“.BUĞDAY EKTİĞİMİZ TARIM ARAZİLERİNİ BOZUP EV YAPMIŞIZ”

 “.BUĞDAY EKTİĞİMİZ TARIM ARAZİLERİNİ BOZUP EV YAPMIŞIZ”
Dolar ve altın almış başını gidiyor.
Dolar kurundaki büyük artış  ekonomistlerin hükümeti beceriksizlikle suçlamalarına neden oldu
Bu  suçlamalara hükümet kanadından bir yanıt gelmezken, bazı basın ve sosyal medyada "ekmeği dolarla mı alıyoruz ki? Dolardaki artış bizi neden ilgilendirsin?" tartışmasını başlattı.
****
Aslında ilk bakışta  vatandaşın bakışı  doğru.
Doları olmayan, dolar borcu olmayan, dolarla ticaret yapmayanları niye ilgilendirsin ki!
Ama  hayattaki gerçekler öyle değil!
Dolar kurundaki 1 kuruşluk artış, sadece dolarla iş yapanı ilgilendirmiyor.
Türkiye'de yaşayan 80 milyon vatandaşı  ilgilendiriyor. Hatta anne kucağındaki bebeği bile ilgilendiriyor.
Türkiye akaryakıttan ilaca kadar milyonlarca kalem ürünü ithal ediyor.
****
Sokaktaki vatandaşı ilgilendiren kısım ise mutfak.
Mutfağımıza giren hemen hemen 10 üründen 8'i ithal ediliyor. 20- 25 yıl önce kendi kendine yetebilen bir ülke durumunda iken,  artık bölgede en çok ithalat yapan ülke durumundayız.
Gelelim ekmek konusuna. “Biz ekmeği  dolarla almıyoruz.” Ancak  ekmeğin yapıldığı unun buğdayını  ithal ettiğimiz için dolarla alıyoruz.
****
TUİK verilerine göre, Türkiye'de tarım alanları hızla azalıyor.
 2001 yılında  40 milyon 967 bin hektar olan tarım alanı, 2015 sonunda 38 milyon  551 bin hektara geriledi.  En çok azalan ise tahıl ve diğer bitkisel ürünler alanları.
Yine 2001 yılında 17 milyon 917  hektar alana buğday ve benzeri tahıl ve bitkisel  ürünler ekiyorduk. Bu alan da öyle hızlı düştü ki, 2015 yılının sonunda  15 milyon 723 bin hektara geriledi.
Bunun Türkçesi şu, buğday  ektiğimiz tarım arazilerini bozup  ev yapmışız.
Peki böyle olunca ne olmuş?
Türkiye  mutfağımıza giren ürünleri ithal etmeye başlamış.
Gelecek neslimizin,ekip biçeceği tarım arazilerini ve geleceğini yok ediyoruz.
*****
Hiç aklınıza Türkiye'nin kuru soğan ithal edeceği gelirmiydi?
Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre,
Türkiye'de    soğan ithalatı 21 kat, lahana ithalatı 39 kat, nar ithalatı yüzde 136, karpuz ithalatı yüzde 122, kırmızı mercimek ithalatı yüzde 179 arttı.
Türk mutfağının en çok tüketilen ürünleri olan pirinç, kuru fasulye, kırmızı mercimek, yeşil mercimek ve nohut ithalatında da artışlar yaşandı. 
Pirinç ithalatı 2014 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 47, kuru fasulye ithalatı yüzde 38, kırmızı mercimek ithalatı yüzde 179, yeşil mercimek ithalatı yüzde 29, nohut ithalatı ise yüzde 27 arttı. 
Bir iki yıl öncesine kadar kilosu 3 lira olan nohut ve mercimeğin bugün neden 8 lira oldu?  Tabii ki kur artışından dolayı. Çünkü nohutu ve mercimeği  dolar ödeyerek alıyoruz.
*****
Türkiye yılda ortalama 4 milyon 100 bin top ekmek unu için buğday ithal ediyor.  
Bu yıl bu rakam 5 milyona dayandı.  Bu bugdayı TL ile almadığımız için USD yani dolar ödüyoruz.  Son  kur artışı yani doların 2 lira 80 kuruştan 3.45'e gelmesinin ekmeğe faturası  çok değil bir iki ay içerisinde büyük bir zam olarak kesilecektir.
Sen yine ekmeği Türk Lirası ile alacaksın ama yediğin her lokmada  doların artışının bedelini ödeyerek.
Bu nedenle "ekmeği dolarla mı alıyoruz ki" diyenler gerçekleri  o zaman anlayacaktır.
Bu arada dolardaki büyük artışın etkisi  önümüzdeki günlerde ikinci dalga olarak yaşamımızı olumsuz etkileyecek.
 O da akaryakıt fiyatlarında ciddi bir artış olacaktır.  Rusya ve  Suudi Arabistan üretimi her an kısabilir. Bunu yaptıkları an petrol fiyatları yeniden 80 dolara kadar çıkabilir. Bu da  akaryakıta en az yüzde 30 zam demektir.
Bu artışa da "arabam yok ki benzin zammı beni ilgilendirsin" demeyin sakin çünkü Türkiye'de tüm ürünlerin fiyatlarını nakliyeden dolayı akaryakıt belirliyor.
SONUÇ:
Benim araştırmalarıma göre,Devletin tarım arazileri ilğili politikasının,olduğunu zannetmiyorum.  Böyle bir politikası olsa idi “Tarım arazilerinde,Beton yığınları değil,Buğday,soğan pirinç,nohut vs ürünleri ekilip yükselirdi.” Benim İl,İlçe,kasaba ve köyümde, Tarla benim değil mi? İster eker, biçerim, ister ev yapar. Politikalarına devlet son verdirmeli.!
YORUM EKLE

banner110

banner109