Balıkçılara denetim, bin 772 kg. balığa da el konuldu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, Samsun’da yapılan denetimlerde boy yasağına uymayan 6 firmaya idari para cezası kesildiğini ve bin 772 kg. balığa da el konulduğunu söyledi.

Balıkçılara denetim, bin 772 kg. balığa da el konuldu
Balıkçılara denetim, bin 772 kg. balığa da el konuldu


Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, Samsun’da yapılan denetimlerde boy yasağına uymayan 6 firmaya idari para cezası kesildiğini ve bin 772 kg. balığa da el konulduğunu söyledi.

 Samsun’da bin 772 kilo balığa el konuldu


Samsun, Sinop, Amasya, Ordu ve Giresun illerinde 03-07 Kasım tarihleri arasında denetimler yapıldığını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Nail Kırmacı, “Bakanlığımız, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün organizasyonunda il müdürlüklerinde göreve yeni başlamış personelin bilgi ve deneyimlerini artırmak, uygulamalarda birlikteliği sağlamak ve bakanlığımıza intikal etmiş bulunan yasa dışı avcılığa ilişkin şikayetlerin değerlendirilmesi amacıyla, Samsun, Sinop, Amasya, Ordu ve Giresun ili ve ilçelerinde, karaya çıkış noktaları, nakil güzergahları yani yol denetimi işleme tesisleri, soğuk hava depoları toptan ve perakende satış yerlerinde 03-07 Kasım 2016 tarihleri arasında, 8 ayrı ekipten oluşan 32 denetçi tarafından eş zamanlı çapraz denetimler gerçekleştirilmiştir” dedi.

Samsun’da 1 tonun üzerinde balığa el konulduğunu belirten Kırmacı, “Bu kapsamda ilimiz genelinde, su ürünleri perakende satış yerlerinde 58, yol kontrol noktalarında 26, su ürünleri halinde 2, karaya çıkış noktalarında 6 ve soğuk hava depolarında 9 adet olmak üzere toplam 101 adet denetim yapılmıştır. Yapılan bu denetimlere istinaden boy yasağına uymayan, belgesiz su ürünleri bulunduran kişi/firmalara 6 adet idari para cezası uygulanmıştır. Bin 200 kg orkinos, 430 kg lüfer, 128 kg yayın ve 14 kg istavrit olmak üzere toplam bin 772 kg su ürünlerine el konulmuştur. Su ürünlerimizin sürdürülebilirliğini sağlamak amacı ile denetimlerimiz yoğun olarak devam etmektedir” diye konuştu. 



Seninki kaç cm
Başlığa bakıpta aklınıza altaki Temel fıkrası gelmesin. Malum millet olarak onla övünmeye pek meraklıyız.
Bu başlık Greenpeace'in yanlış avlanma sebebi ile canlarına okuduğumuz balıkların, gelecektede var olmaları için,yetkilileri göreve davet ettiği bir yazının başlığı.
   
Greenpeace "boyut önemlidir." diyor ve şoyle devam ediyor.

Boyut neden önemli?
Bugün dünya denizlerindeki büyük balık türlerinin yüzde 90'ı, toplam balık türlerinin ise yüzde 60'ı tükenmiş durumda.
2050 yılına geldiğimizde ise dünyadaki balık stokları tükenecek. Türkiye'de durum farklı değil...Balık stoklarımız ve balıkçılık can çekişiyor. Endüstriyel avcılık arttıkça, yumurtlama zamanları ve yerlerinde avlanıldıkça balık stokları hızla azalıyor, balıklar azaldıkça daha çok yavru balık avlanmaya ve satılmaya başlanıyor. Yavru balık avlandıkça ve satışı devam ettikçe de türler üremeye fırsat bulamadığı için durum daha da vahim hale geliyor.

 Küçük Balık Yoksa Büyük Balık da Yok!
Henüz üreme olgunluğuna, boyuna erişmemiş yavru balıkların avlanması, satılması, tüketilmesi deniz kaynaklarının ziyan edilmesidir. Olgunluk çağına gelen bir balığın her yumurtladığında binlerce balık ürettiği unutulmamalıdır. Her canlı en az bir kez üreme hakkına sahiptir, ve eğer yarın da denizlerimiz de balık türleri olmasını istiyorsak acilen balık boylarına önem vermeliyiz. Ayrıca anaç balıklar boyut olarak büyüdükçe daha da fazla yumurta verirler, işte bu yüzden balıklar için her cm. hayati derecede önemlidir. 
Türkiye'de avlanması ve satılması yasal balık boylarına uyulmadığını balık pazarlarında gördüğümüz yavru balıklardan anlamak mümkün.

YASAL AVLANMA BALIK BOYLARI



Örnek mi?

Lüferin en az bir kez üreyebilmesi için minimum 20 ila 24 cm'e ulaşması gerekirken bugün yasal avlanma boyu 14 cm olarak verilmiştir. Yani aslında yavrusu olan çinekop boyu. Aynı şekilde palamutun üreme boyu 38 cm ila 42 cm arasında iken yasal avlanma boyu 25 cm dir! 

Bu durum açıkça gösteriyor ki, denizlerimizdeki biyoçeşitliliğin korunmasını sağlayacak ciddi bir yönetim planına ihtiyaç duyulmaktadır. Ticari balık türlerinin yumurtlama ve gelişme alanlarının deniz rezervi olarak korunması da en etkin yöntemlerden biridir. 

Hep birlikte, Tarım Bakanlığı'nın acilen balık stoklarının ve balıkçılarımızın geleceği adına yavru balık satışını engellemesi ve yasal balık boylarını bilimsel temellere oturtmasını sağlayalım. Yavru balık satmayın, almayın, tüketmeyin, denizlerimizin geleceğini korumaya yardım edin. Eyleme katılın!

UYARI
Balık satış yerlerinden veya balık marketlerden balık alırken; Boy yasağına aykırı olarak avlanmış küçük balık satışı yapılıyorsa Avlanması yasak olan türler satılıyorsa, Asgari hijyenik şartlara uyulmuyorsa (İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü) nolu telefona veya Alo 174 Gıda Hattına Şikayette bulunabilirsiniz. 

YEMEK TARİFLERİ

ATAŞEHİR BALIKÇILAR İÇİN TIKLA


İSTANBUL BALIK HALİ 
BALIK FİYATLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLA


Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2016, 16:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER