Sitelerde Sosyal Mesafeli Havuz Dönemi Başlıyor

Türkiye’de, turizm sezonu alınan önlemler ile 1 Haziran itibariyle başladı.

Sitelerde Sosyal Mesafeli Havuz Dönemi Başlıyor
 Sitelerde Sosyal Mesafeli Havuz Dönemi Başlıyor

Türkiye’de, turizm sezonu alınan önlemler ile 1 Haziran itibariyle başladı. 
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid -19) pandemisinde vaka sayısının azalması ile birlikte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de alınan önemler ile normalleşme süreci başladı.

Yaz aylarında serinlemek isteyenlerin ilk tercihlerinden olan havuzlar için konaklama tesislerinde alınacak önlemler geçtiğimiz haftalar da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanırken plaza ve site tipi toplu konutlarda yer alan havuzlarda alınacak tedbirler ise Sağlık Bakanlığı'nca güncellenen “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi"ne 33. madde olarak "Site Havuzlarında Alınması Gereken Önlemler" şeklinde eklendi.

Türkiye’de, turizm sezonu alınan önlemler ile 1 Haziran itibariyle başladı. Sertifikasyon programının ilk kez uygulanacağı tatil sezonunda kalabalık endişesiyle yaz mevsimini kendi sitelerindeki havuzda geçirmeyi planlayanların merakla beklediği haber, Sağlık Bakanlığı tarafından geldi. Bakanlık, "Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi"ne 33. madde olarak "Site Havuzlarında Alınması Gereken Önlemleri" ekledi.

Kullanıcı Sayısı Sınırlandı, Sağlık Bakanlığı Yönetmeliği Esas

Havuzlarda kullanıcı sayısının sınırlandığını belirten Ulusal Havuz Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Korcan Kurtoğlu, “Havuzlarda, çalışanlar dahil 4 metrekareye 1 kişi olacak şekilde kapasite belirlenecek, havuz içinde 8 metrekareye 1 kişi olacak şekilde kapasite ayarlanacak. Şezlonglar arası mesafe en az 1.5 metre olacak, şezlongların üzerinde kumaş minder kullanılmayacak. Rehbere göre Havuzlara yönelik yapılan dezenfeksiyonun etkili olabilmesi için havuz suyunda Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı dezenfektan ve havuz suyu kimyasalları kullanılmalı. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın ticari havuzlar için uyguladığı 2011 tarihli „Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları ve Şartları Hakkındaki Yönetmelik” artık site havuzlarında da aranacak. Bunları, olumlu ve öne çıkan maddeler olarak sıralayabiliriz.”

Sosyal Donatılı Siteler Artış Gösterecek

Kurtoğlu Sözlerini şöyle sürdürdü: “Havuzlarının sistemlerinin sağlıklı yapılmış olduğundan ve havuzlarının doğru şartlandırıldığından emin olmak isteyen tesis sahipleri ve yöneticileri TS 13661 isimli Türk standardından ve sitemizde de bulunan UHE-4 isimli talimatımızdan faydalanabilirler. İşletmeler için yeni normalimiz olan kuralları bu rehberde de bulmak mümkün. Sosyal mesafe ve kişisel önlemler ön planan çıkıyor. Havuz, spor salonu , sauna gibi kendi sosyal donatısı olan siteler bu süreçten sonra artış gösterecek.”

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109