Çin'de Ayılardan alınan safra suyu ilaç olarak kullanılıyor

Çin sonunda ayağa kalktı Çin’de üç bin yılı aşkın bir süredir ayılardan alınan safra suyu ilaç olarak kullanılıyor. Hap ve sıvı halde satılan safra suyunu elde etmek için, ayılar korkunç şartlarda tutuldukları çifliklere hapsediliyor. Türü tehlike altındaki ayıların karınları yarılarak ameliyat edildikleri çiftlikler hakkında yetkililer belirgin adımlar atmazken, Çinli bilim insanlarının bu işkenceye karşı sabrı taşmış durumda.

Çin'de Ayılardan alınan safra suyu ilaç olarak kullanılıyor

Cuma günü Londra’da toplanacak olan Çinli bilim insanları, 30 yılı aşkındır Doğu Asya’da faaliyet gösteren ayı çiftliklerini kınayan bir konferans düzenleyecek. Başını Hong Kong Üniversitesi’nden Dr. Yibin Feng’in çektiği bilim insanları, ayı çiftliklerinin gereksiz olduğunu ve kapatılmaları gerektiğini savunan tezler sunacak.
 
Yibin ve meslektaşları, birçok hayvandan çok daha kolay bir şekilde alınabilecek safra suyunun ayıların çektiği işkenceyi kurtarabileceğini savunuyor.
 
ÇİN BU İŞKENCENİN BİTMESİNİ İSTİYOR / FOTO GALERİ

Çin’de, ayıların safra suyunun mide rahatsızlıkları, sindirim bozuklukları ve böbrek hastalıkları gibi birçok sağlık sorununu ortadan kaldırdığına inanılıyor. Birçoğu yetişkin olmayan ayılar, Çin, Myanmar, Vietnam, Malezya ve Kuzey Kore’deki çiftliklerde içine anca sığdıkları kafeslere hapsediliyor.
 
Bayıltılmadan ameliyata alınan ayıların karınları yarılarak safra suları alınıyor. Ancak ameliyatın ardından yara kapatılmıyor ve ayılar sudan mahrum bırakılıyor. Bu işkencenin amacı, hayvanların daha fazla safra üretmesini sağlamak.
 
HALK BİLİNÇLENİYOR

Konferansta konuşma yapacak bir diğer Çinli bilim insanı Toby Zang, Çin’deki orta sınıfın ayılara yapılan işkenceye artık daha fazla dikkat ettiğini belirtti. Zang’ın üyesi olduğu Animals Asia hayvan koruma derneğinin İngiltere sorumlusu Jill Robinson ise ayı safrasının yerini alabilecek 54 çeşit bitki türü ve sentetik maddeler olduğuna dikkat çekti.

 Çin, Aralık 2009’dan bu yana 20 eyalette ayı çiftlikleri kapatıldı. Ancak uzmanlar ayı safrası ticaretinin giderek arttığından endişeli. Bugün, Çin’de 7 ile 10 bin ayının ayı çiftliklerinde işkence gördüğü tahmin ediliyor.
 
Vahşi yaşamı koruma ağı TRAFFIC ise Mayıs ayında yayımladığı raporda, Çin’de biraz azalmış olsa da Doğu Asya ülkelerinde ayıların yasadışı ticaretinin hız kesmediği uyarısını yaptı.
 
KUZEY KORE’DEN YAYILDI

Yaklaşık 30 yıl önce, ayılardan safra suyu elde etmenin tek yolu hayvanı öldürmek ve safra kesesini almaktı. Kuzey Kore’de 1980’lerin başında ortaya çıkan ayı çiftlikleri, kısa zamanda bölgeye yayıldı.
 
Hayvan dernekleri, yıllardır süren çabalarında çok sayıda ayıyı bu işkenceden kurtardı. Ancak kurtarılan ayıların çoğu kanser, körlük, kırık dişler ve diş eti bozuklukları gibi sağlık sorunları çekiyordu.
 
Animal Asia derneğinin kampanyası, ünlü İngiliz aktris Joanna Lumley ve Çin’in en ünlü şarkıcılarından Karen Mok’tan da destek alıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109