Geleceğin Mucitleri Ödüllendirildi

Ortaokullu küçük mucitlerin bilimsel projelerinin yarıştığı TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri İstanbul Asya Yarışması Gebze Teknik Üniversitesinde yapıldı.

Geleceğin Mucitleri Ödüllendirildi
 Geleceğin Mucitleri Ödüllendirildi

Ortaokullu küçük mucitlerin bilimsel projelerinin yarıştığı TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri İstanbul Asya Yarışması Gebze Teknik Üniversitesinde yapıldı. Yarışmada dereceye giren öğrenciler Ankara’da yapılacak olan Türkiye finaline katılmaya hak kazandı.
Temel ve uygulamalı bilim alanlarında öğrencileri araştırmaya teşvik etmek, proje yapma kültürü kazandırmak ve ülke genelinde bilimsel amaçlı etkinliklere ilgiyi artırmak için Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen 11’inci TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri İstanbul Asya Bölgesi Final Yarışması Gebze Teknik Üniversitesi(GTÜ)’ nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

17 -18 -19 Nisan tarihleri arasında GTÜ’ de projelerin sergilenmesi ve değerlendirilmesinin ardından 20 Nisanda ödül töreni düzenlendi.

Düzenlenen törene GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hasan Aslan, TÜBİTAK Asya Bölge Koordinatörü Prof. Dr. İsmail Ekmekçi, Kocaeli Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Doğan, Düzce İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, GTÜ Öğretim üyeleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

4 alanda 8 birinci belirlendi

Asya Bölgesi Final Yarışmasında Düzce, İstanbul (Anadolu Yakası), Kocaeli ve Sakarya illerinden resmi ve özel okulların 5,6,7’nci ve 8’inci sınıf öğrencileri yarıştı. Toplamda 409 proje başvurusu ile başlayan yarışmada ilk elemeler sonucu 50 proje finale katılmaya hak kazandı. 17-20 Nisan tarihleri arasında yapılan proje yarışmasında 12 biyoloji projesi, 18 fizik, 5 kimya, 15 matematik projesi yarışarak aralarından 4 alanda 8 birinci belirlendi. Yarışmada dereceye giren öğrenciler mayıs ayında Ankara’da yapılacak olan Türkiye Finaline katılmaya hak kazandı.

"Aziz Sancar sürekli not tutardı"

Ödül törenin açılış konuşmasını Kimya alanında Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar’ın Gebze Teknik Üniversitesinde öğretim görevlisi olan öğrencisi Doç. Dr. Nuri Öztürk gerçekleştirdi. Bilim insanı olmanın öneminden söz eden Öztürk Türkiye’nin gelecek akademik başarısında bu tür etkinliklerin önemli rol oynayacağını söyledi.

Aziz Sancar’ın sürekli not tuttuğunu öğrencilere hatırlatan Öztürk öğrencilere sürekli not tutmalarını önerdi. Öztürk’ün ardından konuşan TÜBİTAK Asya Bölge Koordinatörü Prof. Dr. İsmail Ekmekçi daha önceleri ‘Bu Benim Eserim’ proje yarışmaları olarak yapılmış olan bu yarışmanın TÜBİTAK olarak 11’incisini düzenlemekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

"Yarışmanın finali Ankara’da"

Ortaokulu öğrencileri grubunda Türkiye çapında yaklaşık 11 bin proje ile başvuruların yapıldığını belirten Ekmekçi İstanbul Asya Bölgesi olarak 409 başvuru aldıklarını söyledi.

Ekmekçi projelerin farklı üniversitelerden öğretim üyeleri tarafından değerlendirilip 50 projenin bölge finaline davet edildiğini açıkladı.

Ekmekçi “Bugün buraya 50 proje davet edildi. Edilmeyen projelerinde bizler için ne kadar değerli olduğunu belirtmek istiyorum. Bu yarışmaya öğrencilerimizi hazırlayan öğretmenlerimize de ayriyeten teşekkür ediyorum. Bu yarışmanın finalistleri Ankara’da düzenlenecek olan Türkiye finaline davet edilecek. Ülkelerin kalkınmışlıkları açısından en önemli değer patent sayılarıdır. Ülkemizde bu sayı azdır. Ülkemizin gelişmişlik seviyesini artırmak için bu öğrencilerimizin ülkemizin geleceğinde önemli rol alacağını umut ediyorum. Öğrencilerimizin ve okullarımızın daha çok proje ile bu yarışmalara başvurmalarını diliyorum” şeklinde konuştu.

"Bilimi sevin çünkü her problemin cevabı bilimde"

Ekmekçi’nin ardından konuşma yapan GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hasan Aslan ise, Asya bölgesinin bilim tutkunu gençleri ile birlikte olmanın mutluluğunu ve bu etkinliğe ev sahibi olmanın gururunu taşıdıklarını belirti. Aslan “Eğitim kurumlarımızda yetişen gençler ülkenin geleceğine yön verecek olan seçilmiş bireylerdir. Bu salonda olan öğrencilerimiz yarının gündemini belirleyecek. Gelecekle ilgili proje yapan tüm kişi ve kurumlar bu gençlere değer vermeli onlarını projeleri dinlenmeli ve hayata geçirmelerine destek olunmalıdır. Bu etkinliğin yeni bilimsel çalışmalara vesile olmasını diliyorum. Bilimi çok sevin çünkü her problemin cevabını bilimde bulacaksınız” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından dereceye giren öğrenciler protokol tarafından ödüllendirildi.

Yarışmada birinci olan proje, okul ve öğrenci isimleri şöyle:

"Biyoloji alanında İstanbul Özel Burçak Eyüboğlu Batı Ataşehir Ortaokulu öğrencileri Derin Bozkurt, Mine Ganer ’Evsel Atıkların Doğal Minerallere Dönüşümü’ projesi, Düzce Esentepe Ortaokulu öğrencisi Mustafa Güçlü ’Kaldiriğin Gücü’ projesi ile birinci oldular.

Fizik alanında Sakarya Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri Ahmet Fırat Merey, Ömer Özcan Güler ’Borakslı Boyanın Nem, Sıcaklık ve Işık Tutma Kapasitesinin İncelenmesi’ projesi, İstanbul Özel Ümraniye Bahçeşehir Ortaokulu öğrencisi Kuzey Egemen Mutlu ’Otokedi’ projesi - Düzce Bilim VE Sanat Merkezi öğrencisi Ahmet Selim Uzunoğlu ’Yer Fıstığının Beton Sertliğine ve Isı Yalıtımına Etkisinin Araştırılması’ projesi ile birinci oldular.

Kimya alanında İstanbul Özel Burçak Eyüboğlu Batı Ataşehir Ortaokulu öğrencileri Beril Demirel, Erkin Yenal ’Kirlenmek güzeldir, Bitkilerle temizlenir’ projesi ile birinci oldular.

Matematik alanında İstanbul Bilim VE Sanat Merkezi öğrencisi Emre Eryılmaz ’Fibonacci Kenarlı Üçgen’ projesi, İstanbul Özel Eyüboğlu Çamlıca Ortaokulu öğrencisi Kerem Adem ’Üçgende Yardımcı Elemanların Buluşması’ projesi ile birinci oldular"

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109