceleyerek yeni aletler üretmeye çalıştığını söyledi.
İlgisinin giderek artmasıyla zamanının büyük bölümünü yeni buluşlar üzerinde çalışarak geçirdiğini belirten Bilben, imkansızlık nedeniyle malzemelerini hurdalıktan topladığını kaydetti. Bu yaz döneminde, enjektörden alınan su desteği ile çalışan hidrolik kepçe, vantilatör, çamurlu ya da uygun olmayan arazi şartlarında hava desteği ile yukarı kalkarak ilerleyen panzer ve kum eleme makinesi yaptığını belirten Bilben, bilgisayarı olmadığı için internetten araştırma yapma imkanı bulamadığını, başka yerden destek almadan kendi çabasıyla çalışmalarını yürüttüğünü vurguladı.

Kaymakam Metin Esen ise Ahmet Bilben'i Cumhuriyet İlköğretim Okulunun teknoloji tasarım dersinin yıl sonu sergisinde tanıdığını ifade ederek, şunları söyledi: ''O sergide bizim ve bütün ziyaretçilerin ilgisini çekecek güzel çalışmaları vardı. Öğretmenleri, Ahmet'in mekanik zekasının gelişmiş olmasından dolayı bu tür konulara ilgili olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini söylediler. Biz de Ahmet'e destek olmaya karar verdik. Ahmet'in, bir bilgisayar ve çalışmalarını yapacağı küçük ama kolaylık sağlayacak malzemelerin sağlanması durumunda, daha iyi çalışmalar ortaya koyacağına inanıyoruz.''

İlköğretim okullarında teknoloji tasarım derslerinde, bu tür başarılı ve yetenekli öğrencilerin tespit edilmesi durumunda, desteklenmelerinin kolay olacağını anlatan Kaymakam Esen, şöyle devam etti: ''Önceden tesadüflere bağlı olan bu durum, artık daha gözlemlenebilir bir hale geldi. Bize ulaşmış ve öğretmenleri tarafından desteklenmesi istenen çocukları, imkanlarımız ölçüsünde destekliyoruz. Ahmet'e de bir bilgisayar kazandırmak istiyoruz. Sınırsız bilgiye ulaştıktan sonra Ahmet'in daha iyi çalışmalar yapacağına inanıyoruz.''

AA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER