ABD, Suriye'yi füzelerle vurdu!

Akdeniz'de bulunan ABD savaş gemilerinden Humus'ta kimyasal silahların bulunduğu öne sürülen Şaryat Hava Üssü'ne 59 Tomahawk füzesi fırlatıldı.

ABD, Suriye'yi füzelerle vurdu!
 ABD, Suriye'yi füzelerle vurdu!

Akdeniz'de bulunan ABD savaş gemilerinden Humus'ta kimyasal silahların bulunduğu öne sürülen Şaryat Hava Üssü'ne 59 Tomahawk füzesi fırlatıldı.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye rejimine Şayrat Hava Üssü'ne 59 Tomahawk füzesi fırlattıklarını açıkladı.

59 TOMAHAWK FÜZESİ FIRLATILDI

Pentagon'un yaptığı açıklamaya göre 59 Tomahawk füzesi Şayrat Hava Üssü'nde bulunan radarları, bombardıman uçaklarını, uçak mühimmatlarını, uçaklara yakıt sağlayan istasyonları, lojistik depolama alanlarını ve hava savunma sistemlerini hedef aldı.

Füze saldırısının Akdeniz'de konuşlandırılan bir ABD askeri gemisinden yapıldığı kaydedildi. İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili saldırının ABD doğu yakası saatiyle saat 8.45’te gerçekleştirildiğini belirtti.

KİMYASAL SALDIRIDA KULLANILAN ÜS VURULDU

Yetkili, “Vurulan üssün kimyasal saldırıda kullanıldığını düşünüyoruz. Bugün yaptıklarımız ikinci bir talimata kadar bununla sınırlı olacak.” dedi.

Pentagon'da toplantı sürerken USS Ross ve USS Porter ABD füze destroyerleri Suriye açıklarına yaklaştı. Füzelerin Humus yakınlarında Şayrat Hava Üssünü hedef aldığını duyurdu.

Şayrat üssü DEAŞ ile mücadele çerçevesinde Rusya'nın Palmira'ya yönelik operasyonları sırasında kullanılmıştı. Rus helikopterleri askeri üssü yoğun olarak kullanmıştı.
RUSYA BİLGİLENDİRİLDİ

Pentagon tarafından yapılan açıklamada "Rusya füze saldırısı için bilgilendirildi. Rusya'ya ait bölgeyi vurmadık. " denildi.


ABD'nin Esed'in üssünü vurmasına hükümetten ilk tepki


ABD'nin Esed'in üssünü vurmasıyla ilgili konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 'Üssün vurulması önemli ve anlamlıdır.' dedi.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, ABD'nin Suriye'de rejime ait üsse hava saldırısı düzenlemesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş, "Cumhurbaşkanımızın da açıkça ifade ettiği gibi biz sadece laf değil icraat görmek istiyoruz. Bu anlamda Amerika Birleşik Devletleri tarafından oradaki askeri üssün vurulması, yani kalkıp sivillerin üzerine ateş eden, muhtemelen kimyasal silahları sivillerin üstüne atan o askeri üssün vurulması önemlidir, anlamlıdır. Ama uluslararası camia, Esed rejiminin bu barbarlığına karşı tavrını çok net bir şekilde sürdürmelidir. Ta ki Esed rejimi artık halkına zarar veremez hale gelebilene kadar. Dolayısıyla bunu olumlu karşılıyoruz ama bunun sonunun gelmesinin ve Esed rejiminin tamamıyla uluslararası alanda cezalandırılmasının şart olduğunu düşünüyoruz.

Bir an evvel Suriye'de önce Esed rejiminin bu barbarlığının durdurulması lazım. Bir an evvel Suriye'de başlatılmış olan barış sürecinin hızlandırılması ve empoze edilmiş bir barış değil, Suriye'de bu kadar acı çeken halkın bütün kesimlerinin kabul edebileceği adil bir barışın, kalıcı bir barışın sağlanması şarttır. Ümit ederim ki Amerika Birleşik Devletleri'nin bu operasyonu barışın sağlanmasına da katkı sağlar. Esed rejiminin artık bu barbarca adımları atmasının önüne geçer ve barış sürecinin teşvik edilmesini sağlar." dedi.


Suriye’den ilk açıklama geldi


ABD'nin Suriye'ye yönelik saldırısıyla ilgili Şam cephesinden ilk açıklama geldi.
İngiliz Reuters haber ajansı Lübnan merkezli El Mayadin televizyonuna konuşan Humus valisi Talal Barazi’nin açıklamalarına dayanarak, ABD saldırısında ölenlerin bulunduğunu duyurdu.
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise, saldırı sonucu Humus yakınlarında El Şayrat hava üssünün neredeyse tamamen yerle bir olduğunu ve 4 Suriye askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
Suriye Ordusu’ndan bölgedeki kaynaklarına dayanarak bilgi veren Gözlemevi’nin iddiasına ilişkin bir açıklama gelmedi.
Ancak Humus Valisi Talali, ikinci açıklamasında 5 kişinin öldüğünü ve 7 kişinin yaralandığını duyurdu.

ABD'nin Suriye'de gerçekleştirdiği hava saldırısına İran ve Rusya dışında çoğu ülkeden destek geldi.
Suriye'nin İdlib kentinde kimyasal silah kullanıldığı iddiaları sonrası Beyaz Saray'ın Şam'a askeri harekat sinyali vermesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Destekleriz' açıklamasının ardından ABD'den ilk müdahale geldi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, üssün kullanılamaz hale geldiğini duyurdu.

Rusya'dan saldırıya tepki


Rusya Devlet Duması Savunma Komitesi Bakan Yardımcıısı Yuriy Şvytkin,Washington’un Suriye üssüne yaptığı füze saldırısının ABD'nin çifte standartlarının yansıması olduğunu öne sürdü.

‘ABD’nin Rusya’da DEAŞ’ı kendi jeopolitik çıkarlarına göre kullandığını görüyoruz. Bugün terörle, DEAŞ ile mücadele eden güçlere, yani Humus’taki askeri üsse saldırılması akıl almaz bir şey. ABD'nin kime karşı savaştığını soruyoruz? DEAŞ’e mi yoksa DEAŞ ile mücadele eden güçlere mi?" diye konuştu. 
Viktor Ozerov: Rusya, ABD ile ilişkileri kesebilir

Rusya Federasyon Konseyi Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, "Rusya, Suriye ile ilgili olarak ABD ile işbirliğini kesebilir" dedi.
Ozerov, ABD’nin Suriye hava kuvvetlerine ait üsse yönelik saldırısının Suriye içinde terörle mücadele çabalarını kesebileceğini belirterek, " ABD’nin bu saldırısı ABD ve Rusya askerleri arasındaki işbirliğine ciddi bir engel olabilir. Çünkü saldırıdan önce Rus hükümeti bilgilendirilmedi. ABD’nin Humus ilinde yaptığı saldırı Amerikan-Rus ilişkilerinin geliştirilmesine en azından yardımcı olamaz" diye konuştu. 

Rusya'dan ABD'nin Humus'taki askeri üssü vurmasının ardından Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi, BMGK'yı konuya ilişkin acil toplantı yapmaya çağırdı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Bakanlık, yakın zamanda konuya ilişkin açıklama yapacak" dedi.

Rusya'nın BM Temsilci Yardımcısı Safronkov, ABD'nin Suriye'ye askeri müdahalesinin "olumsuz sonuçları" olacağı konusunda uyardı.

Safronkov, BM Güvenlik Konseyi'nde İdlib kentinde düzenlen kimyasal saldırının görüşüldüğü kapalı oturumun ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Vladimir Safronkov, askeri müdahalenin "olumsuz sonuçlarından bu şüpheli ve trajik girişimi başlatanların sorumlu olacağı" uyarısında bulundu.

Olumsuz sonuçların ne olacağının sorulması üzerine Safronkov, "Irak'a Libya'ya bakın." cevabını verdi.ye Suriye uyarısı geldi!

İRAN'DAN "ŞİDDETLE KINAMA"

İran, ABD'nin Suriye'nin Humus vilayeti sınırları içinde bulunan Şayrat Hava Üssü'nü vurmasını şiddetle kınadı.

İran Dışişleri Bakanlığı'na ait internet sitesinde, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi'nin, "ABD'nin Suriye'deki kimyasal saldırıyı gerekçe göstererek Şayrat Hava Üssü'ne saldırmasını şiddetle kınıyoruz." ifadelerine yer verildi.

Kasımi açıklamasında, "bu gibi tek taraflı adımların" Suriye ve bölgedeki sorunları daha karmaşık hale getireceğini savundu.

BİR DESTEK MESAJI DA SUUDİ ARABİSTAN'DAN

Suudi Arabistan da ABD'nin saldırısına tam destek verildiğini belirten bir açıklama yapıldı.

Suudi Arabistan Haber Ajansı SPA tarafından yayınlanan açıklamada Riyad’ın ABD’nin adımına tam destek verdiğini ifade etti.

Trump’ın hamlesini ‘cesur bir karar’ olarak niteleyen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Dışişleri bakanlığında yetkili bir kaynak, Suudi Arabistan Krallığı’nın ABD’nin rejimin masum sivillere düzenlediği kimyasal silah saldırısına karşılık olarak Suriye’deki askeri hedeflere yönelik operasyonuna tam desteğini ifade etti.”

Açıklamada askeri müdahalenin sorumlusunun Esed olduğu ifade edildi.

NETANYAHU'DAN ABD'YE DESTEK: UMARIZ MESAJ TAHRAN VE KUZEY KORE'DE DE YANKILANIR

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de bir hava üssünü vurma kararına 'tam destek' verdiklerini bildirdi.

Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada, "Başkan Trump kimyasal silahların kullanılması ve yayılmasını tolere etmeyeceği yönünde hem söz hem eylem olarak güçlü ve net bir mesaj gönderdi. İsrail, Başkan Trump'ın bu kararına tam destek vermekte ve Esad rejiminin korkunç eylemlerine karşı verilen bu kararlılık mesajının sadece Şam'da değil, aynı zamanda Tahran'da, (Kuzey Kore'nin başkenti) Pyongyang'da ve diğer yerlerde de yankılanmasını ümit etmektedir" ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE'DEN DE DESTEK GELDİ

İngiltere ABD'nin operasyonuna tam destek verdiklerini açıkladı.

İngiltere Hükümet Sözcüsü, Londra’nın İdlib’deki kimyasal saldırıyı düzenleyen uçağın kalktığı hava üssüne yönelik Amerikan füze saldırısına tam destek verdiğini açıkladı. Sözcü, ‘İngiltere hükümeti, rejim tarafından düzenlenen barbarca kimyasal silah saldırısına uygun karşılık olduğunu düşündüğümüz ve başka saldırıları caydırıcı amaçlı olan ABD’nin hamlesine tam destek veriyor’ dedi. 


ABD'ye Operasyonun Maliyeti  90 milyon dolar


ABD'nin Esed rejimine karşı kullandığı 59 Tomahawk füzesinin toplam maliyetinin 90 milyon dolar olması dikkat çekti. Saldırıda kayıp olmaması ise akıllarda soru işaretleri bıraktı. Esed rejimine bağlı 6 askerin öldüğü iddia edilirken, Rus askerlerinden can kaybı olmadığı açıklandı.
Esed rejiminin İdlib’de kimyasal silah kullanmasından sonra Suriye’ye operasyon sinyali veren ABD yönetimi, dün gece Esed rejiminin kullandığı askeri üsleri vurdu. Doğu Akdeniz’de bulunan ABD savaş gemisi USS Ross and Porter gemisinden üsleri hedef alan ABD, operasyonda 59 Tomahawk füzesi kullandı.

Tanesi 1.5 milyon dolar

NATO müdahalesinde kullanılan füzelerin maliyeti, 500 bin dolar ile 1.5 milyon dolar arasında değişiyor. Uzunluğu 5.5-6.25 metre aralığında olan füzelerin her biri vurduğu hedefi tamamen yok etme kabiliyetine sahip. Saate 880 km hıza çıkabilen füzelerin taşıdığı patlayıcı miktarı ise hayli fazla.

90 milyon dolar

Füzeler denizden karaya, karadan karaya ve denizden denize fırlatılabiliyor. ABD'nin bir gecede fırlattığı 59 Tomahawk füzelerinin toplam maliyeti ise yaklaşık 88.5milyon dolar.

Rusya'dan kayıp yok

Rusya'nın Başkan Yardımcısı Dmitriy Siblin, “ABD’nin Suriye’nin Humus bölgesindeki Şeyrat hava üssünde yönelik saldırısında Rus vatandaşları arasında can kaybı olmamıştır.
Tabi kayıp vermemiş olmamız Rusya’nın seyirci kalacağı anlamına gelmiyor. Rusya ilk aşamada ABD davranışlarını BM Güvenlik Konseyinde saldırı ve ilhak girişimi ilan edecektir. ABD yönetiminin Rusya’nın Suriye’de Hmeymim üssü varlığını da unutmaması gerekir. ABD’nin tek saldırıyla yetineceğini düşünmek istiyoruz” dedi.

6 asker öldü iddiası

Suriye Ordusu'ndan yapılan resmi açıklamada "ABD hava üssümüze 'açık bir saldırıda' bulundu. Saldırıda altı kişi öldü ve büyük maddi hasar oluştu" ifadeleri kullanıldı.

ÖSO: ABD'nin Suriye'ye yeni saldırılar düzenlemesini bekliyoruz


Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), ABD saldırılarının devam etmesini bekledikleri sinyalini verdi.

ABD'nin Suriye'deki Şayrat askeri üssüne yönelik saldırısının ardından Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), ABD saldırılarının devam etmesini beklediklerini söyledi.

Açıklamada, "ABD'nin Suriye'ye yeni saldırılar düzenlemesini bekliyoruz" denildi.

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2017, 11:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER