Padişah’ın ibretlik şefkat vesikası…

Darülaceze Yayınları, Padişah’ın Bağış Defteri isimli kitap ile beşinci kitabını yayımladı.

Padişah’ın ibretlik şefkat vesikası…
Padişah’ın ibretlik şefkat vesikası

Darülaceze Yayınları, Padişah’ın Bağış Defteri isimli kitap ile beşinci kitabını yayımladı.

Darülaceze’nin açılışında Sultan Abdülhamid Han’a takdim edilen iki albümün tıpkıbasımını yaparak yayın hayatına başlayan Darülaceze Yayınları, yeni bir çalışmayla okuyucunun karşısına çıkıyor. Sancılı bir çağa ışık tutacak defterin tıpkıbasımının Önsöz’ünde Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Bayhan, Ulu Hakan Sultan Abdülhamid Han’ın; en sıkıntılı, en sancılı ve en çaresiz bir dönemi dâhice yönettiğini ve hiç kimseyi kimsesiz bırakmayan yaklaşımıyla; çaresiz, dul ve yetimlere bir şehir kurmayı hedefleyen ihtişamlı bir padişah olduğunu söylüyor. Bayhan, savaş zamanlarının finansal sıkıntısından dolayı gerekli bütçeyi bulmak kolay olmadığını, her çıkmaza bir yol bulan Ulu Hakan’ın, çareyi kendisine ait özel eşyaları açık artırmayla satışa sunmakta bulduğunu söylüyor.

Bayhan, değerli bütün eşyalarını gözden çıkaran Ulu Hakan’ın bu özelliğiyle şefkate ihtiyacı olanların dualarını almanın her şeyden daha değerli olduğunu keşfetmiş ve bize aşılması güç bir fedakârlık mirası sunmuş olduğunu ifade ediyor.

Bu defter, 1895 yılında hizmete başlamış olan Darülaceze’nin inşa masraflarını karşılamak gayesiyle Sultan Abdülhamid Han’ın Beyoğlu’nda açılan sergide yapılan müzayedede satılan şahsi eşyalarını göstermektedir. Aslı Osmanlıca olup 132 sayfadan müteşekkil olan defterde, toplam 4.867 parça eşyanın listesi ile bu eşyaların müzayedede satıldığı ücret kayıtları yer almaktadır. Bu kayıtlarla Ulu Hakan Abdülhamid Han bize, ibretlik bir vesikayı da şefkat hazinesinin bir damlası olarak bırakmış oluyor.

Kitabın Adı    : Padişah’ın Bağış Defteri
Yayınevi    : Darülaceze Yayınları
Sayfa        : 280 sayfa
Ebat        : 26 x 37,5 cm
Cilt        : İplik dikiş, kadife sıvama
Kâğıt türü    : 110 g ivory
Yayın Yılı    : 2014


Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2014, 00:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109