Almanya'da 'İslam din dersi'ne kabul

1,5 milyona yakın Müslüman'ın yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya'da aylardır tartışma konusu olan yasa tasarısına SPD, Yeşiller ve CDU kabul oyu kullandı. FDP çekimser kalırken, Sol Parti karşı çıktı.

Almanya'da 'İslam din dersi'ne kabul

Fatih Aktürk'ün haberi

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Meclisi'nde önceki gün yapılan oylamada 'İslam din dersi' kabul edildi. 1,5 milyona yakın Müslüman'ın yaşadığı eyalette aylardır tartışma konusu olan yasa tasarısına SPD, Yeşiller ve CDU kabul oyu kullandı. FDP çekimser kalırken, Sol Parti karşı çıktı.

KRV, Almanya çapında İslam din dersini düzenli ders olarak kabul eden ilk eyalet oldu. Ders 2012-2013 okul döneminden itibaren resmi olarak okul planlarına dahil olacak. Aynı Evangelik ve Katolik din derslerinde olduğu gibi inanca yönelik eğitim verilecek. Eyalette yaklaşık 320 bin Müslüman öğrenci okuyor.

Ancak din dersi yasası geçici bir yasa olduğundan dolayı 2019 yılında yürürlükten kalkacak. KRV Eyaleti yasa yürürlükten kalkmadan önce Müslüman dernekleriyle birlikte diğer dini gruplarla eşitliği sağlayacak bir çalışma yürütmeyi hedefliyor. Yasaya göre, Almanca verilecek olan ders sadece Almanya'da eğitim görmüş öğretmenler tarafından okutulabilecek. İslam din dersi içerik olarak bugüne kadar eyaletteki 130 okulda verilen, 'İslamkunde' dersinden farklı olacak. 'İslamkunde' dersinde öğrencilere İslamiyetin temel bilgileri veriliyordu. Dersin, başlangıç döneminde bütün eyaletteki okullarda verilme ihtimali düşük. Bilakis bunun için yeterli eğitmen yok. Ayrıca bu ders için KRV Okul Bakanlığı tarafından özel bir konsey (Beirat) kurulacak. Dersin içeriğinin geliştirilmesinde pay sahibi olacak olan konseyin dört üyesi Müslüman dernekleri tarafından, diğer dört üyesi ise Okul Bakanlığı tarafından seçilecek.

Yasanın oluşumunda ve meclisten geçmesinde büyük emeği ve payı olan Yeşiller Milletvekili ve Uyum Politikası, Sağlık Politikası ve Dinler Arası Diyalog Sözcüsü Arif Ünal, Meclisten geçen İslam din dersi yasasının Almanya'da dinlerin eşit haklar elde etmelerine çok büyük bir pay sağladığı için mutlu olduğunu dillendirirken, 'Bu tanıma kültürü Yeşillerin politikasının bir sembolü ve başarılı bir uyumun temel şartıdır.' diye konuştu. KRV Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann ise İslam din dersinin kabul edilmesinin Müslümanların daha fazla uyum sağlamaları. Bu yasa ile KRV, Almanya çapında İslam din dersini düzenli ders olarak kabul eden ilk eyalet olmuş oldu.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109