Diş Hekimleri randevulara geç gelen hastalardan şikayetçi

diş hekimlerinin en büyük sorunu stres, en çok şikayetçi olduğu konu ise hastaların randevularına geç gelmesi…

Diş Hekimleri randevulara geç gelen hastalardan şikayetçi
 Diş Hekimleri randevulara geç gelen hastalardan şikayetçi
Türkiye’nin en büyük online randevu platformu DoktorTakvimi.com’un binlerce diş hekimi ile gerçekleştirdiği anket, diş hekimlerinin yaşadığı sorunları ortaya koyuyor. Anket sonuçlarına göre, diş hekimlerinin en büyük sorunu stres, en çok şikayetçi olduğu konu ise hastaların randevularına geç gelmesi

Doktortakvimi.com’un devlet ve özel sektörde çalışan diş hekimleri ile gerçekleştirdiği ankete göre, hekimlerin % 66,3'ü stresi en büyük mesleki sorunu olarak stresi görüyor. Bu da stresin sektör tanımadığını, her alanda yaygın olduğunu gösteriyor. Ankete katılan Diş hekimlerinin % 77,1’i ise “Hastalardan beklentileriniz neler?” sorusuna “Randevu saatlerine uymaları” cevabını verdi. Randevu saatine uyulmamasından şikayetçi olan hekimlerin %77,6'sı randevu yönetiminde geleneksel yöntemleri kullanıyor. Bu sonuç; online, dijital yöntemleri kullanan hekimlerin randevu planlamada daha başarılı olduklarını gösteriyor.

Hastalar hekimlerini internet üzerinden buluyor
Hastaların diş hekimlerine ulaşmasında internetin rolü, hekim muayenehanesinin merkezi lokasyonda olmasından daha önemli olarak görülüyor. Diş hekimlerinin %42,2'si bu alanda interneti öne çıkartırken, merkezi lokasyondaki bir yerde muayenehanesi olmasını önemli olarak görenlerin oranı %37,1'de kalıyor.

Sağlıkta şiddet diş hekimlerini de olumsuz etkiliyor
Anket sonuçlarına göre, devlet hastanelerinde görev yapan diş hekimleri şiddete uğrama tehlikesini yakından hissediyor. Devlette çalışan diş hekimlerinin %49,8’i şiddete uğrama korkusu yaşarken, özel sağlık alanında çalışan hekilmlerde bu oran %2,6.

SGK’nın özel diş hekimi muayenehanelerinden hizmet alınması isteniyor
Diş hekimleri araştırmasında özellikle dikkati çeken sonuçlardan biri de, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hizmet alımı ile ilgili uygulamasında değişiklik isteği. Ankete katılan özel sektör diş hekimlerinin yüzde 83,6'sı bu uygulamanın değiştirilip, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun özel sağlık kurumlarından hizmet almasını istiyor.

Çalışma şartları da yıpratıyor
Ankete göre, diş hekimleri haftada ortalama 5,65 gün çalışıyor. Büyükşehirde çalışan diş hekimlerinin yüzde 56,5’i sosyal yaşantıya vakit ayıramazken, devlette çalışan hekimlerin %77,7'si çalışma ortamını yıpratıcı buluyor. Bu oran özel sektörde % 35,9'a iniyor.

Diş hekimleri sosyal medyada Facebook’u kullanıyor
Anket, diş hekimlerinin % 69,1 oranıyla sosyal medyada en çok Facebook’u kullandığını gösteriyor. Hekimlerin yalnızca %1,1'inin Linkedin hesabı bulunmakta. %15,4'ünün ise sosyal medya üzerinde herhangi bir hesabı ya da profili bulunmuyor.

Özel sektörde çalışan diş hekimlerinin (özel) yüzde 74,50'si hastalarının randevu saatlerine uymamalarından şikayetçi.
Diş hekimleri ortalama haftada 5,65 gün çalışıyor.
Büyükşehirde çalışan diş hekimlerinin yüzde 56,5 u sosyal yaşantıya vakit ayıramıyor.
Ankete katılan özel sektör diş hekimlerinin yüzde 83,6'sı SGK nın özel sağlık kurumlarından hizmet almasını istiyor.
Erkek diş hekimlerinin %15'i mesleklerinden memnun değilken, kadınlarda ise bu sayı %11 .
Mesleki deneyimleri 1 ile 10 yıl arasında tecrübesi olan diş hekimlerin %63,2'si hastaların olduğu platformlarda bulunurken, 11 yıldan fazla tecrübesi olan diş hekimlerinde bu oran %35,2'ye iniyor.
Diş hekimlerinin % 69,1'i Facebook kullanırken yalnızca %1,1'i Linkedin hesabı bulunmakta. %15,4'ünün ise sosyal medya üzerinde herhangi bir profili bulunmamakta.
Diş hekimlerinin %37,7'si sağlık regülasyonlarına hakim olmadığını belirtmiş.
Stres sektör tanımıyor. Özel ve devlet hastanesinde çalışan hekimlerin 66,3'ü stresi en büyük mesleki sorunu olarak stresi görüyor.
Devlette çalışan hekimlerin %77,7'si çalışma ortamını yıpratıcı buluyor. Bu oran özelde ise %35,9'a iniyor.
Devlette çalışan hekimlerin %49,8'i şiddet korkusu taşırken özel sektör hekimlerinde bu oran %2,6
Randevu saatine uyulmamasından şikayetçi olan hekimlerin %77'6'si randevu yönetiminde geleneksel yöntemleri kullanıyor.
Diş hekimlerinin en büyük derdi %77,1 oranla randevu saatlerine uyulmaması. İkinci en büyük problemleri ise %75,4 oranla tedavi ücretinin pazarlık konusu olmasından şikayetçi.
Hastaların diş hekimlerine ulaşmasındaki etkenlerden internetin rolü, hekim muayenehanesinin merkezi lokasyonda olmasından daha önemli olarak görülüyor. Dişhekimlerinin %42,2'si bu alanda interneti öne çıkartırken merkezi lokasyondaki bir yerde muayenehanesi olmasını önemli olarak görenlerin oranı %37,1'de kalıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109