Yer kabuğunun altında bir okyanus daha mı var

Ohio State Üniversitesi’nin internet sitesinde yayımlanan açıklamada, yeryüzünün alt katmanlarında bir okyanusa eşdeğer miktarda su bulunabileceği sonucuna vardığı belirtildi.

Yer kabuğunun altında bir okyanus daha mı var
Yer kabuğunun altında bir okyanus daha mı var

Ohio State Üniversitesi’nin internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Dr. Wendy Panero liderliğindeki bilimsel araştırma grubunun yer kabuğunun altında meydana gelmekte olan fiziksel süreçleri modellemeyi başardığını ve yeryüzünün alt katmanlarında bir okyanusa eşdeğer miktarda su bulunabileceği sonucuna vardığı belirtildi.

Bilindiği üzere, Dünya üzerinde bulunan suyun önemli bir kısmının gezegene bir kuyruklu yıldız ya da göktaşının üzerine dışarıdan gelmediği, aksine direkt yeryüzünün içinde oluştuğunu öngören teori bilim çevrelerince uzun süredir kabul görmekteydi. Ancak bilim adamları Dünya’nın tam olarak daha ne kadar suyu barındırdığı konusunda ise net bir bilgiye sahip değildi.

Ohio State Üniversitesi’ne mensup bilim adamlarının hazırladığı matematiksel ve fiziksel model ise yeraltındaki büyük kaya çatlaklarındaki hidrojen molekülleri ile mineraller açısından zengin oksijen moleküllerini birbirine bağlayan özel kimyasal süreç sayesinde gezegenin bir okyanusa eşdeğer miktardaki suyu yerkabuğunun altında depolayabileceği sonucuna vardı. Gazeta.ru internet sitesinin konuya ilişkin olarak geçtiği haberde, söz konusu çalışmayı gerçekleştiren bilim adamlarının şimdi bu suyun yeryüzüne nasıl çıkartılabileceğini düşündükleri ve yer kabuğunun altındaki sürece ait tüm detayları belirlemek için çalıştıkları kaydedildi.



Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2014, 19:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER