Erken Eğitimin Önemi Nedir?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı “Erken eğitimi seç” kamu spotuyla okul öncesi eğitimin neden önemli olduğunu sizler için araştırdık.

Erken Eğitimin Önemi Nedir?
Erken Eğitimin Önemi Nedir?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı “Erken eğitimi seç” kamu spotuyla okul öncesi eğitimin neden önemli olduğunu sizler için araştırdık.

Okul öncesi eğitimin çocuklar, aileler ve toplum açısından çok faydalıdır. 0-6 yaş arasını kapsayan erken çocukluk dönemi çocuğun en hızlı geliştiği dönemdir. Erken çocukluk dönemindeki deneyimler beynin çalışma biçimi için belirleyicidir. Yapılan çalışmalar okul öncesi eğitim alan çocuklarda okula devam oranlarının ve okul başarısının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Okul öncesi eğitim sosyal ve duygusal gelişimi destekleyerek, yetişkinlik döneminde de kişilerin daha üretici ve verimli olmalarını sağlıyor.
 
Araştırmalarokul öncesi eğitim programına katılan çocukların diğer çocuklara kıyasla gelecekte okul başarıları daha yüksek, sosyal ve duygusal, sözel, zihinsel ve fiziksel gelişim açısından daha yetkin olduklarını gösteriyor. Okul öncesi eğitim, çocukların ve ülkemiz insanının uzun vadede daha üretken, daha yaratıcı, sorun çözmede daha yetkin olmasını sağlar.
 
Okul öncesi eğitimin yararlarını nelerdir?
 
- Çocukların zekâ puanları yükselir,
- Sınıfta kalma ve okul eğitiminden ayrılma oranları azalır,
- Çocukların beslenme ve sağlık durumu iyileşir,
- Sosyal ve duygusal davranış gelişimi ilerler,
- Daha olumlu ebeveyn-çocuk ilişkisi oluşur.
 
Okul öncesi eğitimine başlamak için en uygun yaş nedir?
 
Okul öncesi eğitim için hazır olma yaşı her çocuk için aynı değildir. Genel olarak anaokuluna başlama yaşının 2-4 yaş arasıdır. Gelişimsel olarak bazı çocuklar 2 yaşında, bazı çocuklar da 3-4 yaşında anaokuluna başlamak için hazır olabilir. Annenin çalışması nedeniyle daha önceden anneden ayrı kalmaya alışık olan, ihtiyaçlarını konuşarak veya başka biçimlerde ifade edebilen, basit komutları izleyebilen, yürüme ve koşma gibi kaba motor fonksiyonları gelişmiş olan çocuklar hangi yaşta olurlarsa olsunlar, anaokuluna başlayabilir. Konuşma, yeme, hırçınlık, saldırganlık, büyüklerden ayrılamama, aşırı hareketlilik gibi sorunları olan çocukların anaokuluna gitmeleri de özellikle tavsiye ediliyor.
 
Derleyen: Burcu KASARCI


Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2014, 18:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109