Beykozlular Engelsiz Bir Dünya İçin Buluştu

Beykozlular “Dünya Engelliler Haftası” kapsamında düzenlenen “Engelsiz Bir Beykoz İçin Biz Varız. Peki, Ya Siz?” etkinliğiyle bir araya gelerek engelsiz bir dünya çağrısında bulundu.

Beykozlular Engelsiz Bir Dünya İçin Buluştu
Beykozlular Engelsiz Bir Dünya İçin Buluştu  

Beykozlular “Dünya Engelliler Haftası” kapsamında düzenlenen “Engelsiz Bir Beykoz İçin Biz Varız. Peki, Ya Siz?” etkinliğiyle bir araya gelerek engelsiz bir dünya çağrısında bulundu. 

Beykoz Kaymakamlığı, İSEM ve Beykoz Belediyesi himayesinde, Beykoz Belediyesi Sosyal Masa Birimi ve TOFD Beykoz Şubesi organizasyonunda düzenlenen programda engelli ilçe sakinler, eğlence dolu bir programla çeşitli etkinler sergilediler ve taleplerini dile getirdiler. 

R. Şahin Köktürk Spor Salonu’nda gerçekleşen “Engelsiz Bir Beykoz İçin Biz Varız. Peki, Ya Siz?” Programı’na Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, İBB Engeliler Müdürü Yeliz Yıldız Kökenek, TOFD Beykoz Şubesi Başkanı Saniye Efe, ilçedeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, engelli ilçe sakinleri ve aileleri ile vatandaşlar katıldı. 

Kaymakam Erdoğan: “Hayatın Her Alanında Engel Oluşturan İnsanlar”

İSEM Zihinsel Engelliler Mehteran Ekibi’nin gösterisinden sonra söz alan Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan insanların hayatın her alanında engeller oluşturduğunu ifade ederek: “Bir görünen bir de görünmeyen engel var. Görünmeyen engel yani kalplerdeki kırgınlık ve gönüllerdeki engel daha kötüdür. Hayatın her alanında engellerle karşılaşıyoruz. Kaldırımları düzgün yapmayarak, araçları park ederek engelleri biz oluşturuyoruz. Gıdada hile yaparak sağlıklı yaşama da engel oluyoruz. İnsan kendi kendine engel olmaktan vazgeçsin o zaman hayat daha yaşanılabilir olur.” dedi.

Başkan Çelikbilek: “Engelsiz Bir Beykoz İçin Biz Varız”

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ise : “Kendini sağlıklı olarak gören kim varsa bunu gözden geçirsin. Herkes bir gün engelli olabilir. Bu durumla karşılaştığımızda bize nasıl davranılmasını istiyorsak karşımızdakine öyle davranalım. Engellilerin ulaştığı noktaları çoğaltmak bizim görevimiz. TOFD’ye de bugüne kadar destek olduk daha çoğunu yapacağız. Kaldırım işgallerini kaldırmak için çalışıyoruz. Bunu cezayla değil şimdilik uyarılarla yapıyoruz. Bu bir zorunluluk değil bir sorumluluktur.  Toplumdaki herkesin engellilerle ilgili duyarlı ve sorumlu olmasını arzu ediyor ve bunun için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
TOFD Başkanı Saniye Efe:“ Her Engelli Bir Cevherdir.”

Engellilerin eğitim, istihdam ve ulaşımla ilgili taleplerini dile getiren TOFD Beykoz Şubesi Başkanı Saniye Efe: “Engelli kim fiziksel kusuru olanlar mı gönül penceresinden bakamayanlar mı? ‘Zoru Başardık, İmkânsıza Az Kaldı’ diyerek çalışmaları bu güne kadar sizlerle paylaştık. Biz destek veren herkese çok teşekkür ediyoruz. Engellilerin insan onuruna yakışan bir hayat sürmesi ancak toplumsal duyarlılığın gelişmesiyle mümkündür.  Bu da iletişim artmasın bağlı. Her engelli işlenmeye hazır bir cevher bir elmastır. Engellilerin faaliyetlerine katılmanız bizleri daha başarılı kılabilir. Nüfusun  %12’sinin engelli olduğunu düşünürsek bunların maalesef çok azı eğitim olanaklarından yararlanıyor. Bunun da başlıca nedeni ulaşım ve mimari engeller. İstihdam da engellilerin en büyük sorunlarından. TOFD olarak Kaymakamlığımızla bir tekstil atölye açtık. Bugünlerde yaşadığımız pazar sıkıntımızı belediyemizin desteğiyle aştık. Esnaflarımızdan kaldırım işgalleriyle yaşam alanlarımızı daraltmamalarını istiyorum” şeklinde çağrıda bulundu.
Efe konuşmasının ardından Başkan Yücel Çelikbilek’e TOFD atölyesinde üretilen üzerinde Başkan Çelikbilek’in fotoğrafı olan bir bez torba hediye etti.  İBB Engeliler Müdürü Yeliz Yıldız Kökenek de büyükşehir belediyesi olarak engellilerin sosyal hayatta üretken ve bağımsız bireyler olmaları, toplumla kaynaşabilmeleri için projeler ürettiklerini ve bu çalışmaların azimle devam edeceğini söyledi.

Renkli Etkinlikler Sergilendi

Konuşmaların ardından İSEM Zihinsel Engelli Grubu tarafından Sıra Gecesi ve Karadeniz yöresinden hareketli halk dansları sergilendi. Programa katılanlar hep birlikte, zihinsel engelli gençlerin seslendirdiği coşkulu şarkılara eşlik etti.

Etkinlik kapsamında ilçedeki engelli öğrencilerin katılımıyla “Engelsiz Bilgi Yarışması” da yapıldı. İlköğretim 4, 5 ve 6. sınıfların yarıştığı etkinlikte “Aylar” ve “Yıldızlar” yarışmayı berabere kazandı ve topluma  bilgiye engel olmadığı mesajını verdi.  

Boyunluk Kullanımına Dikkat Çekildi

Alanda TOFD tarafından kurulan stantlarda omurilik felci ve trafik kazalarında boyunluk kullanımına dikkat çekmek amacıyla boyunluk dağıtımı ve derneğin tekstil atölyesinde üretilen doğa dostu bez torbaların tanıtımı yapıldı.

Programda Beykozlu otizmli genç ressam Samet Selek’in resim sergisi de yer aldı.

FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLA

Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2014, 21:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER