Doları olanlar dikkat!

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'den sonra bu koltuk için adı geçen ve piyasaların ‘şahin' olarak tanımladığı Lawrence Summers çekilince bahar havası yaşandı. Dolar 1,99 liraya indi, borsa yükseldi.

Doları olanlar  dikkat!
Doları olanlar  dikkat!

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'den sonra bu koltuk için adı geçen ve piyasaların ‘şahin' olarak tanımladığı Lawrence Summers çekilince bahar havası yaşandı. Dolar 1,99 liraya indi, borsa yükseldi.

Piyasalar uzun bir aradan sonra dün rahat nefes aldı. ABD ile Rusya'nın Suriye konusunda anlaşması ve Fed Başkanlığı için adı geçen Lawrence Summers'ın adaylıktan çekildiğini açıklamasıyla küresel piyasalarda güneş açtı.

Borsa 74 bini geçti

Piyasaların ‘şahin' olarak nitelendirdiği Summers'ın adaylığına Fed politikalarında radikal değişikliğe işaret ettiği için olumsuz tepki veriyordu. Uluslararası piyasalarda dolar, euro ve yen karşısında değer kaybederken, Türk Lirası karşısında 1,99 liraya geriledi. Borsa İstanbul yüzde 3,66 değer kazanarak 74 bin 258 puanı çıktı. Dünya borsaları yükseldi. Gösterge tahvil faizleri yüzde 9'un altına çekildi.

Yellen ismi ağırlıkta


Yeni başkan için Janet Yellen ismi favori konumuna geldi. Yellen'in görevi Ocak 2014'te bırakacak olan Ben Bernanke'nin işsizlik hedefiyle ilgili politikaların devam ettirmesi ve tahvil alımı azaltımında daha ılımlı bir yol izlemesi bekleniyor.

Kritik gün bugün ve yarın

17-18 Eylül'de gerçekleştirilecek FED toplantısı piyasaların rotasını belirleyecek. Bankanın ne kadar tahvil azaltımı yapacağı en kritik konu. Uluslararası piyasada brent petrolün varili 110 doların altına geriledi. Petrolün varil fiyatı gün içerisinde 111,47 doları gördükten sonra düşüşe geçerken günü 109,55 dolar seviyesinde tamamladı.

Faizi yükseltip tahvil alımını kesecekti

Lawrence Summers ABD Başkanı Barack Obama'ya yolladığı mektupla adaylıktan çekildiğini bildirdi. Summers mevcut Merkez Bankası politikalarını sert şekilde eleştirirken ABD faizlerinin yükseltilmesini ve tahvil alım programının hızlı bir şekilde sonlandırılmasını savunuyordu. Summers'ın çekilmesi, Fed'in gevşek para politikalarına daha uzun süre devam edebileceği görüşlerinin ağırlık kazanmasını sağladı.

Kaynak : haber7

Güncelleme Tarihi: 17 Eylül 2013, 09:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109