Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff istifa etti.

Almanya tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanı hakkında dokunulmazlığının kaldırılması için Federal Meclis'e fezleke gönderilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Christian Wulff istifa etti.

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff istifa etti.
Almanya’nın 10’uncu ve en genç Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Hannover Savcılığı’nın dokunulmazlığının kaldırılması için başvuruda bulunmasından sonra istifa etti. Almanya tarihinde ilk kez bir savcılık cumhurbaşkanının dokunulmazlığını kaldırması için Federal Meclis’e başvuruda bulundu. Hannover Savcılığı Perşembe akşamı bu kararını açıkladıktan sonra başkent Berlin'de hareketli saatler yaşandı. Başbakan Angela Merkel, İtalya ziyaretini iptal etti. Hükümet ortakları Wulff'ın istifa edeceği bilgisini verdi. Wulff, iki yıl süren görevinin ardından istifasını kameralar önünde açıkladı.

İKİ YILDA İKİ CUMHURBAŞKANI İSTİFA ETTİ
Wulff'un görevi bırakmasıyla Almanya’da yaklaşık 20 ay içinde ikinci cumhurbaşkanı istifa etmiş oldu. Wulff'un selefi Horst Köhler 31 Mayıs 2010'da, Almanya tarihinde istifa eden ilk cumhurbaşkanı olmuştu. Köhler, Afganistan'daki Alman güçleriyle ilgili yorumu üzerine artan baskılara dayanamamıştı.

Köhler'in ardından Merkel tarafından cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturtulan Christian Wulff, Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı iken bir iş adamının eşinden aldığı düşük faizli özel kredi ve iş adamlarının villalarında yaptığı tatillerin ortaya çıkmasıyla eleştirileri üzerine çekmişti. Konuyla ilgili haber yapan gazetecileri tehdit ettiği iddiaları ise Wulff'un daha da yıpranmasına sebep oldu.

"HERKESİ KUCAKLAYAN BİR CUMHURBAŞKANI OLMAK İSTEDİM"
Christian Wulff, eşi Bettina Wulff ile beraber Bellevue Sarayı’nda kameraların karşısına geçti. “Son gün ve haftalardaki gelişmeler makama olan güveni ve etki alanına çok zarar verdi.” diyen Wulff, “Hata yaptım, ama her zaman dürüst oldum.” diye ekledi.

Son aylardaki medyadaki haberler kendini ve eşini rencide ettiğini söyleyen Wulff, bu günlerde kendine destek çıkan eşi Bettina’ya teşekkür etti.

Wulff, toplumdaki herkesi kucaklayan bir Cumhurbaşkanı olmak istediğini, milli ve uluslararası sorunların çözümü için katkı sağlamak için toplumun geniş desteğine ihtiyaç duyduğunu, bunun böyle olmadığı için görevine devam edemeyeceğini açıkladı.

"İSLAM ALMANYA'NIN PARÇASIDIR" AÇIKLAMASIYLA DİKKATLERİ ÜZERİNE ÇEKMİŞTİ
Wulff, istifa konuşmasında, “Almanya’da yaşayan herkes kendini buraya ait olduğunu hissetmeli, meslek eğitimini ve yüksek tahsilini köküne bağlı olmaksızın yapabilmeli. Ortak geleceğimizi beraber inşa ediyoruz.” sözleriyle göçmenlere yönelik olumlu söylemini cumhurbaşkanı olarak son bir kez daha ortaya koydu.

Bilindiği gibi Wulff, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Almanya’nın birleşmesinin 20.yıldönümü çerçevesinde yaptığı konuşmasında “İslam Almanya’nın bir parçasıdır” demiş ve bundan dolayı eleştirilere maruz kalmıştı.

YOUTUBE'A İLK VE SON VİDEOSUNU YÜKLEDİ
1959 yılında Osnabrück’te dünyaya gelen Chirstian Wulff, küçük yaşta siyasete atıldı. Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nde (CDU) kariyer yapan Wulff, 1994 yılında CDU’nun Aşağı Saksonya başkanı, 2003 yılında ise bu eyaletin Başbakanı olarak seçildi. ‘Afganistan konusundaki ifadelerine yönelik eleştirilerin Cumhurbaşkanlığı makamının hak ettiği saygıdan yoksun kaldığını’ belirterek ülkenin tarihinde ilk istifa eden Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in halefi Wulff, bu görevini 31 mart 2010- 17 Şubat 2012 tarihileri arasında sürdürmüş oldu.

Christian Wulff döneminde cumhurbaşkanlığının Youtube hesabı ilk kez bugün açıldı. Buraya yüklenen ilk ve son video da Wulff'un istifa konuşması oldu.

MERKEL ÜZGÜN
İtalya gezisini son dakikada iptal eden Başbakan Angela Merkel, Wulff’un istifasından yarım saat sonra Başbakanlık Binası’nda açıklamada bulundu. Wulff’un istifa etme kararını şahsen üzüntüyle karşıladığını, ama bu karara azami saygı duyduğunu belirten Merkel, görevde bulunduğu sürede modern ve açık bir Almanya için yaptığı katkılardan dolayı Wulff’a teşekkür etti. Merkel, hükümetteki Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Hür Demokrat Partisi (FDP) önümüzdeki günlerde ön toplantı yapacaklarını, daha sonra muhalefetteki Sosyal Demokrat Partisi (SPD) ve Yeşiller Partisi ile ortak Cumhurbaşkanı adayı üzerinde mutabakat sağlamaya çalışacaklarını belirtti.

Alman Anayasası’nın 54’ncü maddesine göre 30 gün içinde Federal Meclis milletvekilleri ve Federal Seçiciler Kurulu Wulff’un halefini seçmesi gerekiyor. Yeni Cumhurbaşkanı seçilene kadar Eyalet Temsilcileri Meclisi Dönem Başkanı ve Baverya Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer cumhurbaşkanlığına vekalet edecek.

CİHAN

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2012, 22:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109