Arktika’da Enerjiden Kaynaklanan savaş Çıkar mı ?

Rusyalı uzmanlar, önümüzdeki onlarca yıl içinde Arktika’nın büyük dünya devletlerinin çıkarlarıyla ilgili sert çatışmalar yerine dönüşeceğini sanıyor.

Arktika’da Enerjiden Kaynaklanan savaş Çıkar mı ?
Arktika’da Enerjiden Kaynaklanan savaş Çıkar mı ?

Rusyalı uzmanlar, önümüzdeki onlarca yıl içinde Arktika’nın büyük dünya devletlerinin çıkarlarıyla ilgili sert çatışmalar yerine dönüşeceğini sanıyor. Artık bugün Batı politikacılar ile enerji şirketleri Arktika’nın enerji kaynaklarına dikkat gösteriyorlar. Oysa bu kaynakların büyük bir kısmı Rusya kıtasının sahanlığında bulunuyor.

Şimdilik Batı, Arktika’ya olan ilgisini oldukça huzurlu ifadelerle açıklıyor. Tüm doğal zenginlikler de içinde, bölgenin tüm dünya toplumunun ortak serveti olmasından söz ediliyor. Elbette ki, Batılı enerji şirketlerinin de ortak serveti olmalı.

Fakat gelecekte bu gibi açıklamaların yerini gerçek tehditler yer alabilecek. Stratejik konjonktür merkezi müdürü İvan Konovalov’un fikri işte budur.

Ciddi askeri diplomatik mücadele başlayacak, mücadeleye Arktika devletleri olan Rusya, Kanada, ABD, Norveç, Danimarka’dan başka, bu bölgeden uzakta olan ülkeler de katılacak. Diplomatik alanda şiddetli ritorik yer alacak. Fakat diplomatik mücadelede askeri bileşene sahip olmayan ülkeler daima kayıp verecek.

Bu nedenle Rusya yönetimi, ana ulusal önceliklerinden biri olarak, Rusya silahlı kuvvetlerinin Arktika köprübaşına tam dönüşü hakkında karar aldı. 90’lı yıllarda tamamen perişan hale gelen Rus askeri altyapısının yeniden kurulması ile ilgili büyük çalışmaların gerçekleştirilmesi söz konusu. “Askeri-sanayi kürye” gazetesinin baş yazarı Mihail Hodarönok anlatıyor.

90’lı ve 2000 yıllarında Rusya’nın Arktika’daki askeri varlığı pratik olarak sıfıra indirilmişti. Kuzey Buz Denizinin kıyısı boyunca Rusya silahlı kuvvet birlikleri hiç kalmamıştı. Dağıtma öyle bir aceleci şekilde gerçekleştiriliyordu ki, askeri teknik araçları Kuzey Buz Denizinin kıyısı ile Arktika adalarında terkediliyordu.

Askeri altyapının yeniden kurulmasıyla ilgili çalışma artık başlamış durumda. Uzmanlar, Arktika askeri tesislerinin sovyet sisteminin taklidi olmayacağını bildiriyor. Şimdiki ve perspektifli taleplere uygun gelen bileşenler yeniden kurulacak. İvan Konovalov anlatmaya devam ediyor.

Gereken güçler yelpazesi artık belirlenmiş bulunuyor. Bunlar: donanma, hava savunması (özellikle tüm Arktika sektörünün radar kapsamı altına alınması vazifesi açısından). Şimdi bu, silahlı kuvvetleri geliştirilmesinin başlıca yönlerden biri. Hiç şüphe yok ki, Arktika tugaylarımızın burada denenmesi şarttır. Arktika’da iki tugayın yerleştirilmesi planlanıyor. Prensip açısından bu yeterli sayılabilir. Sınır birlikleri ile hava alanı şebekesinin geliştirilmesine gerek var. Tüm bunlar, genelde Arktika yönünü sağlamlaştırmış olacak.

Arktik Okyanusu nerede yer almaktadır?

Kuzey Buz Denizi ya da Kuzey Buz Okyanusu ya da Arktik Okyanusu; Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’nın kuzeylerinde yer alan, Kuzey Kutbu’nu kapsayan, buzlarla kaplı bir okyanustur. Uluslararası Hidrografi Örgütü (IHO) tarafından okyanus olarak kabul edilmektedir (Arctic Ocean). Yüzölçümü 14.090.000 km² olan devasa bir alandır. Diğer okyanuslara göre sığ olup, en derin noktası 5.449 m, ortalama derinlik 1.038 m’dir. Rusya, ABD, Kanada, Grönland, Norveç ile kıyıları vardır.
Arktik Okyanusu için farklı isimler de kullanılabilmektedir:


Türkiye’de az karşılaşılan kullanım, Arktik Okyanusudur.

Fransızca metinlerde ya da şekillerde, “océan glacial Arctique” (Arktik buz/buzul okyanusu) şeklindeki kullanıma rastlanabilir.

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2014, 20:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109