Dünyaya Benzeyen Yeni Gezegen bulundu

NASA'nın tarihi basın toplantısı sona erdi. Toplantıda, Dünya'ya benzeyen ilk gezegenin tespit edildiği açıklandı.

Dünyaya Benzeyen Yeni Gezegen bulundu
Dünyaya Benzeyen Yeni Gezegen bulundu

NASA'nın tarihi basın toplantısı sona erdi. Toplantıda, Dünya'ya benzeyen ilk gezegenin tespit edildiği açıklandı.

Kepler teleskobu sayesinde, yaşanabilir mesafede ilk gezegen tespit edildi. Bu gezegeninin yüzeyinde tıpkı Dünya'da olduğu gibi su olduğu tahmin ediliyor.

Kuğu takımyıldızında bulunan gezegenin çapı Dünya'nınkinden yüzde 60 oranında büyük. Bu özelliği, onu benzerlik açısından daha önce tespit edilen gezegenlere göre Dünya'mıza daha yakın yapıyor.

Kepler-452b adı verilen gezegen, adını yörüngesinde yer aldığı Kepler-452 yıldızından alıyor. Gezegenin, Kepler-452 yıldızı etrafında devrim dönemi 385 gün. Güneş sistemi dışında, yörüngesindeki yıldızdan yüzeyinde su birikebileceği kadar uzaklıkta bulunması anlamına gelen "yaşanabilir mesafede" yer alan gezegenleri bulmak için 2009 yılında uzaya gönderilen Kepler teleskobu, gezegenlerin tespiti için yıldızların parlaklığındaki değişiklikleri gözlemliyor. Bu değişiklikler, gezegen yıldızın önüne geçince ışığını kapattığı sırada meydana geliyor.

NASA, bu süreci, otomobil farları önünden geçen sineğe benzetiyor. Teleskopun, kararmanın belirli bir periyotlarla gerçekleştiğini tespit etmesi, gezegeni keşfetmesi anlamına geliyor. Zaman aralıklarına ilişkin bilgiler temelinde gezegenin boyutu ve yüzeyindeki sıcaklığı hesaplanıyor. Bu veriler, gezegendeki koşulların Dünya'ya benzer yaşamın doğmasına ne kadar elverişli olduğunu belirlemeye yardımcı oluyor.

Kepler, bu yıl yaşanabilir mesafede olan 11 yeni gezegen bulmayı başarmıştı. Kepler-452b bulunana kadar, Dünya'ya en çok Kepler-438b ve Kepler-442b benzetiliyordu. Boyutları Dünya'nın iki katı olan bu gezegenler, Güneş'ten çok daha soğuk olan kırmızı cüceler etrafında dönüyorlar.








Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2015, 23:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER