Uçak dolusu para geldi

Kaddafi’nin dolarları isyancılara gönderiliyor... Libya’da aylardır süren isyanın merkezi konumundaki Bingazi kenti, önceki akşam Hollywood filmlerini aratmayan bir operasyona sahne oldu. İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait bir C-17 tipi kargo uçağı, isyancılara teslim edilmek üzere paketlenmiş, 280 milyon Libya Dinarı’nı (234 milyon Dolar) Bingazi’ye getirdi.

Uçak dolusu para geldi
40 TON AĞIRLIĞINDA
Toplam ağırlığı 40 tonu bulan yeni basılmış banknotlar, geniş güvenlik önlemleri altında Libya Merkez Bankası Başkanı Kasım Azzoz’a teslim edildi. Teslimatı görüntüleyen gazetecilere, paraları taşıyan 5 TIR merkez bankasına varıncaya kadar bürolarına haber geçmemeleri talimatı verildi. İsyan nedeniyle aylardır maaş alamayan kamu çalışanlarına verilecek nakit para, İngiltere’nin BM kararıyla dondurduğu Muammer Kaddafi ve ailesine ait hesaplardaki paranın sadece küçük bir bölümü. BM hafta içinde İngiltere’nin, dondurduğu hesaplardan 1.55 milyar doları isyancıların kurduğu Ulusal Geçiş Konseyi’ne göndermesine izin vermişti. Kaddafi ve ailesinin, İngiltere bankalarında tutulan nakit paraları ve yatırım fonları dışında, Hampstead, Holborn, Knightsbridge ve Holland Park gibi lüks semtlerde gayrimenkulleri bulunuyor.

‘DİRENİŞE DEVAM’ ÇAĞRISI YAPTI
Trablus’un isyancıların kontrolüne geçmesinden bu yana nerede olduğu bilinmeyen Muammer Kaddafi, bu kez yandaşlarına yazılı notla hitap etti. Arrai TV tarafından altyazı şeklinde yayımlanan mesajında Kaddafi, “Sesimi duymasanız bile direnişe devam edin’’ dedi. Bu arada muhalifler de, Kaddafi’yi 42 yıl önce gerçekleştirdiği darbenin yıl dönümünde, “ölü ya da diri” yazılı broşür ve ilanlarla arıyor.

FUTBOL SAHASINI DOLDURUR
Libya’nın Londra Büyükelçiliği’nin avukatı Muhammed Şaban, Kaddafi’nin İngiltere’de bulunan paralarının, bir futbol sahasını göğüs hizasına gelecek yükseklikte kaplayacak kadar çok olduğunu söyledi.



KADDAFİ’NİN SİPARİŞİ
İngiliz De La Rue Plc darphanesinin bastığı banknotların siparişini Kaddafi vermişti. Londra, BM yaptırımlarının ardından basımı durdurmuştu. Banknotlarda hâlâ Kaddafi’nin resmi var.

LİBYA’YA DERHAL 15 MİLYAR DOLAR
Paris’te dün düzenlenen Uluslararası Libya Konferansı’nda, oy birliğiyle Kaddafi’nin dondurulan para ve mal varlıklarından 15 milyar doların derhal yeni yönetime verilmesi kararlaştırıldı. Ellysee Sarayı’nda yaklaşık 60 ülkenin devlet başkanı, başbakan ve bakan düzeyinde katıldığı konferansta, Türkiye’yi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil etti. Libya’da Kaddafi döneminin ardından ülkenin yeniden inşası ve yeni yönetime yapılacak yardımlar masaya yatırıldı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, “Kaddafi’nin ve yakın çevresinin çaldığı paralar, Libyalılar’a verilmeli. Hepimiz dondurulan para ve mal varlıklarının Libya’nın geleceğinin finanse edilmesi için görüş birliğine vardık” dedi. Ulusal Geçiş Konseyi’- nden de barış ve uzlaşma süreci başlatması istendi. Kaddafi’nin nasıl yargılanacağı konusunda kararın Libya halkınca verilmesi gerektiği bildirildi.

BM, ŞEMSİYE OLACAK
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon konferansta, “Libya’ya bir BM heyeti göndermek istiyorum” dedi. Ban, Libya konusunda BM Genel Kurul çalışmalarının yanı sıra, 20 Eylül’de üst düzey bir toplantı düzenleneceğini de söyledi. Türkiye başından beri Libya konusundaki girişim ve toplantıların BM şemsiyesi altında yapılmasını öngörüyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, Libyalı muhaliflere, Kaddafi yönetiminden ele geçen silahların dünya barışı ve istikrarı aleyhinde kullanılmaması uyarısında bulundu.



FRANSA PETROL İÇİN ANLAŞMIŞ
Fransız Liberation Gazetesi, Libya’daki krizin başında, bu ülkedeki petrolün yüzde 35’inin Fransa’ya verilmesi konusunda Ulusal Geçiş Konseyi ile anlaşma yapıldığını iddia etti. Gazete, anlaşmaya delil olarak, Konsey'in Katar'a gönderdiği 3 Nisan tarihli bir mektubu gösterdi. Ulusal Geçiş Konseyi’nin Paris’te bulunan temsilcisi Mansur Seyf el- Nasır ise idiayı yalanladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109