Basra Körfezi Geriliyor

İran'ın, 'Sakın geri dönmeyin' tehdidine Pentagon'dan yanıt geldi ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan, İran'ın ABD savaş gemilerinin Basra Körfezi'nden uzak durması yönündeki uyarısına yanıt olarak yapılan açıklamada, ABD gemilerinin Basra Körfezi'nde seyretmeye devam edeceği bildirildi.

Basra Körfezi Geriliyor

Pentagon basın sekreteri George Little imzasıyla yapılan açıklamada, ABD donanmasının uluslararası hukuka uygun olarak Basra Körfezi'nde kalmaya devam edeceği belirtildi.

İran Silahlı Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Ateullah Salihi, İran'ın Basra Körfezi'nde icra ettiği deniz tatbikatı sırasında yaptığı açıklamada, ''ABD'ye Basra Körfezi'ni terk ederek Umman Denizi'ne giden ABD uçak gemisinin bir daha Basra Körfezi'ne dönmemesi uyarısında ve tavsiyesinde bulunuyoruz'' demişti.

ABD Deniz Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, USS John C. Stennis adlı uçak gemisi ile başka bir geminin, bir hafta önce Hürmüz Boğazı'ndan geçerek Basra Körfezi'ni terk ettiği bildirilmişti.

"SÜRTÜŞME PEŞİNDE DEĞİLİZ"

Little, gazetecilere yaptığı açıklamada, gemilerin Hürmüz Boğazı'ndan güvenli ve emniyetli geçişini arzuladıklarını belirterek, ''ABD yönetimindeki hiç kimse, Hürmüz Boğazı üzerinde bir sürtüşme peşinde değil. Tansiyonu düşürmek önemli'' dedi.

"İRAN'IN ZAFİYETİ"

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, günlük brifinginde konuyla ilgili bir soru üzerine, ''Bence bu, İran'ın zayıf bir pozisyonda yer aldığı gerçeğini yansıtıyor. İran'ın tehditlerinin bu son halkası, Tahran'ın, uluslararası yükümlülüklerine sürekli biçimde uymaması sonucunda giderek artan bir baskıya maruz kaldığının bir teyidi'' dedi.

''İran'ın izole halde olduğunu, davranışları ve ülke içindeki meselelerden dikkatleri başka tarafa çekme gayreti yürüttüğünü'' kaydeden Carney, ''Tahran'ın bu son adımının, yaptırımların İran üzerinde ne kadar etkili olduğunu gösterdiğini'' sözlerine ekledi.
habertürk

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER