ENGELLER, ENGEL DEĞİL!

Kendisi de engelli bir isim olan Aliye Yücel, engelliler üzerine kafa yorarken “Kör topal giden bir bilim dalı: Engeloji” kavramını ortaya koydu.

ENGELLER, ENGEL DEĞİL!
ENGELLER, ENGEL DEĞİL!

Kendisi de engelli bir isim olan Aliye Yücel, engelliler üzerine kafa yorarken “Kör topal giden bir bilim dalı: Engeloji” kavramını ortaya koydu.

Bu kavramın bir anabilim dalı olarak önümüzdeki yıllarda üniversitelerde okutulacağı da iddia ediliyor. Engelli olmak ve özgüven arasındaki bağlantıyı değerlendiren Aliye Yücel, “Bence özgüven kişinin kendini tanıması, kendi özelliklerini, artı ve eksilerini görebilmesidir. Özgüven kişiye hayatla baş edebilme, sorunlarla mücadele, zorluklara dayanma gücü veriyor. Özgüvende aynı zamanda kadere iman saklı” ifadelerini kullanıyor.

 Engellerden kavram çıkardı, Özgüvende kadere iman saklı
Bebekliğinde geçirdiği çocuk felci yüzünden engelli olan ve bunu bir avantaj haline getirerek üzerine kafa yoran Aliye Yücel, ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Gençlik Komisyonu tarafından çıkarılan Sade Soda Dergisi’ne konuştu.


DOĞRU TANIMLAMAK İSTİYORUM

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu olduğunu ancak kendi döneminde engellilerin öğretmenlik hakkı olmadığı için öğretmenlik yapamadığını söyleyen Aliye Yücel, bu arada çok sevdiği dergilerde yazılar yazdığını, editörlük yaptığını ve yayın dünyasında çalıştığını anlatıyor. Engellilere yönelik çeşitli projelerde yer aldıktan sonra 2011 yılında yazmaya başlayan Yücel, “Engeloji” adını verdiği kavramla ilgili yazılarını halen bloğundan yayınlıyor. Aynı adı taşıyan kitabını da 2014 yılında yayınlanan Yücel, “Maalesef engellilik yanlış biliniyor, engelliler yanlış tanınıyor. Bunu doğru anlatmalıyım diye düşündüm” diyor.



ENGELLER, ENGEL DEĞİL!


Engellilere özgüven aşılamak için yazan-çizen ve bu işle uğraşan Aliye Yücel, engellerin hayallerine giden yolda bir insana engel olmayacağını düşünüyor. İşte Aliye Yücel’in konuya bakışı: “Engeller hayallere engel değil. Hatta engelli olmak bazen cesaretlendirici bir güç bile olabiliyor. Engelli olup başarılı olanlar, engeli engel olarak değil de onu basamak olarak gören kişiler arasından çıkıyor. Kimse mükemmel değil ki. Herkesin zayıf noktaları olabilir. Önemli olan bunu sorun yapmamak. Özgüvenli olmak için engelli ya da engelsiz olmanın bir etkisi olmadığını düşünüyorum. Yani engelsiz bir kişide özgüven olmayabilir. Engelli biri de özgüvene sahip olabilir. Bu içsel birşey.”


ÖZÜR, ÇÜRÜK, SAKAT ARTIK YOK


Günümüzde engelliler adına güzel şeyler yapıldığını dile getiren Aliye Yücel, “Çok önemli adımlar atıldı. Örneğin ben öğretmenlik yapamadım ama artık engelliler de öğretmen olabiliyor” ifadesini kullanıyor. Erişim adına da önemli çalışmalar yapıldığını dile getiren Yücel, “Her şeyi bir yana bırakalım, özür, çürük, sakat kelimelerinin bile kanunlardan çıkarılması önemli bir adım bence” diyor.


BAŞARI HERŞEY Mİ?

Yaz sayısıyla raflardaki yerini alan Sade Soda Dergisi, “Fikrine yol açık, gayretinle yola çık” kapağıyla çıktığı bu sayıda başarı konusu üzerine odaklanıyor. Dergide, “Bill Gates’ten başarının 9 kuralı”, “Açıköğretim’den Amerika’ya” dosyasıyla Saliha Büşra Selman’ın hikayesi işleniyor. “Başarının anahtarı artık odaklanabilmek!” başlıklı röportajıyla Prof. Dr. Mustafa Ergen, Girişimli Kapital kitabını anlatıyor.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109