FT: Türk ekonomisi için büyük risk petrol fiyatları

Financial Times (FT), “Türk Reklamcılığı: Hızlı Büyüme Mi, Köpük Mü?” başlığını taşıyan haberinde “Eğer, çok canlı bir ekonominin neye benzediğini görmek istiyorsanız, İstanbul’da bir bilboarda bakınız. Kent, tüm Türkiye gibi, lüks siteler, tüm dünyaya uçuşlar ve son Apple ürünleri ile ilgili reklamlarla dopdolu

FT: Türk ekonomisi için büyük risk petrol fiyatları

Türkiye için büyük riskin petrol fiyatlarından kaynaklandığı, Türkiye'nin "özellikle kırılgan" olduğu savunulurken enflasyonun artması halinde Türkiye’de son yıllardaki hızlı büyüme sayesinde kayda değer bir gelişme gösteren reklamcılık sektörünün etkilenebileceği yorumları yapılıyor.

Türk ekonomisi için büyük riski açıkladı

Ekonomi gazetesi Financial Times (FT), “Türk Reklamcılığı: Hızlı Büyüme Mi, Köpük Mü?” başlığını taşıyan haberinde “Eğer, çok canlı bir ekonominin neye benzediğini görmek istiyorsanız, İstanbul’da bir bilboarda bakınız. Kent, tüm Türkiye gibi, lüks siteler, tüm dünyaya uçuşlar ve son Apple ürünleri ile ilgili reklamlarla dopdolu” diye yazdı.

BELİRSİZ 2012

Ancak “Belirsiz bir 2012’de, başka yerlere göre hala mütevazi olan reklamcılık bolluğunun gelecekte o kadar hızlı gelişmeyebileceğine ilişkin işaretler de var” diyen FT, Türk Reklam Ajansları Derneği’ni kaynak göstererek Türkiye’nin medya reklamcılığının bu yıl yüzde 15 büyüyerek 4.3 milyar lira’ya (2.4 milyar dolar) ulaşması beklense de bu oranın 2011’de yüzde 20, 2010’daki yüzde 31’i takip ettiğini vurguladı.

FT, derneğin, bu yıla ilişkin tahminini “iyimser” olarak nitelerken, ülkenin reklamcılığının lokomotifinin de toplam büyüme ve yüksek ekonomik aktivite olduğunu belirttiğini kaydederek, son yıllarda yüzde 8’yi aşan bir büyümeyi körüklemeye yardımcı olan tüketici patlamasının, reklamcılık sektöründeki gelişmesi ile yakın ilgisine dikkat çekti.

"TÜRKİYE ÖZELLİKLE KIRILGAN"

Buna karşın işlerin çok ince bir biçimde dengelendiğini de ifade eden gazete, bu bağlamda Merkez Bankası’nın Çarşamba günü, bu yılın başında ekonomik aktivitede meydana gelen ve birinci çeyrekte durgunluğa tanık olabilecek keskin bir yavaşlamaya rağmen, ekonominin bu yılda hükümetin yüzde 4 büyüme hedefine ulaşmasını beklediğini söylediğine dikkat çekti.

İngiliz gazetesi, büyük riski petrol fiyatlarının oluşturduğunu belirtirken İran'ın nükleer programına ilişkin "gerginlikler"e dikkat çekerek "büyük bir enerji ithalatçısı” olarak Türkiye’nin “özellikle kırılgan” olduğunu da yazdı.

Haberde “Petrol fiyatlarındaki büyük bir artış, zaten yıllık olarak yüzde 10 üzerinde olan enflasyonu körükleyebilir, bu da ekonomik aktivite ve özellikle Türkiye’nin daha yüksek faiz oranlarına yol açabilir” denilerek böyle bir durumun reklamcılığı etkileyeceği uyarısı da yapıldı.
                    Kaynak: Hürriyet

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2012, 13:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER