Eğitimci-Yazar Ferhat Özen “Okul sayısı arttı okuyan insan azaldı”

Eğitimci-Yazar Ferhat Özen elektronik medyanın insanların okuma hakkını elinden aldığını belirterek; “Okul sayımız artıyor ama okuyan insanımız azalıyor.

Eğitimci-Yazar Ferhat Özen “Okul sayısı arttı okuyan insan azaldı”
Eğitimci-Yazar Ferhat Özen “Okul sayısı arttı okuyan insan azaldı”

Eğitimci-Yazar Ferhat Özen  elektronik medyanın insanların okuma hakkını elinden aldığını belirterek; “Okul sayımız artıyor ama okuyan insanımız azalıyor.

Çağın hastalığı ‘ekran bağımlılığı’ konusunda konferanslar veren Eğitimci-Yazar Ferhat Özen; “Okul sayımız artıyor ama okuyan insanımız azalıyor” diyerek çocukların ve gençlerin kitaptan, şiirden uzak kaldıklarına işaret etti.

 “OKUL SAYISI ARTTI OKUYAN İNSAN AZALDI”

Eğitimci-Yazar Ferhat Özen, 5 bin yıl geriye giderek ilk iletişim aracı olan yazılı tabletlerden günümüze, dijital medyaya kadar uzanan iletişimin tarihini öğrencilere anlattı.

Özen, elektronik medyanın insanların okuma hakkını elinden aldığını belirterek; “Okul sayımız artıyor ama okuyan insanımız azalıyor. Öğrencilerin okuma alışkanlığının artırılması gerekiyor. Dijital medya bizi öylesine kuşattı ki okumaktan uzaklaştırdı” dedi.

“EDEBİYAT DEĞİL EDEBİYAT TARİHİ OKUYORUZ”

Özen, seminerin devamında liselerdeki edebiyat derslerinde edebiyat değil, edebiyat tarihi okutturulduğunu savundu.

Bu yüzden çocukların ve gençlerin kitaptan, şiirden uzak kaldıklarına işaret eden Özen, teknolojinin gelişmesi ile insanların boylarının büyüdüğünü, geliştiğini ama akıllarının büyüyemeyip gelişmediğini belirtip ‘Akıllı Telefon+Akıllı Televizyon+Akıllı Teknoloji=Aptal İnsan’ modelini örnek verdi.

 “SAVAŞLARI KAZANDIK AMA CEHALETE YENİLDİK”

Özen, Türk milletinin kitap okuma alışkanlığının dünya çapında son sıralarda yer aldığını, savaşlar kazanıldığını ama cehalete yenildiğini söyledi.

Özen daha sonra, bir matematik öğretmeninin başından geçen bir olayı öğrencilere anlatarak; “Bir gün matematik öğretmeninin bir tanesi bir öğrencisine roman okuması gerektiğini söylemiş ve roman kitabı okuması için bir ödev vermiş. Öğrencinin velisi okula gelerek Matematik Öğretmenine ‘Bu nasıl ödev, siz matematik öğretmenisiniz ama roman kitabı okuması için ödev veriyorsunuz’ demiş. Matematik öğretmeni de, ‘Doğru, normalde matematik ile ilgili ödev vermem gerekiyor ama çocuğunuz okuduğu soruyu anlamıyor onun için önce kitap okuması lazım’ demiş ve aile utanarak öğretmene bir şey diyememiş” diye konuştu.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109