Bilimadamlarından Mars hakkında önemli açıklama

Mars'a 1976 yılında ziyaret eden Viking 1 uzay aracından örnekleri inceleyen bilimadamları: "Mars'ta %99 ihtimalle..."

Bilimadamlarından Mars hakkında önemli açıklama
  Temmuz 1976'da, Viking 1 sondası Mars yüzeyine inmiş ama yaşamın izlerini bulma konusunda başarısız olmuştu. Bu olaydan 36 yıl sonra bilimadamları bu araştırmanın "hatalı" olduğunu düşünüyorlar.

Viking 1'in Kızıl Gezegen'den aldığı toprak örneklerinde bulunan tuzun, mikrobik yaşama dair kanıt olabileceği düşünülüyor.
Bu yeni analiz, örneklerin "karmaşıklığını", yani yaşamın izlerini araştırıyor. Bilimadamları araştırmaların olumlu sonuçlandığını açıkladılar.
Siena Üniversitesi ve California Keck Enstitüsü'nden araştırmacılar "Bu sonuçlar Mars'ta hala yaşam olduğunu gösteriyor" açıklamasını yaptılar.
Ancak araştırmanın olumlu sonuçlandığı açıklansa da, bilimadamları sonuç noktasında ayrılıyor. NASA'nın Ames Araştırma Merkezi'nden Christopher McKay "Organik maddeler bulmak Mars'ta yaşam olduğuna ya da bir zamanlar yaşamın varolduğuna dair kanıt olamaz. Bu sadece organik maddeler olduğunu gösterir" diyor.
Ancak Joseph Miller bulunan kanıtlara daha farklı bakıyor ve "Bugüne kadar yaptıklarımızdan sonra, Mars'ta %99 ihtimalle yaşam var diyebilirim, bunu ispatlamanın en iyi yolu da oraya bir mikroskop gönderip, Mars bakterisini hareket halinde görüntülemek olacaktır" yorumunu yapıyor.
Gelecekte yapılacak Mars seyahatleri ile bu soruya çözüm bulunması bekleniyor.
NASA, Curiosity adını verdiği yeni Mars gezginini Kasım ayında fırlatmayı planlıyor.

Milliyet

Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2012, 15:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER