Gazze'de ölü sayısı 80, yaralı sayısı 500

Gazze'de İsrail'in saldırıları karşısında ölü sayısının 80'e ulaştığı belirtiliyor.

Gazze'de ölü sayısı 80, yaralı sayısı 500
Gazze'de ölü sayısı 80, yaralı sayısı 500

Gazze'de İsrail'in saldırıları karşısında ölü sayısının 80'e ulaştığı belirtiliyor.

Filistinli yetkililer, dün gece boyunca devam eden İsrail hava saldırılarında en az 20 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı. Çoğu kişinin, Filistin'in güneyinde yer alan bir eve ve kafeye yapılan saldırıda öldüğü belirtildi.

Kafedeki kişilerin saldırı sırasında Dünya Kupası yarı final maçını izlediği ifade edildi. Filistin Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, kafedeki beş çocuk ve üç kadınla birlikte toplam 17 kişinin hayatını kaybettiğini kaydetti. Yetkililer, yaralı sayısının 500'e ulaştığını ifade ettiler.

'Gazze'de 108 hedef vuruldu'

İsrail ordusu yaptığı açıklamada, dün gece 108 hedefin vurulduğunu söyledi. Ayrıca, İsrail'e atılan 12 roketten sekizinin "Iron Dome" adlı sistemle etkisiz hale getirildiği belirtildi.

İsrail ordusu sözcüsü, dün Han Yunus'taki bir eve yapılan saldırının sekiz kişinin ölümüyle sonuçlanmasına dair "Bu bir trajedi. Hedefimiz bu değildi" şeklinde bir açıklama yaptı. Açıklamada, evi telefon ihbarı üzerine terk eden kişilerini yeterince beklemeden geri döndükleri belirtildi. Bu evin Hamas üyelerinden Odeh Kaware'ye ait olduğu iddia edilmişti.

BM'den çağrı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ateşkes için taraflarla görüştü. Bir basın toplantısı düzenleyen Ban, "Gazze bıçak sırtında" dedi. BM Genel Sekreteri, sözlerine şöyle devam etti: "Kötüye giden durum, kimsenin kontrol edemeyeceği bir hale almaya başladı."İsrail ve Filistin taraflarını düşmanlığı sona erdirmeye çağıran Ban, bölgenin "başka bir savaşı kaldıramayacağını" söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Jonh Kerry de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşürken, iki taraf arasında daha önce arabuluculuk yapan Mısır da tabloya dahil oldu. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi'nin ofisinden yapılan açıklamada, Sisi'nin ilgili tüm taraflarla görüştüğü söylendi.

İsrail ise saldırılarında Hamas militanlarının ve silah depoları, roket rampaları tünneler ve komuta merkezlerinin hedef alındığını söylüyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu, Savunma Bakanlığı yetkilileriyle yaptığı toplantının ardından "Hamas'a yönelik saldırılarını artırma kararı aldıklarını" açıkladı. Netenyahu, Hamas'ın İsrail'e attığı roketler için "ağır bir bedel ödeyeceğini" söyledi.

Reuters'ın diplomatik kaynaklardan aktardığı haberine göre Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ise Perşembe günü durumu konuşmak için toplanması bekleniyor.

Hamas'ın askeri kanadı, bundan sonra tüm İsraillilerin hedef oldukları uyarısını yaptı.

Kara harekatı masada


İsrail hükümeti, Gazze'ye kara harekâtı olasılığını dışlamazken, 40 bin yedek asker göreve çağrıldı, yüzlercesinin de birliklerine teslim oldukları haberleri geliyor. Başbakan Binyamin Netenyahu'nun sözcüsü Mark Regev, gelişmelerin, gerilimin düşeceğine değil, tırmanacağına işaret ettiğini söyledi.

CNN’e konuşan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez, İsrail'in 'çok yakında' kara harekatı gerçekleştirebileceğini söyledi.

Kaynak : BBC

Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2014, 00:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109