Kılıçdaroğlu: DYP-DP’nin oylarını istiyorum!

Kılıçdaroğlu: DYP-DP’nin oylarını istiyorum!

Kılıçdaroğlu: DYP-DP’nin oylarını istiyorum!

Aday listesi en çok merak edilen partilerin başında CHP geliyordu. Yeni lider değişmiş olan CHP’de Kemal Kılıçdaroğlu’nun yapacağı tercihler merak konusuydu.
Kılıçdaroğlu dün listeler Yüksek Seçim Kurulu’na verildikten sonra Fikret Bila'ya konuştu…
CHP lideri Bila'nın sorularına şu yanıtları verdi:

“Kadın ve gençlik”

Listeleri teslim ettiniz. Kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Aday tercihlerinde neler etkili oldu?

- Önce şunu ifade edeyim, biz CHP olarak bir kadın ve gençlik devrimi yaptık. CHP’nin listesi böyle değerlendirilmeli. 106 kadın adayımız var. Bunlardan 38 tanesi kesin milletvekili seçilecek yerlerden aday. Bu sayı 40’ı aşabilir, 45’i de bulabilir. Bu bir devrimdir. Düşünün ki, bir parti Meclis’e en az 38 kadın milletvekili getirecek. Gençler için de aynı durum söz konusu. Gençleri de seçilecek yerlerden aday gösterdik. Parti grubumuzda gençler de ağırlıklı olacak. Pırıl pırıl, çok iyi eğitim almış çok donanımlı gençler var. Adayları belirlerken kadın ve gençlere öncelik verdik. Kadın ve gençlik devrimi yaptık. Bu toplumun da tercihiydi.

“Tasfiye yok”
Baykal’cıları ve Sav’cıları tasfiye ettiğiniz yorumları yapıldı? Bu eleştirilere ne diyorsunuz?

- Kesinlikle bir tasfiye olarak nitelendirilemez. Böyle bir yaklaşımımız olmadı. Partide gençlerin önünü açmak gerekiyordu. Bir kurultayla birlikte CHP’de bir değişim başlattık. Bu toplumun talebiydi. Bu değişim süreci devam ediyor. Listeler değişim sürecinin Meclis grubuna yansımasıdır. Yoksa yıllarını partiye vermiş, emek sarf etmiş isimlere saygımız çok büyük. Onların deneyimlerinden her aşamada her zaman yararlanmak istiyoruz. Bir tasfiye söz konusu değildir.

“DYP-DP’nin oylarını istiyorum”

Listede merkez sağdan isimler dikkat çekti. Turhan Tayan, Aytun Çırağ, Mehmet Haberal, Sinan Aygün gibi. CHP merkez sağa mı açılmak istiyor?

- DP-AP-DYP geleneğinden gelen tabanın da oylarını almak istiyoruz. Onların da desteğini istiyorum. Brsa’da Turhan Tayan Bey’in adaylığını böyle yorumlamak gerekir. Bursa’da bu tabanın bir ağırlığı var. O gelenekten gelen isimler de tabanda ülkenin bugünkü halinden memnun değil. Keza Mehmet Haberal çok değerli bir bilim insanı, Sinan Aygün bir işadamı. Mustafa Balbay çok birikimli bir gazeteci. Bu isimler mağdur edildiler. Balbay, Haberal hapiste. Bu hükümete muhalefet ettikleri için mağdur oldular. Bizim tercihimiz Ergenekon davasının sanıkları olduğu için değil. Mağdur edilmiş olmaları bir yana birikimlerini dikkate aldığımız içindir.

“Aygün söz verdi”
Sinan Aygün’ün adaylığına Parti Meclisi’nde de itirazlar geldiği, karşı çıkıldığı, bu nedenle adaylıktan çekilmeler olduğu öne sürüldü?

- Sinan Aygün iş ve esnaf dünyasında saygın bir yere sahip. Hükümeti etkili biçimde eleştirdiği için mağdur edildi. Adaylık dilekçesini verirken de bana, “Seçilirsem milletvekilliği dokunulmazlığımın kaldırılması için de ilk dilekçeyi ben vereceğim” dedi. Bu kadar açık. Zaten şirketlerinin hesapları didik didik edildi.

Cihaner’in durumu
Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal dışında Erzincan eski Başsavcısı İlhan Cihaner ve HSYK eski Başkanvekili Kadir Özbek’in aday olması da bekleniyordu?

- Tabii aday listesine son şeklini Parti Meclisi veriyor. Parti Meclisi’nin tercihleri adayları belirledi.

“Birkaç hükümet çıkar”

Kılıçdaroğlu, listede çok deneyimli dışişleri ve ekonomi uzmanları olduğunu da vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı:
“Çok değerli bürokrat kökenli adaylar var. Özellikle dışişleri, ekonomi ve maliye uzmanı arkadaşlar. CHP’nin oluşacak Meclis grubundan birkaç hükümet çıkar. Biz sadece milletvekilliğini değil, iktidar sorumluluğunu, TBMM’de komisyonlarda etkin çalışmayı sağlayacak bir kadro olmasını da gözettik.” (Vatan)


Ataşehirliyiz Haberleri

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109